İçeriğe atla

Spin (propaganda)

Kamuya mal olmuş kişiler basın toplantılarını o kadar sık kullanırlar ki, basın toplantısı tesislerinin takma adı "spin odaları " dır. Basın toplantıları medyaya verdikleri mesajların zamanlamasını ve özgünlüğünü kontrol etme yolu olarak kullanılır.

Halkla ilişkiler ve siyasette spin, bir etkinlik, organizasyon ya da kişi hakkında bir konuyu bilerek belli bir yönde aktarmak ve bu şekilde kamuoyunu etkilemek yoluyla yapılan bir propaganda biçimidir. Reklamcılık gerçeklerin sunumunu yönetebilirken, "spin" genellikle samimiyetsiz, aldatıcı ve manipülatif taktiklerin kullanılmasını ima eder.[1]

Spin ve basın toplantıları (özellikle hükümet basın toplantıları) arasındaki sık ilişki nedeniyle, bu konferansların yapıldığı oda bazen "spin odası" olarak tanımlanmaktadır.[2] Aldatıcı veya yanıltıcı mesajlar geliştiren halkla ilişkiler danışmanları, anketörler ve medya danışmanları "spin doctors" veya "spinmeisters" olarak adlandırılabilir.

"Spinning"de kullanılan standart bir taktik, kamuoyu üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için bir konunun veya olayın algısını yeniden düzenlemek veya değiştirmektir. Örneğin, en çok satan ürününde önemli bir güvenlik sorunu bulunan bir şirket, ana rakibinin ürünlerinin güvenliğini eleştirerek veya tüm ürün kategorisiyle ilişkili riski vurgulayarak konuyu "yeniden çerçeveleyebilir". Bu, kamuoyunu şirketin önyargılı bakış açısına ikna etmeye yardımcı olabilecek "akılda kalıcı" bir slogan veya sağlam bir alıntı kullanılarak yapılabilir. Bu taktik, şirketin halkın dikkatini ürününün olumsuz yönlerinden uzaklaştırmasını sağlayabilir.

Spin, genellikle ücretli medya danışmanları ve medya danışmanları tarafından sağlanan bir hizmettir. En büyük ve en güçlü şirketler, spin konularında uzmanlığa sahip şirket içi çalışanlara ve sofistike birimlere sahip olabilir. Spin genellikle bir özel sektör taktiği olarak kabul edilirken, 1990'larda ve 2000'lerde bazı politikacılar ve siyasi personel, halkı manipüle etmek veya aldatmak için aldatıcı "spin" taktikleri kullanmakla suçlandı. Spin, potansiyel olarak olumsuz yeni bilgileri uzun bir hafta sonundan önceki son gün iş gününün sonunda serbest bırakarak halkın dikkatinden kaçmasını içerebilir; seçici cımbızlama onların işveren veya belli bir pozisyon savunan izlenimini vermek karşıt politikacı tarafından yapılan daha önceki konuşmalarından alıntılara yer vermek; veya muhalif bir politikacı veya aday hakkında, onları olumsuz bir ışık altında bırakacak şekilde kasıtlı olarak yanlış bilgi sızdırmak olabilir.[3]

Kaynaklar

  1. ^ William Safire, "The Spinner Spun 23 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", New York Times, December 22, 1996.
  2. ^ Michael, Powell. "Tit for Tat on a Night Where Spin Is Master," 31 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times. February 22, 2008.
  3. ^ Gaber (1999). "Government by spin: an analysis of the process". Contemporary Politics. 5 (3): 263-275. doi:10.1080/13569779908450008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Beyin fırtınası</span>

Beyin fırtınası veya fikir fırtınası, yaratıcı düşünceyi destekleyen, takım çalışanlarını motive ederek kısa sürede çok fazla fikrin üretilmesine ve süreçlerin neden başarısız olduğuna dair çıkarımlar yapılabilmesine olanak sağlayan bir sürekli kalite geliştirme aracı. Bu kavram bir reklamcı olan Alex Osborn tarafından geliştirilmiştir.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Propaganda</span> psikolojik olarak etkilemek amacıyla yapılan mesajlar

Propaganda ya da yaymaca, çok sayıda insanın düşünce ve davranışlarını etkilemek amacını taşıyan önceden planlanmış bir mesajlar bütünüdür. Propaganda tarafsız bilgi sağlamak yerine, en temelde kendi kitlesini etkileyecek bilgiyi sunar. Mesaj doğru olsa da yönlü olabilir ve olayın tümünü dengeli bir şekilde sunmayabilir. Genellikle politikada; eski ifadeyle "seçim propagandası" ya da günümüz ifadesiyle "seçim kampanyası" şeklinde kullanılır. Hükûmetler ve politik partiler tarafından da desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Kurulu (Türkiye)</span> ulusal güvenlik kurulu

Millî Güvenlik Kurulu (MGK), 1933-1949 yılları arasında Yüksek Müdafaa Meclisi Umumî Kâtipliği, 1949-1962 yılları arasında Millî Savunma Yüksek Kurulu ve Genel Sekreterliği, 1961 Anayasası'na göre Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği isimleri ile faaliyet göstermiştir.

Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir. İngilizcedeki karşılığının "Public Relations" olması nedeniyle yaygın kullanımı "PR" olarak Türkçeye de yerleşmiştir. Public relations kısaltılarak PR şeklinde Türkçede kullanılmaya başlanınca bu PR'nin birleşik olarak ifadesi gerektiğinde de Piar ya da piyar şeklinde kullanılmaya başlanmıştır.

Sistemik yanlılık, bir sürecin doğasındaki, belli bir neticenin oluşması lehine olan eğilimdir. Genellikle insanları ilgilendiren sistemlerde görülür ve bilimsel gözlemler gibi insanî olmayan sistemlerde ise sistemik hata ile paralellik arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı</span> KKTCyi karadan, denizden ve havadan gelecek saldırılardan korumakla görevli askerî kuvvet

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni karadan, denizden ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. KKTC Polis Örgütü ve KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Basın toplantısı</span>

Basın toplantısı, herhangi bir konu hakkında bilgi veren kişilerin belli bir konu hakkında açıklamada bulunmak için gazetecileri davet ettiği ve çoğunlukla soru-cevap şeklinde düzenlenen medya etkinliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu hizmeti duyurusu</span>

Kamu hizmeti duyurusu veya kamu hizmeti reklamı (KHR) televizyon, radyo, yazılı veya diğer basın kuruluşlarında yer verilen bir reklam türüdür. Standart reklamlar bir ürünü piyasaya tanıtarak ticari kazanç oluşturma amacı gütmekteyken; KHR'ler bir konu hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmaya, toplumun konuya bakışını değiştirmeye ve kamu yararı için bazı tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışır. Sigara bağımlılığının azaltılması, çevrenin korunması, trafik kurallarına uyulması, eğitim seviyesinin artırılması, deprem bilinci oluşturulması gibi konularda hazırlanmış kampanyalar bu tür yayınlara örnek verilebilir.

Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından ortaya konmuş bir tanımdır. Algı yönetimi ABD Savunma Bakanlığı tarafından şu şekilde tanımlanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Edward Bernays</span> Amerikalı halkla ilişkiler uzmanı (1891 – 1995)

Edward Louis Bernays, sosyoloji ve psikolojide "halkla ilişkilerin babası" olarak anılan Yahudi kökenli Amerikalı modern propagandanın kurucusu. Aynı zamanda ünlü psikoloji bilimci ve psikanaliz’in kurucusu Sigmund Freud’un ablasının oğlu, yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Danışman</span>

Bir danışman, güvenlik, yönetim, eğitim, muhasebe, hukuk, yasal uyumluluk, insan kaynakları, pazarlama gibi belirli bir alanda danışmanlık, müşavir ve uzman tavsiyesi veren bir profesyoneldir, finans, sağlık bakımı, mühendislik, bilim veya diğer birçok uzmanlık alanından herhangi biridir. Özel olarak danışmanlık firması mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik İstihbaratı (Bangladeş)</span> Bangladeş Halk Cumhuriyetinin başlıca istihbarat servisi

Yaygın olarak NSI olarak bilinen Ulusal Güvenlik İstihbaratı, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin başlıca istihbarat servisidir. NSI karargâhı Dakka, Bangladeş'te bulunmaktadır. NSI iç güvenlik, karşı istihbarat ve dış istihbarat alanındaki Bangladeş Hükûmeti'nin bir kuruluşudur. NSI Bangladeş istihbarat örgütleri arasında en büyüğüdür, diğerleri gibi Kuvvetler Genel Müdürlük İstihbaratı (DGFI), SB, CID, Ordu İstihbaratı ve Donanma İstihbaratı gibidir. Bu bağımsız bir uluslararası istihbarat kuruluşudur. Ajansın 19 ülkede 37 bürosu bulunmaktadır. NSI ayrıca Ortak Direktör/Müdür Yardımcısı veya Müdür Yardımcısı başkanlığında Bangladeş'in 64 ilçesi tümünde 64 bölgesel birimleri vardır.

Bir danışmanlık firması bir bireye veya bir kuruma bir ücret karşılığında profesyonel danışmanlık ve geri bildirim sağlayan bir veya daha fazla uzmandan (danışman) oluşan bir işletmedir. Teknoloji ve reklam firmaları gibi firma türleri değişiklik göstermektedir.

Bir iş danışmanı veya işletme danışmanı, güvenlik, yönetim, muhasebe, hukuk, insan kaynakları, pazarlama ve halkla ilişkiler, finans, mühendislik, bilim veya diğer birçok uzmanlık alanı gibi belirli bir alanda profesyonel veya uzman tavsiyesi veren bir danışmanlık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hacktivizm</span> politik bir gündemi veya sosyal değişimi teşvik etmek için yapılan bilgisayar korsanlığı

Hacktivizm, "hack" ve "aktivizm" kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olup, dijital araçlar ve bilgisayar korsanlığı yöntemleri kullanarak politik veya sosyal bir amacı desteklemek için gerçekleştirilen eylemlere denir. Hacktivistler, siber uzayı protesto, ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve sosyal adalet gibi konularda bir araç olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Medya manipülasyonu</span>

Medya manipülasyonu, medya organlarının bir düşünce, kişi veya grup lehine veya aleyhine imaj, algı ve argüman oluşturma eylemidir. Medya manipülasyonu safsatalar, psikolojik manipülasyonlar, dezenformasyonlar, propaganda yöntemleri, sansür veya dikkatleri başka yöne çekme şeklinde cereyan edebilir. Jacques Ellul, kamuoyunun basın-yayın yoluyla meydana geldiğini yazmıştır. Manipülasyon, halkla ilişkiler, propaganda, pazarlama ve benzeri birçok alanda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IDF Sözcüsü Birimi</span>

IDF Sözcü Birimi, IDF Operasyon Müdürlüğü'nde bilgi politikası ve medya ilişkilerinden sorumlu birimdir. Birim, bir tuğgeneral ve Genelkurmay üyesi olan IDF Sözcüsü ve bir albay olan Sözcü Yardımcısı tarafından yönetilmektedir.

Dolaylı lobicilik, yasama organına ulaşmayı ve karar alma sürecinde etkili olmayı amaçlayan lobiciliktir. Dolaylı lobicilik, doğrudan lobicilikten kendini ayırarak, ilgili konuda genel halkın yasama organları ve hükûmet yetkilileriyle iletişime geçmesini istemek suretiyle mesajı doğrudan yasama organlarına iletmekten ayrılır. Şirketler, dernekler ve vatandaşlar, yasal düzenlemelerde değişiklik yapma çabasıyla dolaylı lobiciliğe giderek daha fazla katılmaktadır.