İçeriğe atla

SpiderBasic

SpiderBasic, Fantaisie Software tarafından geliştirilen, yerleşik BASIC kurallarına dayanan yeni bir web istemci tarafı programlama dilidir. iOS ve Android için mobil uygulama da dahil olmak üzere çok karmaşık, pencereli tabanlı web uygulamalarının geliştirilmesine olanak tanır. Karmaşık ve reaktif GUI, 2D oyunlar ve daha birçok şeyi tutarlı bir şekilde ele almak için geniş bir komut seti sağlar. Her kütüphane ve komut aynı şekilde davranır ve daha kolay ve daha hızlı öğrenme için benzer sözdizimine sahiptir.[1]

SpiderBasic, çalıştırmak için modern bir tarayıcıya ihtiyaç duyan (en azından HTML5 uyumlu) optimize edilmiş JavaScript kodu üreten bir derleyicidir. Bir derleyici olarak, JavaScript'in sağlamadığı güçlü yazım ve çeşitli kontrollere sahiptir ve sağlam kod oluşturmaya izin verir. SpiderBasic nesne yönelimli değildir, çünkü geliştirici firma nesne yönelimli programların bakımının zor olduğuna inanmaktadır, ancak esnek ad alanı desteği ve diğer birçok özellik SpiderBasic'te de sağlanmaktadır.

SpiderBasic, PureBasic sözdizimini temel alır ve bir dereceye kadar onunla uyumludur. PureBasic'e zaten aşinaysanız, SpiderBasic'i kullanmak kolay bir iş olacaktır. Aynı kaynak kodunu kullanarak web, mobil ve masaüstünde çalışan bir program oluşturmak bile mümkündür.

Özellikleri

  • Hızlı ve kolay bir şekilde uygulama veya oyun oluşturmak için çok sayıda (500+) dahili komut
  • Android ve iOS platform desteği
  • BASIC tabanlı anahtar kelimeler
  • Optimize edilmiş uygulamalar oluşturan çok hızlı derleyici
  • Gelişmiş programlama için prosedür ve yapı desteği
  • Dizi, liste ve harita gibi yerleşik kapsayıcılar
  • Programlama hatalarından kaçınmak için güçlü veri türleri ve sözdizimi
  • Tam Unicode desteği
  • Kodların kolayca yeniden kullanımı için ad alanı desteği
  • WebGL aracılığıyla kolay ama çok hızlı 2D oyun desteği
  • Genişletilebilirlik için satır içi JavaScript desteği
  • Özel editör ve geliştirme ortamı[2]
  • Windows, MacOSX ve Linux'ta kullanılabilirlik
  • PureBasic'e çok yakındır, bu da bir uygulamanın masaüstüne kolayca taşınmasını sağlar.

Kaynakça

  1. ^ "Yazılım dokümanyasyonu". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Stefan Schnell (10 Şubat 2016). "SpiderBasic (JavaScript) Language in the Context of SAP Web Application Server". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">BASIC</span> programlamaya yeni başlayanlar için kullanımı kolay anlaşılır bir programlama dili

BASIC 1964'te John George Kemeny ve Thomas Eugene Kurtz tarafından New Hampshire, ABD'de icat edilmiş, günümüzde de çeşitli türevleri kullanılmakta olan yüksek düzey bir programlama dili. Farklı türevleri birçok işletim sisteminin parçası olarak sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Visual Basic</span>

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Derleyici</span> kaynak kodunu bilgisayarın işleyebileceği koda dönüştüren program

Derleyici, kaynak kodu makine koduna dönüştüren yazılımdır. Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyanın oluşturulmasını sağlar. Bu eyleme derleme denir. Bir başka ifadeyle derleyici, bir tür yazı işleyicidir; girdi olarak yazı alır ve çıktı olarak yazı verir.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

AdMob, mobil reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren Omar Hamoui tarafından kurulmuş bir şirkettir. AdMob sözcüğü, mobilde reklamcılık anlamındaki "Advertising on mobile"in birleştirilerek kısaltılmasınden gelmektedir. Şirket 2006 yılında kurulmuştur ve merkezi San Mateo, Kaliforniya'dadır. Kasım 2009'da Google tarafından 750 milyon ABD dolarına satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dalvik (yazılım)</span> Google tarafından yazılmış android için programlama dili

Dalvik yazılımı Google tarafından geliştirilmiş, Android için yazılmış uygulamaları yürüten ve şu an durdurulan sanal makine (VM) 'dir. Dalvik, Android 4.4 "KitKat" ve önceki Android sürümlerinin yazılım yığınının ayrılmaz bir parçasıdır; tipik olarak cep telefonları ve tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlarda ve daha yakınlarda Smart TV'ler ve giyilebilir bilgisayar gibi cihazlarda kullanılırdı. Dalvik, açık kaynaklı yazılım, Dan Bornstein tarafından yazılmıştır ve ismini Eyjafjörður, İzlanda da yerleşen Dalvik balıkçı köyünden almıştır. Android için programlar yaygın olarak Java ile yazılmış ve Java sanal makinesi için baytkodu derlemiştir. Daha sonra Dalvik bytecodeye çevrilmiş ve .dex ve .odex dosyalarında saklanır. Kompakt Dalvik yürütülebilir biçimi sistemleri için tasarlanmış, bellek ve işlemci hızı açısından sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

AOT derlemesi C veya C++ gibi daha üst düzey bir programlama dili, Java bytecode veya .NET Framework Ortak Ara Dil kodu gibi bir ara temsilciliğin yerli bir makine diline derleme eylemidir. Sonuçta ortaya çıkan ikili dosya yerel olarak çalıştırılabilir.

Objective-J, [ Cappuccino web] geliştirme çerçevesinin bir parçası olarak geliştirilmiş bir programlama dilidir. Sözdizimi Objective-C sözdizimi ile hemen hemen aynıdır ve JavaScript ile Objective-C'nin C programlama diliyle aynı ilişkiyi paylaşır: katı, ancak küçük bir üst küme olmak; geleneksel kalıtım ve Smalltalk / Objective-C tarzı dinamik gönderim ekleniyor. Prototip tabanlı bir dil olan Pure JavaScript zaten nesne yönelimi ve miras kavramına sahiptir, ancak Objective-J JavaScript'e sınıf tabanlı programlama kullanımını ekler.Objective-J ile yazılmış programların, bir web tarayıcısının JavaScript sanal makinesi tarafından çalıştırılmadan önce önceden işlenmesi gerekir. Bu adım, çalışma zamanında web tarayıcısında veya Objective-J programlarını saf JavaScript koduna çeviren bir derleyici tarafından gerçekleşebilir. Objective-J derleyicisi JavaScript dilinde yazılmıştır; Sonuç olarak, Objective-J programlarını dağıtmak için bir web tarayıcısı eklentisi gerekmez. Objective-J, Node.js üzerinde derlenebilir ve çalıştırılabilir.