İçeriğe atla

SponsorBlock

SponsorBlock
Geliştirici(ler)Ajay Ramachandran
İlk yayınlanma12 Temmuz 2019 (5 yıl önce) (2019-07-12)[1]
Güncel sürüm5.8 / 9 Eylül 2024 (43 gün önce) (2024-09-09)
Programlama diliTypeScript
İşletim sistemiÇapraz platform
TürTarayıcı eklentisi
Resmî sitesisponsor.ajay.app
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

SponsorBlock, YouTube videolarındaki sponsorluk bölümlerini atlamak (engellemek için tasarlanmış özgür ve açık kaynaklı bir tarayıcı uzantısıdır.

Uzantı, videolardaki sponsor tanıtımı yapılan bölümleri belirlemek için kullanıcılar tarafından gönderilen verilere dayanan bir veritabanını kullanır. Uzantı kullanıcıları, videolardaki bölümnleri bildirebilir veya diğerleri tarafından bildirilmiş olanları değerlendirebilir.[2] Uzantı, Firefox tarafından önerilmektedir.[3] 24 Şubat 2021 itibarıyla, uzantı Firefox'ta 63.000'den fazla ve Google Chrome'da 100.000'den fazla indirmeye sahiptir.[4][5] Başlangıçta, SponsorBlock yalnızca sponsor tanıtımını engellemek amacıyla tasarlandı ancak ileriki dönemde yapılan geliştirmelerle birçok video bölümünü atlamak için de kullanılabilir oldu[6]

Kullanım

Öntanımlı olarak, sponsorlu bölümler uzantı tarafından otomatik olarak atlanır. Bir bölüm atlandığında, kullanıcının bölümü oylamasına veya bölümü "atlamasına" izin vermek için birkaç saniye boyunca küçük bir açılır pencere görünür. Uzantı, gönderilen ve atlanan bölüm sayısıyla ilgili kullanıcı istatistiklerini toplar.[7] Aralık 2020 itibarıyla, SponsorBlock 69 yıldan fazla insanın zamanından tasarruf etmesine yardımcı oldu.[8]

Tepkiler

31 Ocak 2020'de Linus Tech Tips podcast'i The WAN Show'da SponsorBlock'tan bahsedildi[9] Uzantı, 21 Temmuz 2020'de Mozilla'nın Extension Spotlight etkinliğinde gösterildi. Uzantı, Firefox'ta (7 Aralık 2020 (2020-12-07) itibarıyla) en yüksek oy alan önerilen uzantıdır.[3][10]

Kaynakça

  1. ^ "Initial Release". 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  2. ^ "SponsorBlock für YouTube - Add-on für Google Chrome". CHIP (Almanca). CHIP Digital GmbH. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  3. ^ a b "Extension Spotlight: SponsorBlock for YouTube". The Firefox Frontier. Mozilla. 21 Temmuz 2020. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  4. ^ "SponsorBlock for YouTube - Skip Sponsorships". chrome web store. 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  5. ^ "SponsorBlock - Skip Sponsorships on YouTube". Firefox Browser Add-ons. Mozilla. 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  6. ^ "Categories - SponsorBlock". blog.ajay.app. 23 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 
  7. ^ "Skip sponsor messages in YouTube videos with SponsorBlock". ghacks.net. Softonic. 3 Ocak 2020. 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  8. ^ "Stats". sponsor.ajay.app (İngilizce). 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  9. ^ "Is This The Worst Rated Game EVER? - WAN Show Jan 31, 2020". Linus Tech Tips. YouTube. 31 Ocak 2020. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. If a viewer skips an integrated sponsor spot or uses a browser extension like SponsorBlock—never heard of that— be hurting a channel just as much as adblock, or it impossible for a sponsor to know? 
  10. ^ "Recommended extensions". Firefox Browser Add-ons. Mozilla. 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu, Ekim 1994'te Ağ'ın mucidi Tim Berners-Lee tarafından MIT ve CERN bünyesinde kurulmuş olan uluslararası Dünya Çapında Ağ (WWW) standartlarını belirleyen örgüttür.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Slimjet</span>

Slimjet, FlashPeak tarafından geliştirilen Chromium tabanlı bir web tarayıcısıdır. Çok sayıda dahili özellik tarayıcı içinde yerleşik olarak bulunur. Chrome web mağazasındaki uzantı ve temalarla tam uyumluluk içerir.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

UC Tarayıcı Singapur/Çin merkezli mobil İnternet şirketi UCWeb tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Asya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a aittir. Hindistan ve Endonezya gibi Asya'nın en hızlı büyüyen pazarlarında Google Chrome'dan daha popülerdir.

DownloadHelper, Firefox web tarayıcısı ve Chrome web tarayıcısı için geliştirilmiş bir tarayıcı uzantısıdır. Kullanıcının videoları HTTP üzerinden yayınlayan sitelerden video indirmesine olanak sağlar., Michel Gutierrez tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Decentraleyes</span>

Decentraleyes, yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir. Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.

Pale Moon, özelleştirilebilirliğe vurgu yapan açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır; sloganı "Sizin Tarayıcınız, Sizin Yolunuz" dur. Microsoft Windows ve Linux için resmi yayınlar ve çeşitli platformlar için gönüllü olarak derlenmiş paketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Vanced</span> YouTubeun sunmadığı bazı özellikleri ücretsiz sunan uygulama

YouTube Vanced, Android işletim sistemini kullanan cihazlar için dahili reklam engelleyici bulunan modifiyeli bir üçüncü parti YouTube uygulamasıdır. Uygulamanın diğer özellikleri arasında sponsor engelleme, arka planda medya oynatma, ücretsiz resim içinde resim (PiP), AMOLED ekranlar için siyah tema, parlaklık ve ses için kaydırarak kontrol ve YouTube videolarındaki beğenmeme sayılarını geri getirme bulunmaktaydı. Ayrıca Vanced'in YouTube Music versiyonu da geliştirilmiştir.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">KeePassXC</span>

KeePassXC özgür ve açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir. KeePassX'in bir topluluk çatalı olarak başladı.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linus Sebastian</span> Kanadalı YouTube kişiliği, sunucu, prodüktör ve Linus Media Groupun kurucusu

Linus Gabriel Sebastian Kanadalı bir YouTuber'dır. Sebastian özellikle Linus Tech Tips (LTT) (Türkçe: Linus Teknoloji İpuçları) olmak üzere birçok YouTube kanalında teknoloji üzerine yaptığı ve sunduğu videolar dolayısıyla tanınmaktadır. Kanallarının abone toplamı 25 milyondur. 2007'den 2013'e kadar şu an etkin olmayan Kanada merkezli NCIX firmasının teknoloji videolarında düzenli olarak sunucu rolünü üstlendi. Ayrıca Sebastian, Linus Media Group'un kurucusu ve 2013'ten beridir CEO'sudur.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.