İçeriğe atla

Spor Âlemi

Spor Âlemi
Kuruluş 1919
Kapanış 1929
Sahibi Çelebizâde Said Tevfik
Ülke Osmanlı Devleti/Türkiye

Spor Âlemi, 1919-1929 yılları arasında İstanbul'da haftalık olarak yayımlanan Türkçe spor dergisidir.

Said Çelebi (Çelebizâde Said Tevfik) tarafından çıkarılan derginin yazarları Fuad Hüsnü (Kayacan), Rıza Salih, Suat Hayri (Ürgüplü), Alaeddin Esad, Baha (Konuralp), Vildan (Aşir) ve Burhan (Felek) gibi isimlerdi. Burhan Bey, Türkiye milli futbol takımının ilk maçının dergideki teknik eleştirisini yazmıştı. Perşembe günleri 18 sayfa olarak yayımlanan dergi, Türkiye'deki spor anlayışının Batı ile karşılaştıran yazılara yer veriyordu. Suat Hayri Bey'in köşesi ise Fransız sporunun tanıtımını konu alıyordu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selim Sırrı Tarcan</span>

Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik ederek Türkiye'nin Olimpiyatlar'da temsil edilmesini sağlayan beden eğitmeni, spor yöneticisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi</span> Olimpiyat amaçlı, her türlü spor dalı işlevi gören uluslararası Türk komitesi

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi, 1908 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde kurulan Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) bağlı kuruluş.

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Suat Kaya</span> Türk futbolcu

Suat Kaya, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyumdur.

Taksim Stadyumu, bugünkü Taksim Parkı'nın yerinde 1921-1940 arasında var olan Taksim Kışlası'nın avlusundaki bir stadyumdu.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Felek</span> Türk gazeteci ve yazar

Burhan Felek, Türk gazeteci, spor adamı ve yazardır.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Ali Naili Erdem, Türk siyasetçidir.

İsmail Suat Mamat, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Beşiktaş'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya (1882 doğumlu siyasetçi)</span> Kürt siyasetçi

Koçzade Yusuf Ziya Bey, Birinci Meclis üyelerinden Kürt asıllı Türk siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">1961 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 4. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

1961 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin dördüncü cumhurbaşkanını seçmek üzere yapılmış seçimdir. 26 Ekim 1961 tarihinde yapılan seçime, 638 milletvekili ve senatörün 607'si oylamaya katıldı. Millî Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel 1. turda 434 oyla Cumhurbaşkanlığına seçildi. 173 geçersiz oyun 156'sı boş, diğerleri de İsmet İnönü, Ali Fuat Başgil, Suat Hayri Ürgüplü ve Osman Bölükbaşı'ya verildi.

<span class="mw-page-title-main">Adliye Nezâreti</span>

Adliye Nezâreti ya da Adliye Nazırlığı Son dönem Osmanlı Hükûmetleri'nde bugünkü Adalet Bakanlığı'nın yaptığı işi yapan nazırlıktır. Türkiye'de Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte önce Ankara'ya taşınmış ve sonrasında ise dilde sâdeleşme çalışmalarının ardından adı "Adalet Bakanlığı" olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saim Gogen</span>

Saim Gogen, 1936 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını yürütmekte olan Ethem Menemencioğlu' ndan yönetimi devralan ve 2 kez seçimle gelip başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Yürütmekte olduğu başkanlığı 1937 yılında Sedat Ziya Kantoğlu'na devretmiştir. Saim Gogen Başkanlığındaki Yönetim kurulu: Suat Hayri Ürgüplü, Osman Müeyyet Binzet, Adil Yurdakul, Ömer Besim Koşalay, Muslihittin Peykoğlu, Bekir Macur, Sedat Ziya Kantoğlu'ndan oluşmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni 4 Eylül Stadyumu</span> Sivas, Türkiyede stadyum

Sivas 4 Eylül Stadyumu veya sponsorluk gereğince BG Grup 4 Eylül Stadyumu, TOKİ tarafından yapılan Türkiye'deki ilk ekolojik stadyumdur. Stadı kullanan kulüp Sivasspor'dur.

<i>İdman</i> (dergi)

İdman, 1913-1914 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yayımlanan spor dergisi. Ülkede çıkan üçüncü spor dergisi konumunda olup ilk 10 sayısı 15 günde bir, kalan sayıları ise haftada bir yayımlanmıştı.

Hayriye Melek Hunç Wıbıx/Çerkes yazar. Çerkeslerin ilk kadın yazarı sayılmaktadır.

Bu maddede, Avrupa Yakası adlı Türk televizyon dizisinde yer alan karakterler listelenmiş ve karakter biyografilerine değinilmiştir.

<i>Karagöz</i> (gazete) 1908-1968 yıllarında Türkiyede yayımlanan siyasi ve mizahî dergi

Karagöz, 1908-1968 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan siyasi ve mizahî halk gazetesi. İlk sayısı 10 Ağustos 1908'de çıkan gazete, Ali Fuat Bey tarafından kurulmuştur ve haftada iki gün yayımlanmıştır. Gazetenin her bir sayısının kapağında Karagöz ve Hacivat'ın karikatürü ve altında gündemde olan bir konuyla ilgili konuşmalar yer almıştır.