Anadolu, Anadolu Yarımadası veya coğrafi olarak Asya Kıtası'nın tüm özelliklerini içerdiğinden Küçük Asya, Asya kıtasının en batısında Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizi arasında kalan yaklaşık 755.000 km²'lik bir alanı kaplayan dağlık bir yarımadadır.
Balta, insanoğlu tarafından on binlerce yıldır odunu kesmek, şekillendirmek ve parçalamak için; savaşlarda silah olarak veya seremonilerde gösterişli bir sembol olarak kullanılan bir alettir. Baltaların birçok formu vardır; ama çoğu temel olarak bir baş ve bir saptan oluşurlar.
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ, tarih öncesi çağlardan biridir. Neolitik Çağ veya Yeni Taş Devri Taş Devri'nin Avrupa, Asya ve Afrika'daki son bölümü olan arkeolojik bir dönemdir. Neolitik çağ, dünyanın çeşitli yerlerinde bağımsız olarak ortaya çıkmış gibi görünen geniş kapsamlı gelişmelerden oluşan Neolitik Devrimi gördü. Bu "Neolitik paket" çiftçiliğin başlayışını, hayvanların evcilleştirilmesini ve avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik tarza geçişi içeriyordu.
Çatalhöyük, bugün Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarında, milattan önce 7000 yıllarından itibaren Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nda yerleşim yeri olarak kullanılmış arkeolojik kalıntılardır.
Tarihöncesi Kore, Kore Yarımadası'nda insan varlığı dönemi olup, yazılı kayıtları bulunmamaktadır. Tarihöncesi Kore, Kore tarihinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır ve arkeoloji, jeoloji ve paleontolojide ana çalışma alanıdır.
Antequera ilçesinin 2.5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Tholos de El Romeral, güney Avrupa'daki Neolitik mimarinin en önemli örneklerinden biridir. Cueva de Romeral ve Dolmen de Romeral olarak da bilinen Tholos de El Romeral, M.Ö. 1800 yıllarında inşa edilmiş megalit mezarlığıdır. Bölgedeki üç dolmenden diğerleri, güneybatıda yer alan Dolmen de Menga ve Dolmen de Viera'dır.
Ħal-Saflieni Katakompu ya da Ħal-Saflieni Hypogeum, Malta'nın Paola şehrinde yer alan, Malta tarihöncesindeki Saflieni evresine ait bir Neolitik yeraltı yapısıdır. Genellikle basitçe Yunanca "yeraltı" anlamına gelen Hypogeum olarak adlandırılır. Hypogeum, arkeologlar tarafından belgelenen 7.000'den fazla kişinin kalıntılarıyla birlikte bir kutsal alan ve nekropol olarak düşünülmektedir. Hypogeum, ayrıca Malta'daki megalit tapınaklar ve Xagħra Taş Çemberlerinin en iyi korunmuş örneklerindendir. 1980 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.
Heart of Neolithic Orkney, İskoçya'nın Orkney Adalarından biri olan Mainland'de bulunan bir grup Neolitik anıtı belirtmektedir. İsmi, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildiği 1999 yılında verildi.
Bochnia Tuz Madenleri, Bochnia, Polonya'da yer alır; Polonya'daki en eski tuz madeni, dünyadaki en eski tuz madenlerinden biridir. Bu maden, Bochnia'da tuz ilk keşfedildikten sonra 12. ve 13. yüzyıllar arasında kuruldu ve Kraliyet madencilik şirketi żupy krakowskie'nin bir parçası haline geldi.
Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija, İspanya'nın Kastilya-La Mancha eyaletindeki Almadén ve Slovenya, Idrija'da bulunan UNESCO'nun ortak bir Dünya Mirası alanıdır. Miras Alanı, iki cıva madenciliği alanını kapsamaktadır. Almadén madeni Antik Çağdan beri faaliyette iken, Idrija madeni ise ilk olarak 1490'da kuruldu. Siteler, yüzyıllar boyunca Avrupa ve Amerika arasında önemli etkileşimler meydana getiren kıtalararası cıva ticaretine tanıklık etmektedir. İki bölge dünyadaki en büyük iki cıva madenini temsil etmektedir ve son zamanlara kadar faaliyetini sürdürmüştür. Cıva, Amerikan madenlerinden çıkarılan altın ve gümüş madenlerinin çıkartılmasında önemli bir rol oynadı.
Idrija, batı Slovenya'da yer alan bir kasabadır. Cıva madeninde yer alan mağazalar ve altyapı ile birlikte madencilerin yaşadığı mahalle ve madencilerin tiyatrosu dikkat çekicidir. Almadén'deki cıva madeniyle birlikte, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. 2011 yılında Idrija, Alpine Town of the Year ödülüne layık görüldü.
Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.
Tarih öncesinde din, Tarihöncesi çağdaki insanların dini inançları ve uygulamalarıdır. Terim Paleolitik din, Mezolitik din, Neolitik din ve Tunç Çağı dinlerini kapsar. Demir Çağı da bu kapsamda toplanabilmektedir.
Krzemionki, aynı zamanda Krzemionki Opatowskie, Polonya'nın Ostrowiec Świętokrzyski şehrinin sekiz kilometre kuzey doğusunda bulunan Üst Jura (Oksfordiyen) çizgili çakmaktaşı çıkarılması için açılmış olan Neolitik ve erken Tunç Çağı çakmak taşı maden kompleksidir. İngiltere'deki Grimes Graves ve Belçika'daki Spiennes ile birlikte Avrupa'da tarih öncesi çakmaktaşı madenlerinin bilinen en büyük komplekslerinden biridir.
Spiennes, Mons, Belçika'da yer alan bir Valon köyüdür.
Şulaveri-Şomu kültürü, günümüz Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan topraklarında ve Kuzey İran'ın bazı bölgelerinde bulunan Geç Neolitik / Eneolitik bir kültürdür. Bu kültürün en eski kalıntıları Gürcistan'da tespit edilmiştir ve M.Ö. 6. binyıl başlarına uzanmaktadır. Şulaveri-Şomu kültürü, bilinen en eski Neolitik kültürlerden biri olarak kabul edilir.
Tumba Macari Üsküp, Kuzey Makedonya'da bulunan neolitik dönemden kalma antik bir yerleşim yeridir. Otoyol inşaatı ile ilgili arkeolojik deneme kazıları sırasında 1961-1962 yılları arasında keşfedilmiştir.
Alepotrypa mağarası, Mora yarımadasının Manya bölgesinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Sit alanı, ilk çiftçilerin yaşadığı bir yer olmasının yanı sıra, mezar alanı ve ibadet alanı olarak da kullanılmıştır. Arkeolojik kanıtlar, mağara alanının Avrupa'da günümüze kadar bulunan en büyük Neolitik mezar alanlarından biri olduğunu ortaya koydu. Bölgede MÖ 4. binyıla tarihlenen bir mezardan iki yetişkin insan iskeleti ve en az 170 ayrı kişiye ait kalıntılar bulundu. Arkeologlar, MÖ 2. binyıla tarihlenen ve Alepotrypa'da yeniden gömüldüğü anlaşılan bir Miken mezarını ortaya çıkardılar. Yeniden defin işleminin nedeni ortaya çıkarılamadı. Doğrudan bir kanıt bulunmamakla birlikte, mezar alanının Alepotrypa'yı klasik mitolojide Hades'in Tainaron'a giriş yaptığı kapıya bağladığına inanılmaktadır.
Franchthi Mağarası veya Frankhthi Mağarası, Yunanistan'ın güneydoğusundaki Argolis'teki Kiladha köyünün karşısında, Argolic Körfezi'ndeki Kiladha Koyu'na bakan bir arkeolojik sit alanıdır.