İçeriğe atla

Speicher katliamı

Kontrol Edilmiş
Speicher Katliamı
Katliam’ın gerçekleştiği kamp
BölgeTikrit, Irak
Koordinatlar34°36′36″K 43°40′48″D / 34.61000°K 43.68000°D / 34.61000; 43.68000
Tarih12 Haziran 2014
HedefŞi Müslüman öğrenciler
Saldırı türü
Katliam, İşkence
Ölü1095-1700
SaldırganlarIŞİD militanları
Örgüt(ler)IŞİD

Speicher Katliamı, 12 Haziran 2014 tarihinde IŞİD militanları tarafından ele geçirilen Tikrit şehrinde 1095-1700 arasındaki insanın katledildiği olay.[1][2][3]

Bu olay 11 Eylül saldırılarından sonra dünya tarihindeki en büyük ikinci katliamdır.[4] IŞID militanları Şi Müslüman öğrencilerini hedef olarak seçmiştir. Katliam sırasında kampta 5000 ila 10000 arasında silahsız öğrenci bulunuyordu.[5][6]

Katliam

Hayata kalan bazı öğrenciler verdikleri ifadelerinde şu sözleri söylemiştir; Kampta bulunan üst düzey subaylar kampı terk etmemiz için bizleri zorlamıştır.[6][7]

Ceset altında ölü taklidi yaparak daha sonra olay yerinden kaçarak hayatta kalmayı başaranlardan Hasan Halil bu sözleri söylemiştir: "Cinayetlerin arkasında bizim amirlerimiz var. Bizi Speicher'den ayrılmaya zorladılar. Bize güvenli bir geçit olduğunu geçitin aşiretler tarafından korunduğunu ve geçerken üniforma giymememizi söylediler." "Bizi IŞİD'e sattılar" diyerek sözlerini sonlandırdı. Irak hükûmeti ve ulusal televizyonu ise bu sözleri yalanlamıştır. Öğrenciler, ordunun tehlikeli kampların güvenliğini sağlamak üzere bölgeye özel kuvvetler göndermesinin ardından kamplardan zorla çıkarıldıklarını ve ayrılmama konusunda uyarıldıklarını söylemişlerdir.[6] Saldırılardan önce Speicher Kampını terk etmeleri emredilen 400 öğrenci hükûmet güçleri tarafından tutuklanarak ortadan kaybolmuştur.[8]

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert şu sözleri söylemiştir; "Tikrit'ten gelen fotoğraflar ve uydu görüntüleri, daha fazla soruşturma gerektiren korkunç bir savaş suçuna dair bizlere güçlü kanıtlar sunmaktadır.[9]

Bazı fotoğraflarda maskeli IŞİD militanlarının öğrencileri bağlayıp zorla kamyonlara yüklemesi görülmüş iken, Diğer fotoğraflarda ise IŞİD militanlarının onlarca öğrenciyi yerde yatarken tüfekler ile öldürme anları görülmektedir.[10] IŞİD'in bazı propaganda videolarında çölde toplu şekilde eşilmiş mezarlara dizilen yüzlerce öğrenciye ateş ettikleri görülmektedir.[11] Bazı öğrenciler ölü taklidi yaparak kendilerini kana bulamış ve gece kaçmışlardır.[10]

Hayatta kalan Ali Hussein Kadhim katliamdan kaçış hikâyesini The New York Times'a anlatmıştır.[10]

IŞİD, katliamın görüntülerini Prophetic Methodology adlı propaganda videosunun bir parçası olarak yayınlamıştır. Videoda bazı öğrenciler kamyonlara tıkıştırılırken görülüyor, bazıları askeri üniformalarını gizlemek için sivil kıyafetler giyiyor. Çoğu öğrenci ise yerde yatıyor ve kot pantolonları sıyrılarak altlarındaki kamuflaj üniformaları ortaya çıkıyor. Öğrencilerden bazıları Irak başbakanı Nuri El Maliki'ye hakaret etmeye zorlanmışken, diğerleri ise "yaşasın İslam Devleti" diye bağırmaya zorlanmıştır. Bazı öğrenciler tüfeklerle öldüresiye dövülmüştür. Öldürme yöntemleri; öğrencileri teker teker vurmaktan, ölmelerini sağlamak için yatarken defalarca vurmaya kadar çeşitlilik göstermekteydi. Cesetlerin bir kısmı Dicle nehrine atılmaktaydı.[12]

Kaynakça

  1. ^ "احصائية رسمية: 1997 العدد الكلي لمفقودي مجزرتي سبايكر وبادوش". rudaw.net. 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  2. ^ "Five year anniversary of Camp Speicher massacre on 12th June | Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da'esh/ISIL (UNITAD)". www.unitad.un.org. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  3. ^ "Iraqi court sentences 24 to death over Speicher massacre". web.archive.org. 2 Ağustos 2015. 2 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  4. ^ Nordland, Rod; Rubin, Alissa J. (15 Haziran 2014). "Massacre Claim Shakes Iraq". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ Alkhudary, Taif. "Five years on, still no justice for Iraq's Camp Speicher victims". Al Jazeera (İngilizce). 18 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  6. ^ a b c راضي, علي محسن (7 Eylül 2014). "ناجون من مجزرة سبايكر: كنّا (4000) مجنّد أعزل وقعنا في قبضة عصابات داعش". وكالة أنباء براثا (Arapça). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  7. ^ "K7". 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  8. ^ "Camp Speicher massacre five years on: thousands of individuals unaccounted for as families still wait for justice | MENA Rights Group". web.archive.org. 18 Ocak 2021. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  9. ^ "Iraqi soldier survives Isis mass execution by lying on floor - and". The Independent (İngilizce). 4 Eylül 2014. 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  10. ^ a b c Arango, Tim (4 Eylül 2014). "Escaping Death in Northern Iraq". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  11. ^ "K12". 
  12. ^ O'Grady, Siobhán (18 Aralık 2023). "A Massacre So Bloody It Could Be Seen From Space". Foreign Policy (İngilizce). 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Bekir el-Bağdadi</span> IŞİDin lideri

Ebu Bekir el-Bağdadi veya doğum ismiyle İbrahim Avvad İbrahim Ali el-Bedri el-Samarai, kendini İslam halifesi ilan etmiş, silahlı örgüt IŞİD'in kurucusu ve 2014'ten 2019'a kadar lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Irak Taarruzu (Haziran 2014)</span> Irak Şam İslam Devletinin Irak ve Suriye saldırıları

Kuzey Irak Taarruzu , IŞİD ve onları destekleyen Sünni aşiretler ve eski Baas partisi mensuplarının Musul'a yaptıkları taarruzla başlayan çatışmalardır. Kuzey Irak'taki IŞİD ilerlemesi, IŞİD'in güneye doğru ilerlemeye başladığı ve Tikrit'e saldırdığı 26 Haziran'a kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar el-İbadi</span> Eski Irak Başbakanı

Haydar Cevad Kazım el-İbadi Iraklı siyasetçi. Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından 11 Ağustos 2014 tarihinde Irak Başbakanlığı için aday gösterildi. 8 Eylül 2014 tarihinde Irak Başbakanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Kuşatması</span> Kobani kasabasının kırsal bölgesinde yaşanan silahlı çatışmalar

Kobani Kuşatması, Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Kobani kasabasının kırsal bölgesinde 13 Eylül 2014 tarihinde Irak Şam İslam Devleti militanlarının PYD'nin kontrolünde bulunan köylere taarruzuyla başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telafer Kalesi</span>

Telafer Kalesi Irak'ta Ninova'nın bir ilçesi olan Telafer'de bir kaledir. Osmanlı döneminde inşa edilen kalede, Asuriler'den kalma bölümler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İç Savaşı (2013-2017)</span>

Irak İç Savaşı (2013-2017), IŞİD'in Musul'a saldırmasıyla başlayan iç çatışmaları kapsamaktadır. IŞİD ve IŞİD'e destek veren eski Baas partisi mensupları, Sünni Arap aşiretleri ve diğer radikal örgütler ile Irak Ordusu, Peşmerge, İran destekli Şii milisler, Süryani/Asuri/Yezidi azınlık savaşçıları ve merkezi hükûmete destek veren Sünni ve Şii Arap, Kürt ve Türkmen aşiretleri arasındaki çatışmalar günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felluce Kuşatması</span>

Felluce Kuşatması, Irak Ordusu'nun IŞİD'i Felluce şehir merkezinde kuşattığı çatışmalardır.

<i>WWE Tribute to the Troops</i> WWE televizyon etkinliği

WWE Tribute to the Troops, WWE ve Armed Forces Entertainment tarafından yayınlanan profesyonel güreş programı. 2003 yılından beri Aralık tatilinde yayınlanan program, Irak ve Afganistan'da görev yapan Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri üyelerine özel olarak düzenlenmektedir. WWE çalışanları bu ülkelere gidip Walter Reed Army Medical Center ve Walter Reed National Military Medical Center gibi üsleri ve hastaneleri ziyaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yezîdî Soykırımı</span> IŞİD tarafından Yezîdîlere yapılan soykırım

Yezidi Soykırımı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü ifade edilmektedir. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

Ebu Ömer el-Bağdadi, Ebu Hamza el-Bağdadi veya doğum adı olan Hamid Dawud Mohamed Khalil al Zawi adlarıyla da bilinir. 7 islamcı örgütün birleşerek oluşturduğu Mücahit Şura Meclisinde liderlik yapan kişilerden birisiydi, Mücahit Şura Meclisinin lağvedilmesinden sonra kurulan Irak İslam Devleti'nin liderliğini yapmıştır.

Felluce Muharebesi veya Felluce'nin düşüşü, 30 Aralık 2013'te başlayıp 4 Ocak 2014'te sona eren, IŞİD'e bağlı militanların ve bölgedeki isyancı sünnilerin Felluce'yi ele geçirmesiyle sonuçlanan muharebedir. Muharebenin başladığı 30 Aralık 2013, Felluce şehrinin Anbar iline bağlı olması sebebiyle IŞİD ile Irak ordusu arasında uzun süre sürecek Anbar çatışmalarının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Musul Muharebesi (2014)</span>

Musul Muharebesi veya Musul'un düşüşü, IŞİD militanlarının 4 Haziran 2014'te Musul'a saldırmasıyla gerçekleşmiştir. Irak güvenlik güçleri 30 bin asker ve 30 bin polisten oluşmasına karşın sayısı 800 ile 1500 arasında değişen IŞİD militanlarına karşı şehri tutamamıştır. 6 gün süren çatışmalar sonucunda 10 Haziran 2014'te Musul'un tümü, Musul Havalimanı, Musul'daki bankalar ve petrol yönetimi IŞİD'e geçmiştir. 500 bin sivil çatışmalardan kaçmak için Musul'dan göç etmiştir.

Beyci Muharebesi , Irak Silahlı Kuvvetlerinin 29 Ekim 2014'te Beyci'yi geri almak için taarruz gerçekleştirmesiyle başlayan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Fetih İttifakı</span> Irakta bir siyasi ittifak

Fetih İttifakı, Irak'ta 2018 genel seçimlerine katılmak için kurulan siyasi bir koalisyondur. Ana bileşenler, 2014'ten 2017'ye kadar IŞİD'i yenmek için Irak Ordusu ile birlikte savaşan Iraklı Şii Müslümanlardan oluşan ve devlet destekli bir şemsiye örgüt olan Halk Seferberlik Güçleri'nde yer alan gruplardır. İttifak, Bedir Örgütü lideri Hadi el-Emiri tarafından yönetiliyor.

2022 Diyala katliamı, 21 Ocak 2022'de, birkaç IŞİD militanı, Diyala Valiliği'nin kırsal el-Azim semtindeki bir Irak Ordusu üssüne baskın düzenlemesi sonucu meydana gelen katliamdır. Katliam esnasında en az 11 Irak askeri uykusunda öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şiya es-Sudani</span> Iraklı siyasetçi

Muhammed Şiya Sabbar es-Sudani 27 Ekim 2022'den beri Irak başbakanı olarak görev yapan Iraklı bir siyasetçidir. Başbakanlık görevinden önce sanayi ve madenler bakanı, çalışma ve sosyal işler bakanı, ticaret bakanı vekili, maliye bakanı vekili, göç ve yerinden rdilenler bakanı vekili, tarım bakanı vekili ve insan hakları bakanı olarak çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuştur. 2009-2010 yıllarında Meysan valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmen Soykırımı</span> IŞİDin Türkmenlere uyguladığı zulüm

Irak Türkmen Soykırımı, Irak Türkmenlerinin Irak ve Şam İslam Devleti tarafından bir dizi katliam, tecavüz, infaz, sürgün ve zorla cinsel köle haline getirilmesini içermektedir. IŞİD'in 2014 yılında Iraklı Türkmenlerin topraklarını ele geçirmesiyle başladı ve IŞİD Irak'taki tüm topraklarını kaybedene kadar devam etti. 2017 yılında IŞİD'in Iraklı Türkmenlere uyguladığı zulüm Irak Parlamentosu tarafından resmen soykırım olarak tanındı. 2018 yılında ise Iraklı Türkmen kızların ve kadınların cinsel köleliğe maruz kalması Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanındı.