Sardalya veya sardalye,, Clupeidae familyasından ticarî değeri yüksek bir balık türüdür.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Organik, "bitki veya hayvan kökenli", bazen de "karbon içeren" anlamında kullanılan bir sıfat. Organik sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
- Kimyada, karbon içermekte olan organik bileşikler.
- Tarımda, organik kelimesi gübre ve böcek ilacı ile ilgilidir, bunların kesinlikle hayvan veya bitki kökenli olması gerekir. Kullanılan ürünlerin doğallığı sebebiyle Organik tarım olarak adlandırılır.
- Organik gıda, doğal beslenmede kullanılan çeşitli ürünler.
- Organik ürünler adı altında kullanıma sunulan veya satılan ürünlerdir.
- Organik restoran veya doğaya yakın anlamında organik yaşam biçimi şeklinde de kullanımları mevcuttur.
- Organik kozmetik - Organik tarım ile elde edilen sertifikalı organik bitkilerin özsuları kullanılarak üretilen kozmetik veya dermokozmetik ürünler.
- Organik yapım eşya, petrokimyasal ve insan yapımı malzemelerin kullanılmadığı anlamında gelir.
- Ayrıca organik terimi bir bütünün ayrılmaz parçalarından birisi anlamında da kullanılır.
- Organik (askeriye)
Yem, tarım işletmelerinde yetiştirilen hayvanların kendilerinden beklenen ürünü verebilmek için tüketmek zorunda oldukları tüm besin maddeleri ya da ağız yoluyla tüketilebilen ve hayvanlara belirli sınırlarda verildiğinde zararlı etki yapmayan organik ve anorganik maddeler.
Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.
Sudak balığı ya da Uzun levrek, Percidae familyasından yırtıcı bir tatlısu balığı türüdür. Ana vatanının Doğu Avrupa'da bulunduğu düşünülür. Sevilerek yenilen balık olduğundan dolayı insanlar tarafından Batı Avrupa'ya da yayılmıştır.
Ak balık, Tatlısu kefali, Ak kefal, Kepenez ya da Kasna olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.
Clupeiformes, kemikli balıklara ait bir balık takımı. Birçoğu sürü halinde yaşayan, ticari balıkçılıkta büyük önemleri olan hamsi ve sardalya gibi balık türlerini içerir.
Tahta balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.
Mezgit, Gadidae familyasına ait bir balık türü. Bakalyaro ile birlikte Merlangius cinsine aittir.
Alâeddin Konserveleri, Türkiye'nin ilk balık konservesi üreticisi. 1929'de Alâeddin Kemerli tarafından kuruldu. Firma özellikle sardalya konserveleri ve ançuezleriyle tanınır. Kızlı Marka sardalyalar, firmanın en bilinen ürünüdür. Sardalya konservelerinin sade, domates soslu, zeytinli vs. çeşitleri vardır. Ton balığı, uskumru, domates salçası gibi başka konserve ürünleri de bulunur.
Balık eti, deniz, nehir, göl ve diğer tatlı sularda yakalanan soğuk kanlı solungaçları ile solunum yapan hayvanların besin olarak kullanılan etleridir. Midye, yengeç, karides, ıstakoz gibi etleri yenen birçok kabuklu deniz ürünleri mevcuttur ancak bunlar balık eti sayılmaz. Bunlar balık etiyle birlikte deniz ürünleri olarak sınıflandırılır. Birçok balık türü insanlar tarafından yakalanır ve dünyanın hemen her yerinde gıda olarak tüketilir. Balık ürünleri, insanlık tarihi boyunca önemli bir protein ve diğer besin kaynağı olmuştur.
Siyah yüzgeç, harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü.
sera GmbH., Almanya'nın Heinsberg şehri merkezli Josef Ravnak tarafından 1970 yılında canlı hayvan yemi ticareti amacıyla kurulmuş olan küresel şirkettir.
Ankara çamur balığı anayurdu Ankara olan tatlı su balığı. Suriye, Ürdün, Lübnan ve İsrail'de de yaşar. Türkiye'den diğer ülkelere götürülmüş ve oradaki göllere bırakılmıştır. Ankara ve İç Anadolu çevresindeki ufak göllerde ve akarsuların çamurlu, kumlu ve sazlık zeminlerinde yayılış gösterir. Göl zemininden emdiği çamurlardan, kurtçuklar, solucanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir. Ankara çamur balığı denmesinin sebebi çamurdan beslenmesidir.
Kültür balıkçılığı, okyanus ve deniz sularında gıda veya diğer amaçlar için sucul canlıların yetiştirilmesi, okyanusların kapalı bölümlerinde, deniz suyunun doldurulduğu tanklar ve göletlerde yapılan özel yetiştiriciliktir. Tuzlu su havuzlarında balık ve karides gibi kabuklu su ürünleri, istiridye, deniz yosunu yetiştirme işi de kültür balıkçılığının bir türüdür.
Sarı kuyruk, diğer adıyla kuzu balığı, ışınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türü. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Sarı kuyruk, zaman zaman balıkçılar tarafından akya ile karıştırılmakta, hatta bazen akya olarak balık tezgahlarında satılmaktadır. Ancak, ikisi farklı türlerdir.
Balık konserveleme, balık eti ve diğer balık ürünleri'nin raf ömrünü artırma yöntemidir. En yaygın balık işleme'lerinden biridir. Balıkları konservelemenin eski yöntemleri kurutma, tuzlama, turşulama ve tütsülemeni içeriyordu. Bu tekniklerin tümü bugün hala kullanılmaktadır, ancak daha modern soğutma, donma ve konserve teknikleri büyük önem kazanmıştır.
Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.
Balık yemi, balıkların yemlenmesi için yapılan yem türüdür. Akvaryum balık yemi türü de vardır. Üretilen yemler, modern ticari su ürünleri yetiştiriciliğinin önemli bir parçasıdır. Çiftlik balıklarının ihtiyaç duyduğu dengeli beslenmeyi sağlar. 1970'lerden başlayarak modern su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişiminde, balık unu ve balık yağı yemlerin temel bileşenleriydi. Balık kuluçkahanesi için özel yemler üretilmektedir.