İçeriğe atla

Spiš Kalesi

Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar
UNESCO Dünya Mirası
Konum Slovakya
KriterKültürel: iv
Referans620
Tescil1993 (17. oturum)
Uzatma2009
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Spiš Kalesi (Slovakça Spišský hrad, telaffuz; MacarcaSzepesi vár; AlmancaZipser Burg) kalıntıları, Slovakya'nın doğusunda yer alır ve Orta Avrupa'daki en büyük kalelerden biridir. Kale, Spišské Podhradie kasabasının ve Žehra köyünün üzerinde, Spiš (MacarcaSzepes, AlmancaZips, LehçeSpisz, LatinceScepusium) olarak bilinen bölgede yer almaktadır. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir (Spišská Kapitula, Spišské Podhradie ve Žehra'nın bağlantılı bölgeleri ile birlikte).[1] Alanına göre en büyük Avrupa kalelerinden biridir (41 426 m²).

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg</span> Batı Avrupada bir ülke

Lüksemburg veya resmî adıyla Lüksemburg Büyük Dukalığı, Batı Avrupa'da, denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti ve en büyük şehri, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg'dur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir. 2019 verilerine göre 626.108 nüfusuyla Avrupa'nın en az nüfuslu ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Hamburg</span>

Hamburg, resmî adıyla Hür Hansa Şehri Hamburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyaleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Temeşvar</span> Romanyada belediye ve şehir

Temeşvar, Romanya'nın batı kesiminde, Temeş ilinin merkezi şehir. 2011 yılı itibarıyla Romanya'nın üçüncü büyük şehri olan Temeşvar, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak Batı Romanya'nın ana merkezidir. Belgrad'ın yaklaşık 130 km kuzeydoğusunda, akışı kanallarla düzenlenmiş Bega Nehri'nin kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Košice</span> Slovakyada belediye

Košice (Slovakça:

<span class="mw-page-title-main">Tisa</span>

Tisza veya Tisa Orta Avrupa'da bulunan başlıca akarsulardan biridir. Romanya sınırları içinde bulunan dağlardan doğarak bir süre Ukrayna topraklarında akar ve Macaristan'a girer. Burada Slovakya sınırına ufak bir girinti yaparak Sırbistan'da Voyvodina'da Tuna Nehri ile birleşir. Tisa Nehri 157.186 kilometrekarelik bir alanı sular.

<span class="mw-page-title-main">Sibin</span> Romanyada belediye ve şehir

Sibiu veya Sibin, Romanya'nın Erdel bölgesinde yer alan bir şehirdir. Başkent Bükreş'in 215 km kuzeybatısında yer alıp, şehir Olt Nehri' nin en önemli yan kolu olan Cibin nehrinin iki yakasında yer almaktadır. Günümüzde Sibiu ili'nin başşehri olan şehir, 1692-1791 ve 1849-1865 yılları arasında Erdel Prensliği'ne başkentlik yapmıştır. Romanya'nın en önemli kültür merkezlerinden biri olan Sibiu, 2007 yılında Lüksemburg ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Eskiden Erdel Saksonlarının merkezi olan yerleşim, Forbes dergisi tarafından Avrupa'nın en huzurlu 8. şehri olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kalemegdan</span>

Kalemegdan Parkı, Türkçe söylenişiyle Kalemeydan Parkı veya kısaca Kalemegdan, Belgrad’ın en büyük parkı ve en önemli tarihi yapısıdır. Belgrad'ın Stari Grad ilçesinde, Sava ile Tuna Nehirlerinin kesişiminde, 125 metrelik bir tepede yer alır.

Alman Seferi, 1532-1533 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman komutanlığındaki Osmanlı ordularının Alman toprakları üzerine yaptığı askeri seferdir. Osmanlı Devleti; Alman idaresindeki Macar topraklarını almak, Alman gücünü kırmak ve birçok bölge fethetmek için Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na savaş ilan etmişti. Bazı kaynaklara göre hedeflerin arasında Viyana'nın tekrar kuşatılıp fethedilmesi vardı. Bu sefer, Osmanlı Devleti için başarılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Subotica</span> Sırbistanda bir şehir

Sobotka, Soboska veya Soboşka, Sırbistan’ın kuzeyinde, Macaristan’a çok yakın bir konumda yer alan bir şehir ve belediye merkezidir. Ülke içindeki özerk bölge Voyvodina’nın ikinci büyük şehridir. Şehir belediyesi 1008 km²’lik bir alan üzerine kuruludur. Toplam belediye nüfusu 141.000 civarında olan şehir merkezinin 2011 sayımına göre nüfusu 97.910'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kotor</span>

Kotor Karadağ'da bir sahil kasabasıdır. 13.510 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Kotor Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Küçük fakat barındırdığı tarihi ve mimari eserler açısından oldukça önemli olan bu şehir 1979 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar</span> Slovakyada Dünya Kültür Alanı

Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar, 1993 yılında ilan edilmiş bir Dünya Mirası Alanıdır. Miras Alanı, Levoča, Spiš Kalesi, Spišská Kapitula, Žehra, Spišské Podhradie kasabalarını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Spišská Kapitula</span>

Spišská Kapitula, Slovakya'nın Spišské Podhradie şehri eteklerinde, Spiš Kalesi'ne bakan ve son derece iyi korunmuş dini bir kasabadır. UNESCO Dünya Mirası Alanı Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar'ın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Žehra</span> Slovakyada belediye

Žehra, orta-doğu Slovakya'nın Košice Bölgesi'ndeki Spišská Nová Ves Bölgesinde yer alan bir köy ve belediyedir. UNESCO Dünya Mirası Alanı Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar'ın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Spišské Podhradie</span> Slovakyada belediye

Spišské Podhradie, Slovakya'nın Prešov Bölgesindeki Spiš'te yer alan bir kasabadır. Nüfusu 3.826'dır. UNESCO Dünya Mirası Alanı Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar'ın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Poprad</span> Slovakyada belediye

Poprad, Slovakya'nın kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Ayrıca Spiš bölgesinin en büyük kasabası ve Slovakya'nın 10. büyük şehridir. Şehrin nüfusu 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla 55,042'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik Kuşatması (1428)</span> kuşatma

Güvercinlik Kuşatması, 1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı'nda bir evre. Macar Kralı Sigismund'un bir yıl önce Osmanlıların Sırbistan Prensliği'nden devraldıkları Güvercinlik (Golubac) kalesini ele geçirmek için 1428 ilkbaharında icra ettiği askerî harekât. Macarların kuşatması başarısız olduğu gibi, kaleyi kurtarmak için gelen Türk birlikleri de geri çekilen Macar ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kuşatması (1664)</span> Mora Nehrinin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristanın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı

Zerinvar Kuşatması, Miklós Zrínyi liderliğindeki Hırvat kuvvetleri ile Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Haziran/Temmuz 1664'te gerçekleşti. Mora Nehri'nin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristan'ın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı. Savaş, kalenin yıkılması ve Hırvat mürettebatın Hırvatistan'ın daha güvenli iç bölgelerine geri çekilmesiyle sonuçlandı.