İçeriğe atla

Spartathlon

Kontrol Edilmiş

Spartathlon, 1983 yılından beri Yunanistan'da, Atina ve Sparta şehirleri arasında koşulan 246 kilometre uzunluğunda bir ultra maratondur. Yarış, Maraton Savaşı sırasında Perslere karşı Spartalılardan yardım istemek üzere Atinalıların Sparta'ya gönderdikleri rivayet edilen Pheidippides'in iki şehir arasında yaptığı efsanevi koşuya dayanır. 1982 yılında, bu anlatıların doğruluğunu araştıran ve yapılabilirliğini test etmek isteyen beş İngiliz ordusu subayının tarihi kayıtlardan derledikleri rotayı koşmayı denemelerinin ardından yarış her yıl düzenlenmeye başlanmıştır. Düzenlenen ilk Spartathlon yarışını, daha sonraki yıllarda halen geçerli olan parkur rekorunu da eline alacak olan Yunan Yiannis Kouros 21 saat 53 dakikada kazanmıştır.

İlk yıllarda katılımcı sayısı oldukça kısıtlıyken ilerleyen yıllarda bu hızla değişmiş, artan katılımcı sayısını belirli bir sınırın altında tutmak için katılım şartları belirlenmiştir. Şu anda bu yarışa katılmak için oldukça zorlayıcı ön koşullar aranmaktadır. Rota boyunca 75 adet kontrol noktası vardır ve her birinin çok net şekilde uygulanan zaman sınırı vardır.

Tarih

Yarışın tarihi az sayıda belgeye dayanan bilgilere göre Atinalıların Pers ordusu karşısında Spartalılardan yardım istemek üzere Pheidippides (bazı kaynaklarda Philippides) isimli bir koşucuyu Atina'dan Sparta'ya koşarak göndermesine dayanır. 1982 yılında İngiliz ordusundan birkaç subayın bu koşunun yapılabilirliğini denemek üzere rotayı belirleyerek koşmaları üzerine 1983 yılı itibarıyla yarış düzenlenmeye başlanır.

2020 yılında, yarışın tarihinde ilk kez, o yılın edisyonu gerçekleştirilmedi. İptal gerekçesi Covid-19 salgını ve salgın ile ilgili alınan önlemlerdi.

Yarış

Spartathlon her yıl Eylül ayının son haftası koşulur. Katılımcılar başarılı olabilmek için Atina'dan başlayıp Sparta şehrinde biten neredeyse tamamı asfalt yollar üzerinde bulunan rotayı 36 saat içinde koşmak zorundadırlar. Yarışın tamamının bir zaman limiti olmasının dışında rota üzerindeki 75 adet kontrol noktasının da her birinin ayrı zaman limiti vardır. Bu zaman limitlerini kaçıran, yani o kontrol noktası için belirlenen süre içinde noktayı geçemeyen koşucuların yarışa devam etmesine izin verilmez. Bu 75 adet kontrol noktasının 15 tanesinde koşucunun destekçilerinin kendisine yardım etmesine izin verilmiştir.

Yarış Cuma günü sabah 7:00'de Atina'da bulunan Akropolis'ten başlar. Koşucular önce batıya Corinth kanalına doğru koşar ardından 1200 metre yüksekliğindeki Perthenion Dağı'nı aşarak güneye döner ve Tagea üzerinden Sparta şehrine ulaşırlar. Yarış Sparta'da Kral Leonidas heykelinde sonlanır. Genel yaklaşımın aksine bu yarışta bir bitiş takı ya da çizgisi bulunmaz. Onun yerine yarışı bitirmek için koşucular Leonidas heykelinin ayağına dokunurlar.

Katılım koşulları

Yarışa katılmak için öncelikle yazılı bir şekilde başvuru yapmak gerekmektedir. Bu başvurular organizasyon komitesince belirlenmiş ve yıllar içinde gözden geçirilerek güncellenen, güncellenmeye devam eden koşullara göre gözden geçirilir ve hangi başvuru sahiplerinin doğrudan yarışa katılacağı ve hangilerinin de yapılacak çekilişe katılmaya hak kazandığı belirlenir. Katılım kriterlerini sağlayanlar çekilişe dahil edilirken bu kriterlerden herhangi birinin %25 daha iyisini başarabilmiş olanlar çekilişe katılmadan doğrudan yarışa dahil edilir. Katılım kriterlerinin tümüne yarışın resmi sitesinden ulaşılabilir ancak burada birkaçını sıralamak kriterlerin yaklaşık ne düzeyde olduğunu göstermek açısından faydalı olacaktır (bu koşullar son 2 yıl içinde gerçekleşmiş olmalıdır):

  • Bir 12 saat yarışında erkekler için 120 kadınlar için 110 km'yi geçmiş olmak
  • Bir 100 mil yarışını erkekler için 21 kadınlar için 22 saatten önce bitirmiş olmak
  • Bir 24 saat yarışında erkekler için 180 kadınlar için 170 km'yi geçmiş olmak
  • Badwater yarışını erkekler için 39 kadınlar için 40 saatten önce bitirmiş olmak
  • Spartathlon yarışını tamamlamış olmak
  • Sakura Michi 250 km yarışını 36 saatten önce bitirmiş olmak

Doğrudan katılanlar ve çekilişle seçilenler her yıl toplam 390 kişidir. Her yıl her ülkeden en fazla 25 kişi katılabilir. Bu kota Yunanistan (55), Japonya (45) ve Almanya (30) için farklı belirlenmiştir. Yunanistan ve Japonya katılımcıları genel çekiliş dışında o ülkenin Spartathlon kurullarınca seçilerek organizasyona bildirilir. Bunların haricinde bir de eğer bir ülkeden tek başvuran varsa o kişi çekilişe dahil edilmez doğrudan yarış listesine alınır (koşullardan birini sağlaması koşuluyla).

Türkiye'den katılım

Yarışa ilk 31 yıl boyunca Türkiye'den katılım olmamıştır. İlk katılan isim 2014 yılında Aykut Çelikbaş olmuştur. Aykut Çelikbaş 2015 ve 2016 yıllarında da yarışa katılmaya hak kazanmış ve 3 yılda yarışı tamamlamıştır. İkinci isim 2017 yılındaki yarışa katılan ve tamamlayan Mert Derman olmuştur. 2018 yılında Aykut Çelikbaş yeniden katılmış ve yarışı tamamlamıştır. 2019 yılında ilk defa Türkiye'den bir kişiden fazla katılım olmuştur. 2019 yılı katılımcıları Aykut Çelikbaş, Mert Derman ve Türkiye'den yarışa katılan 3. isim olan Aytuğ Çelikbaş olmuştur. Her üç koşucu da yarışı tamamlamıştır.

Yıl Koşucu Bib Süre Koşucu Bib Süre Koşucu Bib Süre
2014 Aykut Çelikbaş (1) 164 33:47:09
2015 Aykut Çelikbaş (2) 233 31:19:35
2016 Aykut Çelikbaş (3) 279 33:27:07
2017 Mert Derman (1) 270 32:48:45
2018 Aykut Çelikbaş (4) 143 27:50:46*
2019 Aykut Çelikbaş (5) 156 32:14:00 Mert Derman (2) 78 35:33:53 Aytuğ Çelikbaş (1) 186 35:33:28
2020 Covid-19 salgını nedeniyle koşulmadı
2021 Aykut Çelikbaş (6) 210 33:53:51 Hilmi Güven (1) 101 32:46:17

[*] Türkiye'den katılanlar arasında en iyi süre

Parantez içindeki değerler koşucunun katılım sayısını belirtmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Athletes". spartathlon.gr. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet sporu</span> Bisiklete binmek (ulaşım, spor, egzersiz, dinlenme...)

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlar Basketbol Süper Ligi</span> Türk kadın basketbolunun en üst düzey ligi

Kadınlar Basketbol Süper Ligi sponsorluk adıyla ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen Türk kadın basketbolunun en üst seviye ligi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Bisiklet Turu</span> Avrupada büyük ün kazanmış Fransa çıkışlı sportif bir aktivite

Fransa Bisiklet Turu, her yıl Fransa'da düzenlenen yol bisikleti çok etaplı yarış turudur. İtalya Bisiklet Turu ve İspanya Bisiklet Turu ile birlikte Avrupa'nın Büyük Turlar olarak adlandırılan üç büyük turundan birisi ve bisiklet sporunun en prestijli yarışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

<span class="mw-page-title-main">Thermopylae Muharebesi</span> Perslerin Yunanistanı ikinci kez işgali sırasında gerçekleşen bir muharebe

Thermopylae Muharebesi, Ahameniş İmparatorluğu'nun Yunanistan'ı ikinci kez işgali sırasında gerçekleşen üç günlük bir muharebedir. Muharebe, Sparta Kralı I. Leonidas'ın komutasındaki Yunan Şehir Devletleri ittifakı kuvvetleri ile I. Serhas komutasındaki Pers kuvvetleri arasında cereyan etmiştir. Pers ve Yunan kuvvetleri, M.Ö. 480 yılının Ağustos ya da Eylül ayında, Artemision Deniz Muharebesi ile aynı günlerde, Ege Denizi sahiline yakın Termofil Geçidi'nde karşılaşmıştır.

<i>Work and Travel</i>

Work and Travel, hem Amerikan kültürünü daha yakından tanımak hem de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki alt sektörlerin sezonluk yükselen işçi açıklığını kapatmak amacıyla, 1961'den beri Birleşik Devletler Dışişleri Departmanı tarafından yürütülen kültürel değişim programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Maraton Muharebesi</span>

Maraton Muharebesi, Yunanistan'a birinci Pers saldırısı sırasında, MÖ 490 yılında Platea'dan gelen destek birliğiyle takviye edilmiş Atina kuvvetleri ile General Datis komutasındaki Ahameniş Ordusu arasında Maraton Ovası'nda gerçekleşen bir muharebe. Muharebe, I. Darius'un Yunan kent devletlerine, özellikle de Atina ve Sparta'ya boyun eğdirme yönündeki askeri girişiminin doruk noktası sayılmaktadır. Yunanistan'a İlk Pers Saldırısı, Batı Anadolu'daki İyon kent devletlerinin Pers hakimiyetini yıkmak için giriştikleri İyon Ayaklanması'nı, Atina ve Eretria'nın askeri olarak desteklenmesine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Atina ve Eretria birlikleri, İyon kuvvetleriyle birlikte Sard'ın aşağı kentini ele geçirmeyi ve yakmayı başardılar. Ancak geri çekilirken Efes yakınlarında muharebeye girmeye zorlandılar ve Efes Muharebesi'nde ağır kayıplarla bozguna uğradılar. Bu baskın tarzı sefer yüzünden I. Darius Atina ve Eretria'yı yakıp yıkmaya yemin etmiştir. Bu sıralarda Atina ve Sparta, Antik Yunanistan'daki en büyük iki kent devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Craig Jones (motosiklet yarışçısı)</span>

Craig Jones (d. 16 Ocak 1985 Northwich - ö. 4 Ağustos 2008 Londra) İngiliz Motosiklet yarışçısı. Britanya'nın en parlak motosiklet yarışçısı olarak görülüyordu. 3 Ağustos 2008 Supersport şampiyonası Brands Hatch yarış pistinde ağır yaralandı ve bu olaydan birkaç saat sonra öldü.

Zaman Protokolü, paket anahtarlamalı, değişken gecikmeli veri ağları üzerinden bilgisayar sistemleri arasında saat senkronizasyonu için bir ağ protokolüdür. 1985'ten beri kullanımda olan NTP, şu anda kullanımda olan en eski İnternet protokollerinden biridir. NTP, Delaware Üniversitesi'nden David L. Mills tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yol bisikleti yarışı</span> bisiklet yarışı sporu

Yol bisiklet yarışı, asfalt yollarda yapılan yol bisikletinin bisiklet sporu disiplinidir. Yol yarışı, yarışmacı, etkinlik ve seyirci sayısı açısından en popüler profesyonel bisiklet yarışı şeklidir. En yaygın iki yarışma biçimi, bisikletçilerin aynı anda başladıkları ve bitiş noktasını belirlemek için yarıştıkları toplu başlangıç etkinlikleri ve bireysel bisikletçilerin veya takımların zamana karşı tek başına bir parkurda yarıştığı zamana karşı yarışlardır. Etap yarışları veya "turlar" birkaç gün sürer ve arka arkaya yapılan birkaç toplu başlangıç veya zamana karşı etaptan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">World Solar Challenge</span>

World Solar Challenge, Avustralya'da düzenlenen 18 farklı ülkeden, 38 üniversitenin katıldığı dünyanın en prestijli güneş arabası yarışıdır. Dünya genelinde "çevre" ve "yeşil" odaklı düşünce gelişimine katkıda bulunmak amacıyla yola çıkmıştır. Süratten çok bir dayanıklılık mücadelesi olan WSC'de amaç, Darwin'den Adelaide'a uzanan 3021 km mesafeyi en kısa sürede tamamlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Stamata Revithi</span> Yunan atlet

Stamata Revithi , 1896 Yaz Olimpiyatları sırasında 40 kilometrelik maraton koşan Yunan kadındır. Organizasyonda sadece erkek sporcular yarışabilmesine karşın Revithi, koşmasına izin verilmesi konusunda ısrarcı oldu. Erkeklerin koştuğu resmî maratonun tamamlamasından bir gün sonra aynı parkuru koşarak, maratonu yaklaşık 5 saat 30 dakikada bitirmesine ve koşu süresini doğrulayacak şahitleri olmasına rağmen, koşusu sonunda Panathinaiko Stadyumu'na girmesine müsaade edilmedi. Belgelerini, başarısını kabul edecekleri umuduyla Yunan Olimpiyat Komitesine sunma girişiminde bulunsa da bunu yapıp yapmadığı bilinmemektedir. Revithi'nin koşusundan sonraki hayatı hakkında bilinen bir kayıt mevcut değildir.

2018 Kış Olimpiyatları'nda kadınlar slopestyle yarışması 12 Şubat 2018'de Güney Kore'nin Pyeongchang kentindeki Bogwang Phoenix Park'ta düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı</span>

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, her yıl Asya'yla Avrupa kıtaları arasında düzenlenen bir açık su yüzme müsabakasıdır. İstanbul'un Asya yakasındaki Kanlıca'dan başlayıp Avrupa yakasındaki Kuruçeşme'de biten bu müsabaka, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenmekte ve Samsung tarafından desteklenmektedir.