İçeriğe atla

Spike (füze)

Spike

Spike ATGM
Çeşidi Güdümlü tanksavar füzesi
Uyruğu  İsrail
Hizmet geçmişi
Hizmet 1981-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar 1982 Lübnan Savaşı
İkinci İntifada
Afganistan Savaşı
Irak Savaşı
2006 Lübnan Savaşı
Gazze Savaşı
2014 İsrail-Gazze çatışması 2020 Dağlık Karabağ Savaşı
Üretim tarihi
Üretici Rafael Advanced Defense
Systems
Üretildiği tarih 1980-günümüze
Üretim adedi 27,000[1]
Özellikler
Uzunluk 1,670 mm
Namlu Çapı 170 mm

MühimmatTandem HEAT
Etkili menzil 1.5 km (Spike-SR)
2.5 km (Spike-MR)
4 km (Spike-LR)
8 km (Spike-ER)
25 km (Spike NLOS)
Nişangah 10× teleskobik nişangah

Motor Katı yakıt
Kılavuz sistemi Kızılötesi

Spike, İsrail yapımı bir dördüncü nesil taşınabilir güdümlü tanksavar füzesi sistemidir.[2] Füze, Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilmiştir.

Kullanıcılar

Spike kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ Rafael Advanced Defense Systems unveils its fifth generation SPIKE LR II Missile 1 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Armyrecognition.com, 29 Mayıs 2017
  2. ^ "Defense Update issue 2-07 (May – June 2007) : Electro-Optically Guided Weapons". Defense-Update.Com. 6 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l "SIPRI arms transfer database". Stockholm International Peace Research Institute. 27 Ağustos 2011. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  4. ^ Belgium selects Spike missile to replace Milan 29 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Armyrecognition.com, January 3, 2013
  5. ^ a b c International Institute for Strategic Studies (2014). The Military Balance 2014. Birleşik Krallık: Taylor and Francis. ISBN 978-1-85743-722-5. 
  6. ^ "Ecuadorean Army OrBat" (Basın açıklaması) (İspanyolca). Ecuadorean Army. 30 Kasım 2009. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  7. ^ Desk, News. "Israeli Missiles, RWS to Equip Philippine Navy Combat Boats". Defense Update. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  8. ^ "Israeli Spike missiles deployed". The Korea Times. 19 Mayıs 2013. 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  9. ^ "NT Spike". Tealgroup Corporation. Mart 2011. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  10. ^ Ran Dagoni (24 Mart 2011). "Rafael in $1b Indian anti-tank missile deal". Globes – Israel business news. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  11. ^ "Advanced Spike Missile Unveiled" (Basın açıklaması). Israel Defense Forces' official website. 25 Kasım 2009. 5 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  12. ^ "REPUBBLICA ITALIANA : La Corte dei conti in Sezione centrale di controllo sulla gestione delle Amministrazioni dello Stato : Collegio I : nell'adunanza del 6 luglio 2010" (PDF). Corteconti.it (İtalyanca). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  13. ^ "Lithuania to proceed with Germany's Boxer in armoured vehicle purchase". Reuters. 11 Aralık 2015. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  14. ^ "Pors Spike Mr/Lr". Slovenskavojska.si. 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meteor (füze)</span>

Meteor füzesi, çok uluslu "MBDA" şirketi tarafından geliştirilmekte olan, 200 km azami menzilli, radar güdümlü bir havadan havaya füze çeşidi. Yüksek yoğunluklu elektronik savaş ortamında işlev gören ve gelişmiş ramjet motor teknolojisi kullanılan füze 2016 yılında Avrupa ülkelerinde üretilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demir Kubbe</span> İsrail hava savunma sistemi

Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anti-balistik füze</span> balistik füzelere karşı füze

Anti-balistik füze, balistik füzelere karşı koymak için tasarlanan bir füze. Balistik füzeler nükleer, kimyasal, biyolojik silahlar veya konvansiyonel savaş başlıkları atmak için kullanılır. Anti-balistik füzeler ise bu füzelere karşı koymak için tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

S-500 Prometey şu anda Almaz-Antey Hava Savunma Kuruluşu tarafından geliştirilmekte olan bir Rus yüzeyden-havaya füze sistemidir. Ayrıca 55R6M "Triumfator-M" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun menzilli balistik füze</span> 3000-5500 km menzilli balistik füze

Uzun menzilli balistik füze (UMBF), menzili 3,000-3,500 km arasında olan bir balistik füzedir. Kıtalararası balistik füze ile orta menzilli balistik füze arasında yer almakla birlikte prensip olarak düşük performanslı bir kıtalararası balistik füze ile az bir farka sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">RBS 70</span> RBS 70 (Robotsystem 70), tüm iklim bölgelerinde uçaksavar savaşı için tasarlanmış ve diğer kuvvetlerden çok az destek alan veya hiç destek almayan, taşınabilir bir hava savunma sistemidir (MANPADS). Orijinal olarak İsveçli savunma firması

RBS 70, İsveç yapımı bir kısa menzilli hava savunma sistemidir. Silah, Saab Bofors Dynamics tarafından üretilmekte olup tüm iklim bölgelerinde hava savunma savaşları için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Python (füze)</span>

Python, İsrail yapımı bir kısa menzilli havadan havaya füze sistemi ailesidir. Füze, Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilmiş olup başlangıçta Şafrir adıyla bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Popeye (füze)</span> İsrail yapımı bir kısa menzilli havadan karaya füze sistemi ailesi

Popeye, İsrail yapımı bir kısa menzilli havadan karaya füze sistemi ailesidir. Füze, Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şavit</span>

Şavit, İsrail yapımı bir fırlatma roketidir. Roket, Israel Aerospace Industries tarafından 1982 yılında uyduları yörüngeye fırlatmak amacıyla geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 1988 yılında gerçekleştirdi ve İsrail uzaya araç fırlatma kabiliyeti bulunan sekizinci ülke haline geldi.

Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan yeni 125 mm'lik taşınabilir, hafif, ateşle ve unut, kısa menzilli tanksavar güdümlü füzedir.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Davud Sapanı</span>

Davud Sapanı eskiden aynı zamanda Sihirli Değnek olarak da bilinen, İsrailli savunma sanayisi üreticisi Rafael Advanced Defence Systems ve Amerikan savunma sanayisi üreticisi Raytheon tarafından ortaklaşa geliştirilen İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait bir askeri sistemdir. Düşman uçaklarını, insansız hava araçlarını, taktik balistik füzeleri, orta ila uzun menzilli roketleri ve seyir füzelerini engellemek için tasarlanmıştır ve 40 km ila 300 km arasında menzile sahiptir. Davud Sapanı, İsrail cephaneliğindeki MIM-23 Hawk ve MIM-104 Patriot'un yerini alacak.

Barak 8, LR-SAM veya MR-SAM olarak da bilinen, uçaklar, helikopterler, gemisavar füzeleri, insansız hava araçları, balistik füzeler, seyir füzeleri ve savaş jetleri de dahil olmak üzere havadan gelen her türlü tehdidi savunmak üzere tasarlanmış bir Hint-İsrail karadan havaya füzesidir (SAM). Sistemin hem deniz hem de kara tabanlı varyantları mevcuttur.

MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS), ABD savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen bir karadan karaya füzedir (SSM). Katı yakıtlı 190 mil (310 km) menzile sahiptir ve 13 fit yüksekliğinde ve 24 inç (610 mm) çapındadır.

<span class="mw-page-title-main">Taurus KEPD 350</span>

Taurus KEPD 350, EADS şirketi tarafından geliştirilen bir Alman havadan fırlatılan seyir füzesidir. İlk olarak 2005 yılında tanıtılmıştır ve 2007 yılından beri Alman ordusunda hizmet vermektedir.