
Soyuz bugün hala hizmette olan 1960'larda Korolyov Tasarım Bürosu tarafından Sovyet uzay programı için tasarlanmış bir uzay aracı serisidir. Soyuz, Voskhod uzay aracının başarılı bir ardılı olarak aslında Sovyet İnsanlı Ay programının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Soyuz uzay aracı bugüne kadar dünyada bir Soyuz roketi üzerinde en çok kullanılan ve en güvenilir fırlatma aracı olmuştur. Soyuz roketi tasarımı sırayla 8K74 ya da R-7A Semyorka gibi bir Sovyet kıtalararası balistik füzesi olan Vostok fırlatıcısına dayanmaktadır. Tüm Soyuz uzay araçları Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatılmıştır.

Soyuz 11 insanlı bir uzay aracının bir uzay istasyonuyla tarihte ilk kez başarıyla kenetlendiği görev. Dönüş yolunda Soyuz uzay aracının havasının uzaya boşalması sonucunda bir felaketle sonuçlandı ve mürettebatı oluşturan üç uzay adamı; Vladislav Volkov, Georgi Dobrovolski ve Viktor Patsayev öldü. Bu, uzayda gerçekleşen ilk ölüm vakasıydı.

Soyuz T-15 Soyuz programı dahilinde yapılan ve mihenk noktası kabul edilen uzay uçuşu. 13 Mart 1986'da fırlatıldı. Mir uzay istasyonuna yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Kozmonotlar daha sonra Mir'den ayrılarak uzun süredir ziyaret edilmeyen Salyut 7 uzay istasyonuna geçtiler. Bu istasyonu buzlarla kaplı ve sistemleri kapalı halde buldular. İki uzay yürüyüşü gerçekleştirerek istasyonu tamir ettiler ve yörüngesini düzelttiler. Daha sonra Soyuz aracıyla Salyut 7'den ayrılıp Mir'e geri döndüler ve çalışmalarına bu istasyonda 20 gün daha devam ettiler. Böylece tarihte ilk kez bir uzaygemisi, iki uzay istasyonu arasında gidip gelmiş oluyordu. Bu görev ve uçuşların karmaşıklığı, tümünün başarıyla yerine getirilmesi, Sovyet uzay teknolojisinin yeni bir olgunluğa eriştiğinin göstergesiydi. Soyuz uzayaracı da güvenilirliğini ve yeteneklerini kanıtlamış oluyordu. Soyuz T-15 mürettebatı, bu uçuşta uzayda bir yıldan fazla kalan ilk kişiler oldular.
Soyuz 6, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen uzay uçuşu. Soyuz 7 ve Soyuz 8 ile birlikte üç araç ve yedi kozmonotun görev aldığı bir uçuşun parçasıydı. Bu uçuşta, tarihte ilk defe üç uzayaracı birlikte görev yapmıştır.
Soyuz 7, Sovyetler Birliği tarafından 12 Ekim 1969'da gerçekleştirilen uzay uçuşu. Soyuz 6 ve Soyuz 8 ile birlikte üç araç ve yedi kozmonotun görev aldığı bir uçuşun parçasıydı. Bu uçuşta, tarihte ilk defa üç uzayaracı birlikte görev yapmıştır.
Soyuz 8, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen uzay uçuşu. Soyuz 6 ve Soyuz 7 ile birlikte üç araç ve yedi kozmonotun görev aldığı bir uçuşun parçasıydı. Bu uçuşta, tarihte ilk defe üç uzayaracı birlikte görev yapmıştır.
Soyuz 17, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.
Soyuz 18, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.
Soyuz 21, Sovyetler Birliği tarafından 6 Haziran 1976'da gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.

Soyuz 26 10 Aralık 1977'de başlayan Sovyet uzay uçuşu. Uzay istasyonu Salyut 6 ile kenetlenme sağlayan ilk uçuş. Sovyetler'in uzayda neredeyse kalıcı bir varlık gösterdikleri dönemin başını oluşturur. Uçuş sırasında çeşitli rekorlar kırılmıştır. Ayrıca, Salyut 6'nın çift kapısı olması sayesinde, tarihte ilk kez üç uzay aracının birbiriyle kenetlenmesi sağlanmıştır.

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.
Valeri Polyakov Vladimirovich eski bir Rus kozmonot. İnsanlık tarihinde Uzay'da en uzun süre kalan kişidir. Mir uzay istasyonu'nda 14 Ay kalmıştır. Toplam uzay deneyimi 22 aydır.
Mir EO-3'ün Mürettebatı 3 kişiden oluşuyordu. Bunlar Musa Manarov (Kumandan), Vladimir Titov ve Valeri Polyakov. Manarov ve Titov Aralık 1987 tarihinde Soyuz TM-4 ile Mir ilk gelenlerdi, Polyakov bunlardan daha sonra, Ağustos 1988'de, Soyuz TM-6 ile geldi. Polyakov'un varışından sonra Tıbbi deneyler hızla arttı ve daha ciddi bir hal aldı.

Aleksandr Pavlovich Aleksandrov, eski Sovyet kozmonottur ve iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazanmıştır.

Soyuz TM-3, Temmuz 1987'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-3, Aleksandr Viktorenko ve ilk Suriyeli kozmonot Muhammed Faris'i uzaya taşıdı.

Soyuz TM-11, Aralık 1990'da Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-11, Japon televizyon sunucusu Toyohiro Akiyama'yı uzaya taşıdı.

Soyuz TM-12, Mayıs 1991'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-12, ilk Britanyalı astronot Helen Sharman'ı uzaya taşıdı.

Soyuz TM-13, Ekim 1991'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-13, ilk Avusturyalı astronot Franz Viehböck'ü uzaya taşıdı.

Soyuz TM-14, Mart 1992'de Soyuz programı kapsamında Rus mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Almanya'dan bir astronotun da dahil olduğu bu görev, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki ilk Rus Soyuz misyonuydu.

Soyuz TM-29, Şubat 1999'da Soyuz programı kapsamında Rus mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Fransa ve Slovakya'dan iki astronot da dahildi.