İçeriğe atla

Spiros Kiprianu

Spyros Kyprianou 1981 crop

Spiros Kiprianu (Yunanca: Σπύρος Κυπριανού) (28 Ekim, 1932, Limasol, Kıbrıs – 12 Mart, 2002), Kıbrıslı Rum siyasetçi. 3 Eylül 1977 ve 28 Şubat 1988 tarihleri arasında 2. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 12 Mart 2002 tarihinde kanserden öldü.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
III. Makarios
Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı
1977–1988
Sonra gelen:
Yorgo Vasiliu
Önce gelen:
Aleksis Galanos
Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı
1996–2001
Sonra gelen:
Dimitris Hristofyas

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırplar</span> Güney Slav halkı

Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">APOEL (futbol takımı)</span>

APOEL, bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve Lefkoşa futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anorthosis Ammohostu</span>

Anorthosis Ammohostu ya da bilinen adıyla Anorthosis Famagusta, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bir futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Sina Gürel</span> Türk akademisyen ve siyasetçi

Şükrü Sina Gürel, Türk akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Polatpaşa, Şarkışla</span>

Polatpaşa, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

Star Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkçe olarak yayımlanan günlük gazete. Daha önce Star Medya Yayıncılık A.Ş.'nin sahibi olan Kıbrıslı Türk iş insanı Ali Özmen Safa'nın kurduğu Star Kıbrıs Medya Grubu bünyesinde 12 Nisan 2007 tarihinden beri yayın hayatını sürdürmektedir. 28 Nisan 2007'den itibaren de Birleşik Krallık'ta da satılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Posta Dairesi</span>

Lefkoşa Posta Dairesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Sarayönü mevkiinde posta işlemlerinin yapıldığı mekândır.

"Ya Taksim, Ya Ölüm", 1950'li yılların sonunda Türkiye'de ve Kıbrıs'ta, Kıbrıs adasının tamamının Türkiye'ye bağlanması ve Yunanistan ile Rumlara karşı yapılan mitingler. Bu mitingler, gösterilerde söylenen "Ya Taksim, Ya Ölüm" siyasi sloganı ile telaffuz edilmiş ve Türkiye'nin Taksim politikasına yönelik bir isimlendirme olarak anılmıştır.

1974 Kıbrıs Darbesi veya 1974'te Kıbrıs'ta askerî ihtilâl veya Kıbrıs'ta Yunan Darbesi, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan'daki askeri cunta desteği ile Kıbrıs'ta enosis'e yönelik milliyetçi Rumların III. Makarios'u devirmesi ve 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a harekât düzenlemesine neden olan askerî müdahale.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kıbrısı</span> Birleşik Krallıkın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrısta kurduğu idare

Britanya Kıbrısı, Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.

Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi. Bu tarihlerde taksim isteğinde bulunan Türkler ile enosis isteyen Rumlar birbirleri ile çatışmaya başladı. Kıbrıslılar tamamen öz belirtim hakkı istiyordu. Britanyalılar, sorunu "Rum-Türk anlaşmazlığına" bağladı ve sonunda 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına ülke dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">2002 Kış Olimpiyatları'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti, 8-24 Şubat 2002 tarihleri arasında Salt Lake City'de gerçekleştirilen 2002 Kış Olimpiyatları'nda yarışması için bir delegasyon gönderdi. Bu,1980 Kış Olimpiyatları'nda ilk kez katılan ülkenin art arda yedinci kez katılımıydı. Delegasyon sadece alp disiplincisi olan Theodoros Hristodoulou'dan oluştu. Büyük slalomda 54. oldu ve slalomu bitiremedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Andrew Lambru'nun seslendirdiği "Break a Broken Heart" adlı şarkısıyla katılmıştır. Kıbrıslı yayıncı Kıbrıs Yayın Kurumu (CyBC) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.