İçeriğe atla

Soyuz TM-3

Soyuz TM-3
Soyuz TM-3 adına basılan posta pulu
COSPAR kimliği1987-063A Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SATCAT no.18222
Görev süresi160 gün, 7 saat, 25 dk, 56 sn
Tamamlanan yörüngeler2.580
Uzay aracı özellikleri
Uzay aracıSoyuz 7K-STM No. 53
Uzay aracı tipiSoyuz-TM
ÜreticiSovyetler Birliği NPO Energiya
Fırlatma ağırlığı7.100 kilogram (15.700 lb)
Mürettebat
Mürettebat sayısı3
ÜyelerSovyetler Birliği Aleksandr Viktorenko
Suriye Muhammed Faris
Çağrı işaretiВитязь (Vityaz; "Şövalye")
Görev başlangıcı
Fırlatma tarihi22 Temmuz 1987, 01:59:17 (22 Temmuz 1987, 01:59:17) UTC
RoketSoyuz-U2
Fırlatma yeriBaykonur 1/5[1]
Görev sonu
İniş tarihi29 Aralık 1987, 09:16:15 (29 Aralık 1987, 09:16:15) UTC
İniş yeriArkalık'ın 140 km kuzeydoğusunda
Yörünge parametreleri
Referans sistemiYer merkezli
RejimAlçak Dünya
Periapsis yüksekliği297 kilometre (185 mi)
Apoapsis yüksekliği353 kilometre (219 mi)
Eğiklik51,6 derece
Süre91,0 dk
Mir ile kenetlenme
Kenetlenme noktasıArka
Kenetlenme tarihi24 Temmuz 1987, 03:31:23 UTC
Mir ile ayrılma
Ayrılma noktasıÖn
Ayrılma tarihi29 Aralık 1987, 05:58:00 UTC
Soyuz programı
(Mürettebatı görevler)
 

Soyuz TM-3 (RusçaСоюз ТМ-3), Temmuz 1987'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-3, Aleksandr Viktorenko ve ilk Suriyeli kozmonot Muhammed Faris'i uzaya taşıdı.

Mürettebat

Mevki Fırlatılan mürettabat İnen mürettabat
Komutan Sovyetler Birliği Aleksandr Viktorenko
Mir EP-1
İlk uzay uçuşu
Sovyetler Birliği Yuri Romanenko
Mir EO-2
Üçüncü ve son uzay uçuşu
Uçuş mühendisi Sovyetler Birliği Aleksandr Aleksandrov
Mir EO-2
İkinci ve son uzay uçuşu
Araştırma kozmonotu Suriye Muhammed Faris
Mir EP-1
İlk uzay uçuşu
Sovyetler Birliği Anatoli Levçenko
Mir LII-1
Tek uzay uçuşu

Kaynakça

  1. ^ "Baikonur LC1". Encyclopedia Astronautica. 15 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

2001 (MMI) pazartesi günü başlayan yıl.

<span class="mw-page-title-main">.tm</span>

.tm Türkmenistan için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

.dz Cezayir için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tulyum</span> Atom numarası 69 olan element

Tulyum, atom numarası 69, atom ağırlığı 168,9, yoğunluğu 9,3 olan, yaklaşık 1500 °C'de eriyen nadir element.

Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum. Temel eğitimin ikinci ve son aşaması olarak kabul edilir. İlköğretim'den sonraki, yükseköğretim, lisansüstü, meslekî eğitim'den önceki aşamadır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz (uzay aracı)</span> Rus yapımı uzay aracı serisi

Soyuz bugün hala hizmette olan 1960'larda Korolyov Tasarım Bürosu tarafından Sovyet uzay programı için tasarlanmış bir uzay aracı serisidir. Soyuz, Voskhod uzay aracının başarılı bir ardılı olarak aslında Sovyet İnsanlı Ay programının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Soyuz uzay aracı bugüne kadar dünyada bir Soyuz roketi üzerinde en çok kullanılan ve en güvenilir fırlatma aracı olmuştur. Soyuz roketi tasarımı sırayla 8K74 ya da R-7A Semyorka gibi bir Sovyet kıtalararası balistik füzesi olan Vostok fırlatıcısına dayanmaktadır. Tüm Soyuz uzay araçları Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz T-15</span>

Soyuz T-15 Soyuz programı dahilinde yapılan ve mihenk noktası kabul edilen uzay uçuşu. 13 Mart 1986'da fırlatıldı. Mir uzay istasyonuna yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Kozmonotlar daha sonra Mir'den ayrılarak uzun süredir ziyaret edilmeyen Salyut 7 uzay istasyonuna geçtiler. Bu istasyonu buzlarla kaplı ve sistemleri kapalı halde buldular. İki uzay yürüyüşü gerçekleştirerek istasyonu tamir ettiler ve yörüngesini düzelttiler. Daha sonra Soyuz aracıyla Salyut 7'den ayrılıp Mir'e geri döndüler ve çalışmalarına bu istasyonda 20 gün daha devam ettiler. Böylece tarihte ilk kez bir uzaygemisi, iki uzay istasyonu arasında gidip gelmiş oluyordu. Bu görev ve uçuşların karmaşıklığı, tümünün başarıyla yerine getirilmesi, Sovyet uzay teknolojisinin yeni bir olgunluğa eriştiğinin göstergesiydi. Soyuz uzayaracı da güvenilirliğini ve yeteneklerini kanıtlamış oluyordu. Soyuz T-15 mürettebatı, bu uçuşta uzayda bir yıldan fazla kalan ilk kişiler oldular.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Nöroblastom</span>

Nöroblastom, sinir hücrelerinden çıkan tümördür.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Levend</span>

BMC Levend, BMC tarafından 1980-2009 yılları arasında üretilen hafif ticari araç ve minibüs serisidir. Araç, BMC TM 25'in yerini almış olup başlangıçta Leyland TM 30 olarak üretilmeye başlanmış ve 1990 yılında ise Levend ismiyle piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Transvers miyelit</span>

Transvers miyelit (TM) (Latince:myelitis transversa), omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Tito</span> Amerikalı iş insanı

Dennis Anthony Tito, Amerikalı mühendis ve multimilyonerdir. Kendi parasıyla uzaya çıkan ilk uzay turistidir. 2001'de yörüngede 8 gün geçirerek ISS EP-1 uzay görevini yerine getirdi. Uzaya çıkışını Soyuz TM-32, inişini ise Soyuz TM-31 aracı ile gerçekleştirdi. Uzay turizm şirketi Space Adventures, Ltd. ile yapılan bir anlaşma ile Tito, 28 Nisan 2001'de Soyuz TM-32 misyonuna katıldı ve 7 gün, 22 saat, 4 dakika uzayda ve 128 kez Dünya'da yörüngede kaldı. Tito, yörüngede yaptığı şirket ve iş için yararlı olacağını söylediği çeşitli bilimsel deneyler yaptı. Tito, gezisi için 20 milyon dolarlık bir ödeme yaptı.

Valeri Polyakov Vladimirovich eski bir Rus kozmonot. İnsanlık tarihinde Uzay'da en uzun süre kalan kişidir. Mir uzay istasyonu'nda 14 Ay kalmıştır. Toplam uzay deneyimi 22 aydır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TM-6</span> uzay mekiği

Soyuz TM-6 , Sovyet Uzay İstasyonu Mir ziyaret eden 6. uzay mekiği. Ağustos 1988 yılında fırlatıldı. Üç kişilik mürettebat ile fırlatılmıştı. Mürettebat ; Araştırmacı Doktor Valeri Polyakov, ilk Afgan kozmonot Abdul Ahad Mohmand ve Vladimir Lyakhov.

Mir EO-3'ün Mürettebatı 3 kişiden oluşuyordu. Bunlar Musa Manarov (Kumandan), Vladimir Titov ve Valeri Polyakov. Manarov ve Titov Aralık 1987 tarihinde Soyuz TM-4 ile Mir ilk gelenlerdi, Polyakov bunlardan daha sonra, Ağustos 1988'de, Soyuz TM-6 ile geldi. Polyakov'un varışından sonra Tıbbi deneyler hızla arttı ve daha ciddi bir hal aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Birlik Hükûmeti (Libya)</span>

Ulusal Birlik Hükûmeti, Libya için 10 Mart 2021'de, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile Tobruk merkezli İkinci es-Sani Kabinesi'ni birleştirmek için kurulan geçici bir hükûmettir. 5 Şubat 2021'deki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nda Abdulhamid Dibeybe, birlik hükûmetine başbakan olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Serebrov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov, Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.

Aleksandr Stepanoviç Viktorenko, Sovyet ve Rus askerî pilot ve kozmonot.