İçeriğe atla

Spiraller listesi

Bu Spiraller listesi, matematiksel olarak tanımlanan spiralleri içerir.

Resim Ad İlk Tanımlama Denklem Açıklama
Çembertüm değişkenlerin sıfıra eşit olduğu (trivial) spiral
Arşimet spiraliy. MÖ 320
Euler spirali1696S(t) ve C(t) Fresnel integralleri olmak üzere kompleks düzlemde B(t)=S(t)+iC(t) noktalarının geometrik yeridir.aynı zamanda Cornu spirali veya çokterimli (polinom) spiral olarak adlandırılır.
Fermat spirali (aynı zamanda parabolik spiral)1636[1]
Hiperbolik spiral1704aynı zamanda ters spiral
Lituus spirali1722
Logaritmik spiral1638[2]yaklaşımları doğada da bulunur.
Fibonacci spiralidairesel yay, Fibonacci döşemesinde (sonsuz bir geometrik düzlemin birbirine uyumlu düzlem figürleriyle kaplanması) karelerin zıt köşelerini birbirine bağlaraltın sarmalın benzeri
Altın spirallogaritmik sarmalın özel durumu
Theodorus sarmalı (veya Pisagor spirali)Arşimet spiraline yaklaşan bitişik dik üçgenlerden oluşan poligonal bir spiral
İçe kıvrık (involut)1673
Helezon 3-boyutlu bir spiral
Kerte hattı (veya loksodrom)bir küre üzerine çizilmiş spiral türü
Cotes spirali1722Özel bir durumu epispirali başka bir özel durumu ise hiperbolik spirali verir.
Poinsot spiralleri1722?
Nielsen spirali1993[3]
Sinüs integralini ve kosinüs integrallerini kullanan Euler spiralinin bir varyasyonu
Poligonal spirallogaritmik sarmalın özel duruma ait benzeri
Fraser Spirali1908Spirallere dayalı optik illüzyon
Conchospiralbir koninin yüzeyindeki üç boyutlu spiral.
Calkin–Wilf spirali
Ulam spirali (aynı zamanda asal sayı spirali)1963
Sack spirali1994Ulam spiralinin ve Arşimet spiralinin varyasyonu.
Seiffert küresel spirali2000k pozitif bir sabit sayı ve sn(s) ile cn(s) Jacobi eliptik fonksiyonları olmak üzere bir kürenin yüzeyindeki spiral eğri.
Çekme eğrisi (Traktris) spirali1704[4]
Pappus spirali1779Pappus ve Pascal tarafından incelenen 3 boyutlu konik spiral[5]
Doppler spiraliPappus spiralinin 2 boyutlu projeksiyonu[6]
Atzema spiraliKatakostiği (yansıyan ışınların tek noktada toplanmasıyla oluşan eğri ya da yüzey) bir daire oluşturan olan eğri. Arşimet sarmalına yaklaşır.[7]
Atomik spiral2002Bu sarmalın iki asimptotu vardır; biri 1 birim yarıçaplı daire ve diğeri doğrusudur[8]

Ayrıca bakınız

Notlar ve Kaynakça

  1. ^ "Fermat spiral - Encyclopedia of Mathematics". www.encyclopediaofmath.org. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  2. ^ Weisstein, Eric W. "Logarithmic Spiral". mathworld.wolfram.com (İngilizce). Wolfram Research, Inc. 11 Mayıs 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  3. ^ Weisstein, Eric W. "Nielsen's Spiral". mathworld.wolfram.com (İngilizce). Wolfram Research, Inc. 26 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  4. ^ "Tractrix spiral". www.mathcurve.com. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2019. 
  5. ^ "Conical spiral of Pappus". www.mathcurve.com. 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2019. 
  6. ^ "Doppler spiral". www.mathcurve.com. 28 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2019. 
  7. ^ "Atzema spiral". www.2dcurves.com. 19 Nisan 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  8. ^ "atom-spiral". www.2dcurves.com. 28 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mathematica</span> Hesaplama yazılım programı

Wolfram Mathematica, makine öğrenimi, istatistik, sembolik hesaplama, veri manipülasyonu, ağ analizi, zaman serisi analizine, NLP, optimizasyon, fonksiyonlar ve çeşitli veri türlerinin çizimi, algoritmaların uygulanması, kullanıcı arayüzülerin oluşturulması ve diğer programlama dilinde yazılmış programlarla arayüz oluşturmaya izin veren çeşitli teknik hesaplama alanları için yerleşik kütüphanelere sahip bir yazılım sistemidir. Stephen Wolfram tarafından tasarlanmış ve Champaign, Illinois'deki Wolfram Research tarafından geliştirilmiştir. Wolfram Language, Mathematica'da kullanılan programlama dilidir. Mathematica 1.0, 23 Haziran 1988'de Champaign, Illinois ve Santa Clara, Kaliforniya'da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">İrrasyonel sayılar</span> Irrasyonel

İrrasyonel sayılar, rasyonel sayılar kümesine dahil olmayan gerçek sayılardır. Payı ve paydası birer tam sayı olan bir kesir olarak ifade edilemeyen bu sayılara , , ve örnek verilebilir. veya ile gösterilir. Bu sayıların ondalık açılımı, kendini tekrar etmeden, sonsuza kadar sürer. Bu açılım irrasyonel sayıların hemen hemen hepsinde düzensizdir; ancak bir düzen de gösterebilir, örneğin bütün sayıların sırayla yazılmasıyla edilecek 0,12345678910111213... sayısı irrasyoneldir. İrrasyonel sayıların ilk gerçek değerini Archimedes kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon (şirket)</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Amazon.com, Inc. Seattle, Washington merkezli, e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış ve yapay zekâya odaklanan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. Google, Apple, Microsoft ve Facebook ile birlikte B.D. bilgi teknolojisi endüstrisindeki "En Büyük Beş Şirket" listesinde bulunmaktadır. Şirket, "dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri" ve "dünyanın en değerli markalarından biri" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Gordon</span> Amerikalı basketbolcu

Eric Ambrose Gordon Jr., National Basketball Association (NBA) ekiplerinden Los Angeles Clippers forması giyen Amerikalı profesyonel basketbolcu. Şutör gard pozisyonunda görev almaktadır. 1.91 metre boyunda, 98 kilogram ağırlığındadır.

Bu liste eğrisel koordinat sistemleri ile çalışılırken genel olarak kullanılan vektör hesabı formüllerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eric Bailly</span> Fildişi Sahilli millî futbolcu

Eric Bertrand Bailly, Fildişi Sahilli millî futbolcudur. Genelde stoper olarak oynamasına rağmen sağ bek olarak da oynayabilmektedir. La Liga ekibi Villarreal'de forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacobi matrisi</span>

Vektör hesabında, Jacobi matrisi bir vektör-değerli fonksiyonun bütün birinci-derece kısmi türevlerini içeren matristir. Bu matris bir kare matris olduğunda, yani fonksiyonun girdi sayısı çıktı sayısının vektör bileşenleriyle aynı sayıdaysa, bu matrisin determinantı Jacobi determinantı olarak adlandırılır. Literatürde sıklıkla Jacobi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Conway çember teoremi</span>

Düzlem geometride, Conway çember teoremi, bir üçgenin her bir köşesinde kesişen kenarlar, karşı kenarın uzunluğu kadar uzatıldığında, ortaya çıkan üç çizgi parçasının altı uç noktasının merkezinin, üçgenin iç teğet çemberinin merkezi olduğunu ifade eder. Bu altı noktanın bulunduğu çembere, üçgenin Conway çemberi denir. Teorem ve çember, İngiliz matematikçi John Horton Conway'in adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konvolüsyon</span>

Matematikte ve özellike fonksiyonel analizde konvolüsyon ya da evrişim, bir fonksiyonun şeklinin başka fonksiyon tarafından nasıl modifiye edildiğini gösteren bir integral işlemdir. Bir ile fonksiyonunun konvolüsyonu,

<span class="mw-page-title-main">Birim matris</span> asal köşegendeki sayıları bir, diğer sayıları sıfır olan kare matris

Lineer cebirde, n boyutlu birim matris, ana köşegeni birlerden ve diğer elemanları sıfırlardan oluşan n × n boyutlu bir kare matristir. In ya da sadece I ile gösterilir. Kuantum mekaniği gibi bazı alanlarda, birim matris kalın bir rakamı 1 ile de gösterilir. Nadiren, bazı kitaplarda İngilizce ve Almanca kelimelerin baş harfleri olan U ya da E ile gösterildiği olur.

MathWorld, Eric W. Weisstein tarafından oluşturulan ve büyük ölçüde kendisi tarafından yazılan çevrimiçi bir matematik referans çalışmasıdır. Wolfram Research, Inc. tarafından himaye edilmiş ve ona lisanslanmıştır ve kısmen Ulusal Bilim Vakfı'nın Urbana – Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ne verdiği Ulusal Bilim Dijital Kütüphanesi hibesi tarafından finanse edilmiştir.

Ancestry.com LLC, Lehi, Utah merkezli özel bir çevrimiçi şirkettir.

Eric Wolfgang Weisstein, MathWorld ve Eric Weisstein'ın World of Scienceını (ScienceWorld) yaratan ve sürdüren bir ansiklopedisttir. CRC Concise Encyclopedia of Mathematicsin yazarıdır. Wolfram Research şirketinde çalışmaktadır.

CRC Concise Encyclopedia of Mathematics, Amerikalı yazar Eric W. Weisstein'ın çok satan bir kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vektör-değerli fonksiyon</span>

Vektör değerli fonksiyon ya da vektör fonksiyonu, bir ya da daha fazla değişkeni sonlu ya da sonsuz boyutlu vektör olan fonksiyondur. Bir vektör fonksiyonunun girdisi skaler ya da vektör olabilir. Fonksiyonun tanım kümesi ve değer kümesi farklı cinste olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Değişmez</span> nesnelere uygulanan dönüşümler için değişmeden kalan matematiksel nesnelerin özelliği

Değişmez, matematikte nesnelere belirli bir türdeki işlemler veya dönüşümler uygulandıktan sonra değişmeden kalan bir matematiksel nesnenin özelliğidir. Belirli nesne sınıfı ve dönüşüm türleri genellikle terimin kullanıldığı bağlam tarafından belirtilir. Örneğin, bir üçgenin alanı Öklid düzleminin izometrilerine göre değişmezdir. Bir denklik bağıntısına göre bir değişmez, her denklik sınıfında sabit olan bir özelliktir.

Eğrilerin diferansiyel geometrisinde, bir rulet veya yuvarlanma eğrisi, sikloidler, episikloidler, hiposikloidler, trokoidler, epitrokoidler, hipotrokoidler ve gereçleri (involütleri) genelleştiren bir eğri türüdür.

Grelling-Nelson paradoksu veya heterolojik paradoks olarak da bilinen Grelling paradoksu, heterolojik kelimesinin "kendini tanımlamayan bir kelime" olduğunun belirtilmesiyle ortaya çıkan anlamsal bir paradokstur. Dolayısıyla "heterolojik" kelimesi, eğer heterolojik değilse heterolojiktir.

<span class="mw-page-title-main">Buharlaşan gaz kürecikleri</span>

Buharlaşan gaz kürecikleri, dış uzayda yaklaşık 100 astronomik birim büyüklüğünde ve gölgesindeki gazların iyonlaştırıcı UV ışınlarından korunduğu bir hidrojen gazı bölgesidir. Bu kürecikler tarafından korunan yoğun gaz alanları, yıldızların doğumuna olanak sağlayabilir. Buharlaşan gaz kürecikleri ilk kez 1995 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen Kartal Bulutsusu'ndaki Yaratılış Sütunları'nın görüntüleri aracılığıyla kesin olarak tespit edildi.