İçeriğe atla

Spagetti diyagramı

Spagetti diyagramı (spagetti grafiği, spagetti diyagramı veya spagetti modeli olarak da bilinmektedir), sistemlerdeki olası biçimleri görselleştirmek için verileri görüntüleme yöntemidir. Bu şekilde ayrıntılarıyla anlatılan akarsular erişteye benzetilmektedir. Bu nedenle terim türetilmiştir.[1] Bu istatistiksel metot ilk olarak fabrikalar arasındaki izleyeceği yol için kullanılmaktadır. Rotayı bu şekilde görselleştirmek, bir sistemin akışındaki verimsizliği azaltabilmektedir. Okyanusta sürüklenen hayvan nüfusunu ve şamandıralarla ilgili olarak yayılma ve göç şekillerini incelemek için çekilebilmektedir. Meteoroloji içinde, bu diyagramlar, belirli bir hava tahmininde güvenin yanı sıra yüksek ve alçak basınç sistemlerinin konumlarını ve yoğunluklarını belirlemeye yardımcı olabilmektedir. Atmosferik biçimlerden veya türlü topluluk üyelerinden gelen belirleyici örnek beklentilerden oluşmaktadır. Tıp içinde, ilaç testleri sırasında ilaçların hastalar üzerindeki tesirini gösterebilmektedir. Bir spagetti diyagramı, bir süreç boyunca bir öğenin veya aktivitenin yolunu izleyen sürekli bir akış çizgisi kullanan görsel bir temsil olarak tanımlanmaktadır. Bir süreç analizi aracı olarak, sürekli akış hattı, süreç ekiplerinin iş akışındaki fazlalıkları ve süreç akışını hızlandırmak için fırsatları belirlemesini sağlamaktadır. Örneğin, birçok yürüme yolunun üst üste geldiği alanlar, tıkanıklık ve gecikme nedenleridir. Beklemek, yalının sekiz israfından biridir. Çünkü "gereksiz hareket" olarak kabul edilmektedir. Spagetti diyagramı, bunlar gibi başka türlü fark edilemeyen ana kesişme noktalarını vurgulamaya yardımcı olmaktadır.

Uygulamalar

Biyoloji

Spagetti diyagramları, kelebeklerin neden bulundukları yerde bulunduğunu araştırmak ve radyografik görüntüsü gibi özelliklerin (dağ sıraları gibi) göçlerini ve uzaklıklarını nasıl sınırladığını görmek için kullanılmıştır.[2] Orta Kuzey Amerika'daki memeli dağılımları içinde, bu araziler kenarlarını önceki buzul çağında buzullaşmış bölgelere bağlamaktadır. Ayrıca belirli bitki örtüsü türlerine bağlamaktadır.[3]

Meteoroloji

Meteoroloji içinde, spagetti diyagramları normalde popülasyon tahminlerinden çizilmektedir. Bir meteorolojik değişken örneğin; basınç, sıcaklık veya yağış miktarı, bir topluluktan bir dizi biraz değişik model çalışması için bir çizelgeye çizilmektedir. Model daha sonra zaman içinde ileriye doğru atılabilmektedir. Böylece sonuçlar karşılaştırılabilmektedir.

Ve ihtimalindeki belirsiz olma niceliğini ölçmek için kullanılabilmektedir. İyi bir uyum varsa ve sınırlar dizi boyunca tanınabilmektedir. Bir model izliyorsa, tahmine olan güven yüksek olabilmektedir. Tersine, desen kaotikse, yani bir tabak spagettiye benziyorsa, güven düşük olacaktır. Topluluk üyeleri genellikle zamanla farklılaşmaktadır. Spagetti çizimleri bunun ne zaman olduğunu görmenin hızlı bir yoludur.

3.5 günlük bir tahmin için 500 hPa basınç seviyesinde on NCEP küresel topluluk üyesinin spagetti grafiği. En büyük belirsizliğe sahip alanlar kırmızı daire içine alınmıştır.

Spagetti grafikleri, yaklaşan bir siklon, antisiklon veya üst seviye sırt veya çukurun yoğunluğunu belirlemede ortalama yayılma grubuna kıyasla daha uygun bir seçim olabilmektedir. Günler ilerledikçe topluluk tahminleri doğal olarak farklılaştığı için, meteorolojik özelliklerin öngörülen konumları birbirinden daha fazla yayılacaktır. Bir ortalama yayılma diyagramı, topluluktaki her sıradüzeni tarafından hesaplandığı gibi haritadaki her noktadan hesaplanan basıncın bir ortalamasını alacaktır. Böylece öngörülen alçak değeri aktif bir şekilde yumuşatır ve boyutu daha da genişletir. Ancak yoğunluğun topluluğun sıradüzeninden daha düşük görünmesine neden olacaktır. Topluluk kümelemesi iki farklı çözüm etrafındaysa, bir yerine iki özelliği de gösterebilmektedir.

Tropikal siklon iz tahminindeki çeşitli ihtimal modelleri, beş günlük hat ihtimallerine olan güveni göstermek için bir spagetti diyagramında çizilebilmektedir.[4] Pist modelleri ihtimal döneminin sonlarında ayrıldığında, olay örgüsü ezilmiş bir örümcek şeklini almaktadır. Ulusal Kasırga Merkezi tartışmalarında bu şekilde ifade edilebilmektedir. Klimatoloji ve geçmişin çalışması tropikal siklon jeolojik vekiller aracılığıyla faaliyet ve tarihi belgesel kayıt alanında, orta ve doğu Kanada'daki sondajlardan elde edilen zemin sıcaklığı bilgilerini ilişkilendirmek için spagetti grafikleri kullanılmıştır.[5] Diğer disiplinlerde olduğu gibi, zaman içinde sürüklenen hava şamandıraları gibi nesnelerin hareketini göstermek için spagetti diyagramları kullanılabilmektedir.[6]

Bir şeker ölçer arayışında bir tesiste hemşire hareketini gösteren spagetti grafiği

İş

Spagetti diyagramları ilk olarak bir fabrikadaki rotayı izlemek için kullanılmaktadır.[7] Spagetti çizimleri, hareketi ve ulaşımı görselleştirmek için basit bir araçtır. Sistemlerdeki akışları analiz etmek, zaman ve enerjinin nerede boşa harcandığını belirleyebilmektedir. Düzene koymanın nerede faydalı olacağını belirleyebilmektedir.[8] Bu, yalnızca fiziksel bir yerde veya fiziksel seyahat için değildir. Aynı zamanda ipotek kredisi başvurusu gibi daha soyut süreçler için de geçerlidir.[9]

Tıp

Spagetti diyagramları, faydalarını belirlemek için tek bir diyagramla birkaç hasta arasında yapılan ilaç testlerinin sonuçlarını izlemek için kullanılabilmektedir. Ayrıca, steroit yapılı hormon olan progesteron düzeylerini erken gebelik kaybıyla ilişkilendirmek için de kullanılmıştır.[10] İnsanların kan plazmasındaki ilaçların yarılanma ömürleri ve farklı popülasyonlar arasında ayrım yapan etkiler bu diyagramlar aracılığıyla hızlı bir şekilde teşhis edilebilmektedir.[11]

Spagetti diyagram örneği

Spagetti diyagramı

Şekildeki diyagram, bir sağlık bakanlığı idari ofisi tarafından yapılan bir çalışmayı yansıtmaktadır. Çalışmanın amacı, sık yapılan görevler için bir aktiviteden diğerine yürüme süresini kısaltmanın yollarını belirlemektir. Personel işbirliğini geliştirmek, spagetti diyagramını oluşturmanın ikincil bir faydası olmaktadır. Sağlık departmanı kalite iyileştirme koordinatörü, ofis personeli arasında tıkanıklık ve boşa giden hareket alanlarını belirlemek için bir beyin fırtınası oturumunu kolaylaştırmıştır. Ortak bir hedefe odaklanmak, bazı çalışma alanlarının yerleşim amacını vurgularken ekibi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Spagetti diyagramı, ekibin optimum verimlilik için çalışma alanlarını nasıl yeniden düzenleyebileceklerini görmelerine yardımcı olmuştur.[12]

Kaynakça

  1. ^ Allen, Theodore T. (1 Ocak 2010). Introduction to engineering statistics and lean sigma : statistical quality control and design of experiments and systems. 2nd ed. Londra: Springer. ISBN 978-1-84996-000-7. OCLC 663096390. 
  2. ^ Scott, James A. (1 Ocak 1997). The butterflies of North America : a natural history and field guide. Stanford, Calif.: Stanford University Press. ISBN 0-8047-2013-4. OCLC 49698782. 
  3. ^ Jones, J. Knox (1 Ocak 1988). Handbook of mammals of the North-Central States. Elmer C. Birney. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-1419-9. OCLC 13270631. 
  4. ^ Van Heerden, Ivor Ll (1 Ocak 2007). The storm : what went wrong and why during hurricane Katrina : the inside story from one Louisiana scientist. Mike Bryan. New York, N.Y.: Penguin Books. ISBN 0-14-311213-9. OCLC 159936092. 
  5. ^ Bodri, Louise (1 Ocak 2007). Borehole climatology. Amsterdam: Elsevier. ISBN 978-0-08-045320-0. OCLC 162568780. 
  6. ^ Thorpe, S. A. (1 Ocak 2005). The turbulent ocean. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-83543-5. OCLC 60418270. 
  7. ^ Levinson, William A. (1 Ocak 2007). Beyond the theory of constraints : how to eliminate variation and maximize capacity. New York: Productivity Press. ISBN 978-1-56327-370-4. OCLC 137325255. 
  8. ^ Wilson, Lonnie (1 Ocak 2010). How to implement lean manufacturing. New York: McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-162508-1. OCLC 436878091. 
  9. ^ Rangarai, Narayan (1 Ocak 2009). Supply chain management for competitive advantage : concepts & cases. Raghuram G., Mandyam M. Srinivasan. New Delhi: Tata McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-022163-5. OCLC 793545805. 
  10. ^ Wu, Hulin (1 Ocak 2006). Nonparametric regression methods for longitudinal data analysis : [mixed-effects modeling approaches]. Jin-Ting Zhang. Hoboken, N.J.: Wiley-Interscience. ISBN 0-471-48350-8. OCLC 62525265. 
  11. ^ Gabrielsson, Johan (1 Ocak 2000). Pharmacokinetic/pharmacodynamic data analysis : concepts and applications. 3rd ed., rev. and expanded. Daniel Weiner. Stockholm, Sweden: Apotekarsocieteten. ISBN 978-91-86274-92-4. OCLC 47351634. 
  12. ^ "What is a Spaghetti Diagram, Chart or Map? | ASQ". asq.org. 12 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Su bilimi</span> Yerkürenin altında, üzerinde ve yüzeyinde bulunan suları inceleyen bilim dalı

Su bilimi ya da hidroloji, suların yerküre üzerindeki dağılımını ve mekanik, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyen disiplinler arası bir bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal seçilim</span> fenotipteki farklılıklar nedeniyle bireylerin farklı şekilde hayatta kalması ve üremesi; evrimin temel mekanizması

Doğal seçilim, canlıların fenotiplerindeki farklılıklardan ötürü hayatta kalma şansının ve üreme başarısının değişkenlik göstermesidir. Evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir popülasyonun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir. Charles Darwin, kendi görüşüne göre kasıtlı olarak gerçekleştirilen yapay seçilime karşılık kendiliğinden gerçekleşen "doğal seçilim" terimini popülerleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sel</span> su taşkını

Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır. "Akma halinde olan su" anlamına gelen kelime, gelgitin içeri akışına da uygulanabilmektedir. Taşkınlar hidroloji disiplinin bir çalışma alanıdır. Tarım, inşaat mühendisliği ve halk sağlığı gibi alanlarda önemli bir endişe kaynağıdır. Genellikle insanların çevreye verdiği değişiklikler, sellerin yoğunluğunu ve sıklığını arttırır. Örneğin; ormansızlaşma ve sulak alanların kaldırılması gibi arazi kullanımı değişiklikleri, su seti akışındaki değişikliklere ve iklim değişikliğine yol açar. Aynı zamanda deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha büyük çevresel sorunlara da yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Visio</span>

Microsoft Visio, bir diyagram oluşturma ve vektör grafik uygulamasıdır ve Microsoft Office ailesinin bir parçasıdır. Ürün ilk olarak 1992 yılında Shapeware Corporation tarafından tanıtıldı. 2000 yılında Microsoft tarafından satın alındı.. Office Visio yazılımının son sürümü Visio 2019'tür.

Yedi yönetim aracı, organizasyonlarda takım çalışmasıyla uygulamaya konulan iyi kararlar ve bu kararları geliştirici uygulamalarda kullanılan araçlardır. Organizasyonlarda sorunların çözümünde, bir takım çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun amacı, takım içinde beyin fırtınasıyla ortaya çıkacak yeni ve yaratıcı fikirlerin problemin çözümü sürecinde uygulamaya konulmasıdır. Organizasyonun yapısında meydana gelen sorunların çözümü bazı aşamalarla gerçekleştirilmektedir. Öncelikle problemlere dair veriler toplanır, bu veriler kayıt altına alınır. Daha sonra bir takım tarafından incelenerek yorumlar yapılır ve detaylı bir planla çözüme gidilir. Bu aşamaların hepsinde yönetim araçlarının kullanılması, sorunun çözümüne büyük katkılar sağlar.

Yedi kalite aracı, toplam kalite yönetiminde sorun çözme tekniğine temel oluşturan yedi temel araç. Kalite yönetim araçları kişilere ve gruplara, kalite kontrol süreçlerini uygulamak, uygulanan bu süreçleri görüntülemek ve herhangi bir süreçten kaynaklanan bir problemi çözmek için destek sağlar. Yedi kalite aracı, iş problemleri analizlerine ve çözümlerine yapısal yaklaşım dolayısıyla da analizler ve çözümlerde gelişmeyi sağlar. Bu araçlar imalat süreçlerinde olduğu gibi hizmet odaklı süreçlerde de uygulanabilir. Yedi kalite aracı, takım veya gruplar tarafından uygulandığında en fazla getiri elde edilir. Böylece en kullanışlı, yani yönetim için tasarlanmış bilgiler ortaya çıkar. Bu araçlar, ürün geliştirmeden, pazarlamaya ve müşteri ilişkilerine kadar bütün üretim süreçlerinde süreç geliştirme ve müşteri memnuniyetini artırmak için uygulanabilir. Bir işletmenin ya da bir sürecin performansını geliştirmek amacıyla atılacak adımların, verilecek kararların verilere dayanması gerekir. 'Gerçeklere Dayalı Yönetim' ve 'Sürekli Gelişme' ancak; doğru, anlaşılabilir ve güvenilir veriler ile gerçekleştirilebilir.

Serpilme diyagramı, bir tür kalite diyagramı.
Serpilme diyagramı, iki farklı değişkenin arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılır. Aralarındaki ilişkinin sebebi görülemese de, ilgili iki değişkenin arasında direkt olarak bir ilişki bulunup bulunmadığı ve bu ilişkinin ne derece güçlü olduğu görülebilir. Aralarında ilişki bulunan iki değişkenin değerleri diyagramda bir çizgi boyunca uzanacaktır. Karşılık gelen değerler bu çizgiye yaklaştıkça aralarındaki ilişkinin güçlendiği anlaşılır.
Serpilme diyagramı aynı zamanda 7 temel kalite kontrol aracından birisidir.

İlişki diyagramı, önemli konular üzerindeki sebep-sonuç ilişkilerinin belirlenmesini ve anlaşılır kılınmasını sağlayan bir analiz aracıdır. 7MP olarak da söz edilen yedi yönetim aracından birisidir. Diğer yönetim araçları, ilgi diyagramı, ok diyagramı, önceliklendirme Matrisleri, matris diyagramı, ağaç diyagramı, proses karar diyagramıdır.

Mikro evrim, tek bir canlı türü ve bu türün popülasyonları içinde çeşitli seleksiyonlar sonucu oluşan tüm küçük değişimler ve evrimleşme olayları. Bu anlamda mikro evrim, bir popülasyonun gen sıklığında küçük ölçekte oluşan değişimlerin evrimidir.

İlgi diyagramı yazı halindeki verileri mantıksal bir şekilde organize etmek için kullanılan bir yöntemdir. Japon antropolog Jiro Kawakita tarafından 1960’larda tanıtılmıştır. İlgi grafiği, fikir haritası, KJ metodu olarak da bilinir.

Proses Karar Diyagramı, bir sorunun çözüme kavuşturulması sırasında meydana gelebilecek muhtemel olayları ve ihtimalleri gösteren bir metodudur. 7MP olarak da söz edilen yedi yönetim aracından birisidir. Diğer yönetim araçları, ilgi diyagramı, ok diyagramı, önceliklendirme Matrisleri, matris diyagramı, ağaç diyagramı, ilişki diyagramıdır. Bir Proses karar diyagramı, ağaç diyagramındaki her bir dalı kullanır ve muhtemel problemleri tahmin eder ve bu problemlerin ortaya çıkmaması için alınabilecek önlemleri konumlandırır. Bu diyagram kullanılarak problemleri önlemek için çeşitli planlar yapılabilir ve problem ortaya çıktığında en iyi çözümü elde etmek için hazır olunur.

<span class="mw-page-title-main">Pournelle diyagramı</span>

Pournelle diyagramı, Jerry Pournelle tarafından geliştirilmiş iki boyutlu bir koordinat sistemi olup siyasi ideolojileri ayırt etmede kullanılır. İki boyutlu bir diyagram olduğundan Siyasi Pusula'ya ve Nolan diyagramı'na benzer ancak Pournelle diyagramının eksenleri diğer sistemlerden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sistemler Modelleme</span>

Sistemleri modelleme veya sistem modelleme iş ve bilgi teknolojileri (IT) gelişiminde sistemleri inşa etmek ve kavramsallaştırmak için modellerin kullanımının disiplinlerarası çalışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Değer akışı haritalama</span>

"Malzeme ve bilgi akışı haritalama" da denilen Değer akışı haritalama bir ürün veya hizmeti belirli bir sürecin başından alıp müşteriye ulaşana kadar süren olaylar dizisinde mevcut durumu analiz etmek ve gelecekteki durumu tasarlamaya yarayan bir yalın-yönetim yöntemidir. Değer akışı haritası, belirli bir süreçteki tüm kritik adımları görüntüleyen ve her aşamada alınan zamanı ve hacmi kolayca ölçen görsel bir araçtır. Değer akışı haritaları, süreçte ilerleyen hem malzemeyi hem de bilgi akışını gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota 3M modeli</span>

Toyota 3M modeli, üretim sistemini Yalın'ın üç düşmanını ortadan kaldırmak üzerine geliştirmiştir: Muda (atık), Muri ve Mura (düzensizlik). Muda, akışın doğrudan engelidir. Aşağıda yazıldığı gibi, tümü bekleme sürelerine ve dolayısıyla bir süreçte daha uzun teslim sürelerine yol açan 8 farklı muda türü vardır. Sadece mudayı çıkarmak işe yaramaz. Genellikle, mudanın orada olmasının bir nedeni vardır ve bu neden genellikle diğer iki düşmanla ilgilidir: muri ve muradır. Bu, Yalın'ın üç düşmanının birbiriyle ilişkili olduğu ve bu nedenle aynı anda dikkate alınması gerektiği anlamına gelmektedir. Yalın üç düşmanı hem üretim hem de ofis süreçlerinde bulunabilmektedir. Genellikle üretim süreçlerinden çok ofis süreçlerinde bulunabilmektedir. Bunun bir nedeni üretim süreçlerinin görünür olmasıdır. Bir fabrikanın içinden geçen herkes üzerinde çalışılmayı bekleyen envanteri görebilmektedir. Ancak ofis ortamında süreçler genellikle bilgisayarların içinde, posta kutularında ve BT sistemlerinde gizlidir.

<span class="mw-page-title-main">ARIS Express</span>

ARIS Express, iş süreci analizi ve yönetimi için ücretsiz bir modelleme aracıdır. BPMN 2, Olaya Dayalı Süreç Zincirleri (EPC), Organizasyon şemaları, süreç manzaraları, beyaz tahtalar vb. gibi farklı modelleme gösterimlerini destekler. ARIS Express, ilk olarak Aralık 2009'da Software AG tarafından satın alınan IDS Scheer tarafından geliştirilmiştir. ARIS Topluluğu web sayfasında freeware olarak sunulmaktadır. ARIS Express dikkate değerdir - diğerleri arasında Schumm, Garcia, Krumnow ve Greenwood tarafından yayınlanan araştırmalarda bahsedilmiştir.

Proses akış şeması, bir endüstriyel süreçteki kütle ve enerji dengelerinin görselleştirilmiş halidir. Proses akış şemaları, çeşitli endüstriyel süreçlerin madde ve enerji akımlarını, bu akımların ekipmanlar arasındaki bağlantılarını, akım debilerini ve kimyasal bileşimlerini göstermekle beraber, süreçte kulanılan ekipmanların operasyon koşullarını da gösterir. ISO 10628 gibi uluslararası standartlara göre çizilen proses akış şemaları, ekipmanları ve akımları gösteren semboller ve çizimlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.