İçeriğe atla

Spyridon Prosalentis

Parthenon'un bir taslağı

Spyridon Prosalentis (Yunanca: Σπυρίδων Προσαλέντης ; Korfu, 1830 – Atina, 1895), Heptan Okulu'nun Yunan portre ressamıydı. İlk adı bazı yerlerde Spiros olarak geçer.

Hayatı

Prosalentis, İstanbul'un fethinden sonra Venedik Cumhuriyeti'nin kontrolü altındaki bölgelere kaçan asil bir Bizans ailesinden geliyordu. Babası, ilk önemli modern Yunan heykeltıraş olarak kabul edilen ve 1811'de Yunanistan'ın ilk sanat okulunu kuran Pavlos Prosalentis'ti .

İlk dersleri doğal olarak babasından aldı. Daha sonra Accademia di Belle Arti di Venezia'da eğitimini tamamladı. 1865 yılına kadar İtalya'da kaldı ve döndüğünde Atina Güzel Sanatlar Okulu'na resim profesörü olarak atandı. Bilinmeyen nedenlerle ertesi yıl bu görevinden istifa etti ve Venedik'e geri döndü.[1]

1870'de Parma'daki "Güzel Sanatlar Sergisi"nde büyük bir ödül kazandı ve Kral I. George tarafından Yunanistan'a dönmeye davet edildi. Atina'ya yerleşti ve hemen Eski Kraliyet Sarayı'nın şapelinde duvar resimleri yapmaya başladı.[1] 1876'da Güzel Sanatlar Mektebi'nde ikinci bir resim kürsüsü kuruldu ve profesör olarak yeniden atandı ve bu kez ölümüne kadar bu görevde kaldı.

Yunanistan Kraliyet Ailesi tarafından görevlendirilerek, Yunan Devrimi, Atina Üniversitesi ve Savaş ve Donanma Bölümlerinden önemli şahsiyetlerin birkaç dizi portresini tamamladı. Ayrıca bazı yerli tür sahneleri de çizdi, ancak bunlar çok daha az ünlü kimselerdir.[2]

Oğulları Pavlos ve Amilios Prosalentis ve kızları Olga Prosalentis ve Eleni Prosalentis de tanınmış ressamlar oldular.[3]

Portreleri galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b Brief biography 27 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. @ the National Gallery of Athens.
  2. ^ Biographical notes 10 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. @ the Argolikos Archival Library.
  3. ^ Painting in Corfu, Annex of Corfu, National Gallery and Alexandros Soutzos Museum - Ministry of Culture, p. 74-76.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Spyridon Prosalentis ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fahrünnisa Zeyd</span> Türk ressam

Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.

Gentile Bellini, Rönesans döneminde Venedik'te yaşamış İtalyan bir ressamdır. 1478'de Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet'in Portresini yapmak üzere İstanbul'a gönderilmiştir.

Albrecht Dürer, Alman ressam, matematikçi ve matbaacı. Geç gotik Flaman sanatı uygular. Rembrant ve Goya ile birlikte eski basımların en önemli isimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Stuart</span> Amerikalı ressam (1755–1828)

Gilbert Charles Stuart, Amerikalı ressam.

Peter Paul Rubens, Hollanda Altın Çağı sırasında yaşamış, Güney Hollanda'daki Brabant Dükalığı'ndan bir Flaman sanatçı ve diplomattı. Flaman Barok geleneğinin en etkili sanatçısı olarak kabul edilir. Rubens'in çok yüklü kompozisyonları klasik ve Hristiyan tarihinin bilgili yönlerine gönderme yapar. Eşsiz ve son derece popüler Barok tarzı, Karşı Reform'da teşvik edilen anlık, dramatik sanatsal stili izleyen hareketi, rengi ve duygusallığı vurguladı. Rubens mitolojik ve sembolik konuların sunaklarını, portrelerini, manzaralarını ve tarihi resimlerini yapan bir ressamdı. Aynı zamanda Flaman duvar halısı (goblen) atölyeleri için üretken bir taslak resim tasarımcısıydı ve Anvers'teki yayıncılar için ön parçaları yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Accademia (Venedik)</span>

Accademia Sanat Galerisi Kuzey İtalya, Venedik'te 19. yüzyıl öncesi resim ve heykel güzel sanat eserlerini sergileyen müze galerisidir. Büyük Kanal'ın güney kıyısında konumlanır. İsmini kanal üzerindeki üç köprüden birine Accademia Köprüsü olarak verir ve kanalda çalışan deniz taksilerinin yanaşma iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eva Gonzalès</span> Fransız ressam (1849 – 1883)

Eva Gonzalès, Fransız İzlenimci ressam.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Tintoretto</span> Venedikli ressam (1518/1519-1594)

Jacobo Tintoretto (d. 29 Eylül 1518, Venedik - ö. 31 Mayıs 1594, Venedik), Venedik Cumhuriyetinde doğup büyüyüp yaşamış İtalyan asıllı Venedik Rönesansı ekolüne bağlı ve maniyerist resim akımına dahil bir ressamdı. Jacopo Jacobo Tintoretto çok sayıda resim yapmış ve büyük ölçekli dinsel naratif sahne tabloları; büyük kilise sunak tabloları; Venedik Dükünün Sarayının duvar tabloları; mitolojik ve alegorik konuları içeren tablolar ve portreler ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giacomo Balla</span> İtalyan sanatçı (1871-1958)

Giacomo Balla, İtalyan ressam, heykeltıraş, sanat eğitimcisi, şair. Fütürizm akımının başta gelen ressam ve heykeltıraşlarından. Sanat eserlerinde ışık, hareket ve sürat kavramlarının resimsel görüntüsünü yaratmaya çaba göstermiştir.

Carl Frederik von Breda, İsveç Krallığı'nın ressamı olmadan önce, eğitimini ve çalışmalarının büyük bölümünü Büyük Britanya'da tamamlayan İsveçli ressam. Stockholm'da doğmuş, daha sonra Büyük Britanya'ya taşınmış ve burada Joshua Reynolds'un öğrencisi olmuştur. Breda özellikle portre çizimlerinde uzmanlaşmıştır. Bu sebepten ötürü "İsveçli van Dyck" şeklinde de adlandırılır. 1796'dan İsveç'e dönen Breda, burada sanatlar akademisinde profesör olarak görev yaptı. Öte yandan portre ve krallık ressamı olarak da çalıştı. 22 yaşında evlenen Breda'nın oğlu Johan Fredrik'de babası tarafından eğitildi ve bir ressam oldu. Breda 1818 yılında Stockholm'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Olga Boznańska</span> Polonyalı sanatçı (1865 – 1940)

Olga Boznańska 20.yy bir Polonyalı ressam. Döneminin önemli kadın ressamları arasındadır ve Fransız empresyonizm üslubu ile ilişkilendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Veronese</span> İtalyan Rönesans ressamı (1528–1588)

Paolo Veronese, geç Rönesans döneminde maniyerizm stilinde çalışmış Venedikli ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Portre Galerisi (Londra)</span>

Ulusal Portre Galerisi, Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunanistan tarihi</span>

Modern Yunanistan tarihi, Yunanistan tarihinde 1828'de Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra Büyük Güçler tarafından Osmanlı İmparatorluğu'ndan özerkliğini kazanmasından günümüze kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

Francesco Lazzaro Guardi, İtalyan soylusu ve Venedik Okulu mensubu ressam. Kendisi gibi ressam olan kardeşleri ile birlikte, klasik Venedik Okulu tarzının son temsilcilerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Phillips</span> İngiliz ressam

Thomas Phillips önde gelen bir İngiliz portre ressamıydı. Bilim adamları, sanatçılar, yazarlar, şairler ve kâşifler dâhil olmak üzere gününün büyük adamlarının çoğunu resmetti.

<span class="mw-page-title-main">John Collier (ressam)</span>

John Maler Collier İngiliz ressam ve yazardı. Ön Raffaeloculuk akımı tarzında resimler yaptı ve neslinin en önde gelen portre ressamlarından biriydi. Her iki evliliği de Thomas Henry Huxley'in kızlarıyla oldu. 1875'ten itibaren Paris'te Jean-Paul Laurens ile Münih Akademisi'nde resim eğitimi aldı.