İçeriğe atla

Squalius

Squalius
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Cypriniformes
Familya:Leuciscidae
Alt familya:Leuciscinae
Cins:Squalius
Bonaparte, 1837

Turcichondrostoma, Leuciscinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 15 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Annelida, Spiralia üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Brachiopoda</span>

Brachiopoda, Spiralia üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bryozoa</span>

Bryozoa, Spiralia üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salma bulutsusu</span>

Salma bulutsusu veya emisyon bulutsusu, çeşitli dalga boylarında ışık yayan iyonize gazlardan oluşmuş bir bulutsu türüdür. İyonlaşmanın en yaygın kaynağı, yakındaki sıcak bir yıldızdan yayılan yüksek enerjili ultraviyole fotonlardır. Farklı türlerde salma bulutsuları arasında, yıldız oluşumunun gerçekleştiği ve iyonlaştırıcı fotonların kaynağı olan genç, büyük kütleli yıldızların bulunduğu H II bölgeleri ve dış katmanlarını atmış olan ölmekte olan bir yıldızın açığa çıkan sıcak çekirdeğinin bu katmanları iyonlaştırdığı gezegenimsi bulutsular bulunur.

<i>Lorius</i>

Lorius, Loriinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir.

<i>Pseudeos</i>

Pseudeos, Loriinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Melendiz Çayı</span> Aksarayda akarsu

Melendiz Çayı (Uluırmak), Aksaray ili topraklarında Ihlara Vadisini oluşturan akarsu. Antik çağlarda adı Potamus Kapadukus'tur. Melendiz Dağı'ndan doğar, Ihlara Vadisi'nden ve Aksaray şehir merkezinden geçerek Tuz Gölüne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Melyat Deresi</span> Pazarda bir akarsu

Melyat Deresi veya Venek Deresi, Rize ilinin Pazar ve Çayeli ilçelerini ayıran ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 20.3 kilometredir. Rize il merkezine 28 km mesafededir. Pazar doğu, Çayeli ise batı tarafında kalır. Derenin batı tarafında çoğunlukla Türkler ve az da olsa Hemşinliler yaşar. Lazların yaşadığı bölge, bu nehrin doğusunda kalır. Kaynağı Hemşin ilçesindeki Ceğalver Dağı olan nehrin; Zafer, Yavuzlar, Erenler, Çınartepe, Kaçkar, Kestanelik, Tektaş, Güneyköy, Şendere, Kuzayca, Örnek, Merdivenli, Leventköy ve Balıkçı köylerine sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan Deresi</span>

Çağlayan Deresi, Abunoğa Irmağı veya Fındıklı Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir. Nehir, Karadeniz alasının en önemli yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk kültür balıkçılığı girişimi, Çağlayan Alabalık Çiftliği adıyla 1974 yılında Çağlayan Deresi'nde gerçekleşti.

Sabuncular Deresi, Senoz Deresi, Çayeli Deresi veya Büyükdere Deresi, Rize ilinin Çayeli ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Kuzeye doğru akan nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 46 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %65'tir ve kaynağı Tekfur Tepesidir. Çayeli'nin batısından Karadeniz'e akmaktadır. Denizden 30 kilometre uzaklıkta Ligovi Deresi ve İncesu Deresi'ne ayrılır. Batıdaki kolu Ligovi Deresi, doğudaki kolu ise İncesu Deresidir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İyidere Deresi</span> Rize ilindeki en uzun akarsu

İyidere Deresi veya İkizdere Çayı, Rize ilinin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon ilinin Of ve Hayrat ilçelerinin arasından geçen ve Karadeniz'e akan bir nehirdir. Rize ilindeki en uzun akarsudur. Ortalama debisi 28,35 m³/s'dir. Kaynağı İkizdere ilçesinin dağlık bölgeleri olan nehir, baskın olarak kuzey-kuzeybatı yönünde akmaktadır. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 78,4 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %38'dir. İspir'den Karadeniz'e giden D 925 kara yolu nehrin yanından geçer. Nehrin havza alanı 1047,4 kilometrekaredir. Kalkandere'nin merkezinden geçmekte olan "Karadere" adlı bir uzantısı vardır. Cimil ve Anzer derelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Coleoidea</span>

Coleoidea, Cephalopoda sınıfına bağlı bir hayvan altsınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Hopa Deresi</span> Artvinden Karadenize dökülen akarsu

Hopa Deresi, Hopa Çayı veya Hopa Nehri, Artvin ilinin Hopa ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Hopa ilçesi bu nehrin çevresinde kurulmuştur. Balıklı Dağı'ndan doğan Galişka Deresi ve Sultanselim Dağı'ndan doğan Zalona (Koyuncular) Deresi'nin birleşmesi ile oluşmuştur. 11 km uzunluğundaki nehir, ilçe merkezinin batısında denizle karışır. Nehrin çevresi, Pleistosen dönemde oluşmuş birikinti ovaları bakımından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Turnasuyu Deresi</span>

Turnasuyu Deresi, Ordu topraklarında bulunan, Giresun Dağları'ndan doğan, adını verdiği Turnasuyu yerleşiminden Karadeniz'e dökülen akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Kanatlı böcekler</span>

Pterygota veya Kanatlı böcekler, Insecta (böcek) sınıfına bağlı bir hayvan altsınıfıdır.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesinde bulunan bir gastronomi müzesidir. Müze, 2001 yılında kurulmuş olup eski bir sabun fabrikasında yer almaktadır. Adatepe köyü temalıdır. Türkiye'deki ilk zeytinyağı müzesidir.

Squalius orientalis veya Türkçede kullanılan adıyla tatlı su kefali, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Ilıca Irmağı (Fatsa), Sırlı Deresi (Erzurum), Fırat Nehri, Urmiye Gölü'ne akan Zarrineh Nehri ve Gürcistan'daki bazı akarsularda görüldüğü bildirilmiştir. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 53.2 cm uzunluğunda ve 16 yaşındaydı. Borkça Baraj Gölü'nde yapılan araştırmada türün ortalama boyu 28,3±7,83 cm, ortalama ağırlığı ise 364,35±353,86 olarak hesaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stylommatophora</span>

Stylommatophora, Heterobranchia infrasınıfına bağlı bir hayvan üsttakımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Scelionidae</span>

Scelionidae, Platygastroidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leuciscinae</span>

Leuciscinae, Leuciscidae familyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.