İçeriğe atla

Spiridon Trikupis

Spiridon Trikupis.

Spiridon Trikupis (YunancaΣπυρίδων Τρικούπης; 20 Nisan 1788, Mesalongi - 24 Şubat 1873, Atina), Yunanistan eski başbakanı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Yunanistan başbakanı
1833
Sonra gelen:
Aleksandros Mavrokordatos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Yunan Savaşı (1897)</span> 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki savaş

1897 Osmanlı-Yunan Savaşı veya Otuz Gün Savaşı 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Super League (Yunanistan)</span> Yunanistanın en üst düzey futbol ligi.

Super League, Yunanistan'ın en üst seviyedeki futbol ligi. Ligde 14 kulüp, 1 maç içeride ve 1 maç deplasmanda olmak üzere her takımla bir sezon içinde iki defa mücadele etmektedir ve ligin sonunda puan tablosundaki son üç takım, Beta Ethniki'ye düşer. Beta Ethniki'de de sezon sonunda ilk üç sırada yer alan takımlar, Super League'e yükselir. 2020-21 sezonunda ligdeki takım sayısı 16'dan 14'e düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Mavrokordatos (siyasetçi)</span>

Aleksandros Mavrokordatos, Yunan siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan pasaportu</span>

Yunan pasaportu, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Futbol Federasyonu</span>

Yunanistan Futbol Federasyonu, Yunanistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, ülkede var olan tüm futbol liglerini organize etmek, Yunanistan Futbol Kupası'nı organize etmek, aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Atina'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elefsis</span> Yunanistanın Attika Bölgesine bulunan bir şehir

Elefsis, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 18 km kuzeybatısında Saron Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 36.589 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür.

<span class="mw-page-title-main">Mürted (ada)</span> Yunanistana bağlı ada

Mürted veya Murtad, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nde yer almakta olup Kiklad Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 148.9 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 2,455'tir. Belediyenin merkezi Yulida'dır.

<span class="mw-page-title-main">İncirli (ada)</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İncirli veya Nisiros, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Samiopula</span> Yerel yönetim

Samiopula,, Yunanistan'da Sisam adasının güneyinde bulunan bir adadır. İdarî olarak Yunanistan'ın Kuzey Ege idarî bölgesine bağlı Sisam Belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar, Yunanistan</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Hacılar veya İstanos, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirepanabaya Adası</span>

Kirepanabaya Adası, Yunanistan'da Şeytan Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Kırlangıç Adası'nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. İdari olarak Teselya bölgesine bağlı Kırlangıç belediyesi sınırları içerisindedir.

Yunanistan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Yunanistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Yunan yayıncısı temsilciyi Görevlendirme ile ve şarkıyı Eurovision Party adlı ulusal finali düzenleyerek seçmiştir. Yunanistan'ı "My Number One" şarkısıyla Elena Paparizu kazanmıştır. Eurovision'da Finalde yarışmıştır. Finalde 230 puanla 1. olmuştur.

Lacta, 1960'larda Yunanistan'ın Atina kentinde 1841 yılında kurulan Pavlidis tarafından yaratılan bir seri Yunan çikolata ürünüdür. 1991 yılında Pavlidis şirketi, Mondelez International olarak yeniden adlandırılan Kraft Foods'a satıldı. Standart sütlü çikolataya ek olarak, Oreo, fındık ve çilekli yoğurt gibi birçok farklı Lacta çeşidi vardır. Lacta barlar, Yunanistan'daki en çok satan çikolata barları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akropol Kuşatması (1826-1827)</span>

İkinci Akropolis Kuşatması Osmanlı İmparatorluğu güçleri tarafından Orta Yunanistan'daki Yunan isyancıların elinde bulunan son kale olan Atina Akropolisi'nin, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında; 1826-1827 yıllarında kuşatılması olayıdır.