
Diyarbakır, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir. Üzerinde tarihî Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehridir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer. Diyarbakır, yaklaşık 12.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir.

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum - Kars Bölümü'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir.

Osmaniye, Türkiye'nin Osmaniye ilinin merkezi olan şehirdir.

Rumeli, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. yüzyıldan itibaren Balkanlar’ın güneyine verilen addır. Aslı Rum İli olan coğrafik terim zamanla Rum Eli olarak dile otursa da 19. asra kadar evrakta Rum İli olarak yazımı devam etmiştir. Rumeli, sözündeki "Rum" kelimesi "Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde olan toprak, halklar" anlamıyla kelimenin yapısına katılmıştır.

Buhara, Orta Asya'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan ve günümüzde Özbekistan sınırları içinde bulunan tarihî şehir. Arkeolojik bulgular şehrin tarihinin en az 2500 yıl civarında olduğunu göstermiştir. Şehirde yapılan Arkeolojik kesit çalışmalarında yaklaşık 20 m kadar derinlikteki alt katmanda; kamusal binalar, askeri tahkim yapıları, çanak-çömlek ve madeni paralar gibi çeşitli arkeolojik buluntulara rastlanılmıştır.

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.
Soğdca, Soğutça veya Soğdakça, Orta Asya'da yer alan Soğdiana'da ve Çin'deki Soğd göçmen gruplarının yaşadığı bazı bölgelerde kullanılmış bir Doğu İran dili.

Semerkant, Özbekistan'ın 12 ilinden biri olan Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir. Zerefşan Nehri vadisinde, başkent Taşkent'in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. 2500 sene öncesine dayanan tarihiyle dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Semerkant, İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında yer almasından dolayı tarih boyunca siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim yeri oldu.

Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.

Erbil, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 1,1 milyon civarındadır. Nüfus Kürtler, Türkmenler, Araplar ve Süryani Hristiyanlardan oluşur.

Balasagun, Eski Çağ'da Soğdiana, günümüzde Kırgızistan'da, Çu Nehri vadisinde Bişkek ile Issık Gölü arasında tarihî bir şehirdir.

Çiftlikköy, Samsun ilinin Havza ilçesine bağlı bir mahalledir. köyün tarihi durumu Milat’tan önce 400 - 250 yıllarında pazar yeri kurulumu ve kervan geçişine imkan sunduğu için ticaret merkezi statüsündeydi. M.S. 400-800 yıllarında Doğu Roma imparatoru I. Iustinianus’un roma’nın kurtuluşu için buraya geldiği ve burada bulunan derebeyleri ile toplantı yaptığı toplantı sonucu olarak Roma‘yı Kostantinopoliste kurtuluşa erdirdiği için bu bölgeye Selçuklu devletine kadar koruması altına almıştır. Osmanlı devleti 1532 yılından itibaren Amasya Valisi Kavza’nın saygısını kazanan bu bölgeye Alpler köyü demiştir. Mustafa Kemal Atatürk 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geldiğinde bu bölgenin kurtuluş mücadelesi için vereceği desteği duymuş ve bu bölgeden altı kişiyi yanına almıştır. Günümüzde Çiftlik köyünde yaşam tarzı iç Anadolu bölgesine benzemekte iklimi karal iklim olup geçim tarzı tarım ve hayvancılıkdır. Çiftlik köyünde yapılan kaldırık kavurması,kaz tiridi, keşkek ve turşu çeşitleri ile ünlüdür. Bölge son 30 yılda yapılan mahalli idari seçimlerinde olaylara karışarak bölgenin imajını kötü etkilemiştir.

Dara, Mardin ilinin Artuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Soğdya, Orta Asya'da geniş tarihi ve coğrafi bir alan.

Legnano, kuzeybatı İtalya'da Lombardiya Bölgesi'nde, Milano iline bağlı ve Milano şehrinin merkezinin 20 km kuzeyinde bulunan ve büyük metropoliten Milano'nun bir parçası sayılabilen bir kent ve bir komün. Legnano komünü nüfus itibarıyla Milano ilinde 4. ve İtalya'nın tümünde 108. sırada bulunmaktadır.

Müslümanların Maveraünnehir'i fethi ya da Arapların Maveraünnehir'i fethi, günümüzde Özbekistan'ı, Tacikistan'ı, Kazakistan'ı ve Kırgızistan'ı kapsayan Orta Asya'nın tümünün ya da bazı bölgelerinin 7. ve 8. yüzyıllarda On İki İmamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin ve taraftarları olan Müslümanlar tarafından fethedilmesidir.
Gündoğdu, Rize'nin merkez ilçesinde bulunan bir beldeydi. 7 kilometre kare alanda, 6.200 nüfusa sahip olmakla birlikte beş mahalle ve on beş köyü içinde barındırmaktadır. Mevcut coğrafi ve idari yapısıyla 7 ilçeden daha büyük olan Gündoğdu 1965 yılında belde konumuna ulaşarak 2014 yerel seçimleri sonrası belde kapanmıştır. Mevcut mahalle köyle aynı isimlerle Rize Belediyesi'ne devredilmiştir.

Pencikent, Tacikistan'ın Soğd ilinde Zerefşan Nehri'nin güney kıyısında bulunan şehir. Soğdiana olarak adlandırılan bölgede bulunan antik kasabası ile bilinmektedir.

Sarazm, kuzeybatı Tacikistan'da, Soğd ilinin Panjakent ilçesinde yer alan antik bir kent ve idari bir bölümdür. Kentin tarihi MÖ 4. binyıla kadar gitmektedir. Bölge, 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.