
Dream Theater, ABD/Boston'dan çıkmış progresif metal grubudur. 1990'ların başında Amerika'da başlayan progresif metal hareketinin başı çeken gruplarındandır. Yaptıkları müzikle, yazdıkları şarkı sözleriyle, grup elemanlarının kendi alanlarındaki yetenekleriyle dünya çapında geniş hayran kitlesine sahip grubun düzenli konserlerine yoğun katılımlar devam etmekte ve çeşitli ülkelerde aktif fan kulüpleri faaliyetlerine devam etmektedir. Grup müziğinde progresif rock ve heavy metali, caz temelleri ile birleştirmiştir. Hayat ve felsefe gibi derin konulardan etkilenen şarkı sözleri ile progresif metalde yeni bir yol açmış, birçok grubun müziğini etkilemişlerdir.

John Ro Myung, progresif metal grubu Dream Theater'ın kurucu üyesi ve bas gitaristidir.

John Peter Petrucci, Amerikalı gitarist, besteci ve albüm yapımcısıdır. Dream Theater grubunun gitaristidir.

Michael Stephen Portnoy, Amerikalı baterist, progressive metal grubu Dream Theater'ın üyesidir.

Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory, 1999 yılında yayınlanan Dream Theater'ın 5. stüdyo albümüdür. Tek bir hikâyenin anlatıldığı konsept albümdür. Nicholas'ın kendi iç çekişmeleri ve onun geçmiş yaşamında Victoria Page olarak yaşadığı aşk, cinayet ve sadakatsizlik üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu albüm, ayrıca Jordan Rudess'in de yer aldığı ilk albüm olma özelliğini taşır.

Kevin Moore Amerikalı klavyeci, besteci ve söz yazarı. Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 5 albümünde yer aldı. Daha sonra gruptan ayrılarak Kevin Moore olarak yayınlanan 3, Chroma Key isimli projeyle 3, O.S.I. ile 2 ve konuk olarak yer aldığı Fates Warning ile 3 albüme imza attı. 2004 yılında Doğu Yücel'in Hayalet Kitap adlı gerilim romanından sinemaya uyarlanan "Okul" filminin ve son olarak 2006'da "Küçük Kıyamet" filminin müziklerini yaptı.

Kevin James LaBrie, 1991'den beri öncülüğünü yaptığı Amerikan progresif metal grubu Dream Theater'ın ön vokalisti olarak tanınan Kanadalı bir şarkıcıdır.

Octavarium, ünlü Amerikalı progresif rock/metal grubu Dream Theater'ın sekizinci stüdyo albümüdür ve aynı zamanda albümün 24 dakikalık son şarkısının ismidir. 7 Haziran 2005 yılında yayınlanmıştır. Albümde 8 şarkı bulunmaktadır; grubun sekizinci albümü olması ve müzikteki oktav kavramına karşılık gelecek şekilde albümün adı, Latincedeki octavius kelimesine bir gönderme olarak tercih edilmiştir. Albüm, bir önceki Train of Thought albümünün sertliğinde olmasa da yeniliklere her zaman açık bir grup olan Dream Theater'in yeni soundları denediği albüm olarak dikkatleri çekmektedir. Albüm, Scenes from a Memory ile başlayan "meta albüm" konseptini tamamıştır. Hugh Syme tarafından tasarlanan albüm kapağında bulunan resimde, Newton'un Beşiği yer almaktadır.

Falling Into Infinity. Dream Theater grubunun 1997 tarihli 4. stüdyo albümü. 1995'te çıkan EP olarak sunulan A Change of Seasons'tan sonra gelen bu albümde önceki albümlerden farklı olarak klavyede Derek Sherinian bulunmaktadır. Kurucu üyelerden Kevin Moore'un ayrılmasından sonra gruba katılan Sherinian ile çıkartılan tek stüdyo albümüdür.

Awake, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 1994 tarihli üçüncü stüdyo albümüdür. Grubun kurucularından ve ilk iki albümde klavyede yer alan Kevin Moore'un grup kadrosunda yer aldığı son albümdür. Moore, albüm yayınlandıktan kısa süre sonra grupla yollarını ayırmıştır. Grup albüm turnesine klavyede Derek Sherinian'la çıkmış ve Sherinian daha sonra grubun resmi elemanı olmuştur. Awake, önceki iki albüme göre daha uzun bir süreye sahiptir (74.56). Bu uzunluktan dolayı albümün CD formatında yer alan Scarred şarkısı, kaset formatında yer almamıştır. Dikkat çekici kapak tasarımını, Images and Words albümünde olduğu gibi Larry Freemantle yapmıştır.
Distance over Time Amerikan progresif rock/metal grubu Dream Theater'ın 22 Şubat 2019'da Inside Out Music etiketiyle yayınlanan on dördüncü stüdyo albümüdür. Bu albüm, Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999) albümünün 20. yılına denk geldiği için, turnede bu efsanevi albümün tümü çalınmıştır. Bu kayıt da Distant Memories - Live in London adıyla yayınlanmıştır.
Train of Thought, Progresif metal grubu Dream Theater'ın 11 Kasım 2003 tarihinde yayımlanan yedinci stüdyo albümüdür. Elektra Records tarafından yayımlanmıştır. Albümdeki şarkıların büyük çoğunluğu, daha sonra Live at Budokan adıyla yayınlanan konserde çalınmıştır. Albüm, önceki albümlerden heavy metal standartlarına yakınlığı ile çeşitli olumlu ve olumsuz eleştiriler almıştır.
Dream Theater, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın kendi adını taşıyan on ikinci stüdyo albümüdür. 23 Eylül 2013 tarihinde Roadrunner Records etiketiyle yayımlanmıştır. Albümün yazım ve kayıt aşamaları, Ocak ve Mayıs 2013 arasında, grubun önceki albümü A Dramatic Turn of Events'in (2011) kaydedildiği New York'taki Cove City Sound Studios'ta tamamlandı. Bu çalışma, davulcu Mike Mangini'yi şarkı yazma sürecine dahil eden ilk Dream Theater albümüdür.
Systematic Chaos, ünlü Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Avrupa'da 4 Haziran 2007 ve ABD'de 5 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülen Systematic Chaos, grubun önceki stüdyo albümü Octavarium'da (2005) çalıştıkları şirketleri Atlantic Records'a satılan Roadrunner Records'tan çıkan ilk albümleridir. Eylül 2006 - Şubat 2007 arasında New York City'deki Avatar Stüdyolarında kaydedilmiştir. Albümün şarkı sözlerinin büyük çoğunluğu John Petrucci olmak üzere James LaBrie ve Mike Portnoy tarafından yazılmıştır.
Chaos in Motion 2007–2008, progresif metal grubu Dream Theater'ın farklı konser kayıtlarını içeren ve DVD formatında piyasaya sürülen çalışmasıdır. 30 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan DVD, grubun 9. stüdyo albümleri Systematic Chaos sonrasında çıktıkları turne olan Chaos in Motion Tour'dan canlı konserlerin derlemesini içerir.
Greatest Hit, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın best of niteliğindeki derleme albümüdür. 29 Mart 2008 tarihinde Avustralya'da ve 1 Nisan 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülen albüm, Rhino Records tarafından yayınlanmıştır. Başlıktaki "Greatest Hit", en iyi 10 listelerine giren tek şarkısı "Pull Me Under" kast edilmektedir. Parantez içindeki "ve diğer 21 hayli iyi şarkı" ifadesiyle, uzun süre geniş kitlelerce grubun tek şarkısı gibi bilinen Pull Me Under ile diğer şarkılar arasındaki farka imalı bir gönderme vardır.
A Dramatic Turn of Events, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın on birinci stüdyo albümüdür. 12 Eylül 2011 tarihinde Roadrunner Records'tan çıkmıştır. Albümün en önemli özelliği, kurucu üye Mike Portnoy'un Eylül 2010'da ayrılmasının ardından çıkan ilk albüm olmasıdır. Aynı zamanda grubun yeni davulcusu Mike Mangini'nin yer aldığı ilk kayıttır. Albümün tüm aşamaları, Ocak ve Haziran 2011 arasında New York, Long Island'daki Cove City Sound Stüdyolarında gerçekleşti. Yapımcılığını gitarist John Petrucci, miksajını Andy Wallace üstlendi. Albüm şarkıları içinden "On the Backs of Angels" ve "Build Me Up, Break Me Down" adlı iki tekli yayınlandı.
Breaking the Fourth Wall, Amerikalı progresif metal/rock grubu Dream Theater'ın sekizinci canlı albümüdür. 25 Mart 2014 tarihinde Boston Opera House'da canlı kaydedildi ve 29 Eylül 2014 tarihinde CD, DVD ve Blu-ray olarak farklı versiyonlarda yayınlandı. DVD ve Blu-ray sürümleri bonus özellikler içermektedir. Albümün çıkışı, grup tarafından 21 Ağustos 2014 tarihinde duyuruldu.
When Dream and Day Unite, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 6 Mart 1989'da Mechanic/MCA Records aracılığıyla piyasaya sürülen ilk stüdyo albümü. Albüm çoğunlukla grubun Majesty adıyla ilk yıllarında ortaya çıkan materyallerden oluşmaktadır. Grubun köklerini oluşturan orijinal kadrosuyla kaydedilen tek albümdür. James LaBrie, sonraki tüm albümlerde vokalist olarak Charlie Dominici'nin yerini almıştır.
"The AA Saga" olarak da bilinen Twelve-step suite, Six Degrees of Inner Turbulence'tan Black Clouds & Silver Linings'e kadar beş albüme yayılmış beş şarkıdan oluşan bir şarkı grubudur. Şarkı sözlerinin tamamı Mike Portnoy tarafından yazılmıştır ve her biri onun alkolizmden kurtulmasını konu almaktadır. Şarkıların her biri, Adsız Alkolikler tarafından kullanılan On İki Adım programı'nı temsil eden iki veya üç bölüm içerir. Her şarkı, Adsız Alkolikler'in kurucusu Bill Wilson'a atıfta bulunarak "Bill W. ve arkadaşlarına" olarak ithaf edilmiştir.