İçeriğe atla

Soyuz 28

Soyuz 28
COSPAR kimliği1978-023A Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SATCAT no.10694
Görev süresi7 gün, 22 saat, 16 dk
Uzay aracı özellikleri
Uzay aracı tipiSoyuz 7K-T
ÜreticiSovyetler Birliği NPO Energiya
Fırlatma ağırlığı6.800 kilogram (15.000 lb)
Mürettebat
Mürettebat sayısı2
ÜyelerSovyetler Birliği Aleksey Gubarev
Çekoslovakya Vladimír Remek
Çağrı işaretiЗенит (Zenit; "zirve")
Görev başlangıcı
Fırlatma tarihi2 Mart 1978, 15:28 (2 Mart 1978, 15:28) UTC
RoketSoyuz-U
Fırlatma yeriBaykonur 1/5[1]
Görev sonu
İniş tarihi10 Mart 1978, 13:44 (10 Mart 1978, 13:44) UTC
İniş yeri51°K 67°D / 51°K 67°D / 51; 67
Yörünge parametreleri
Referans sistemiYer merkezli
RejimAlçak Dünya
Periapsis yüksekliği198,9 kilometre (123,6 mi)
Apoapsis yüksekliği275,6 kilometre (171,2 mi)
Eğiklik51,65 derece
Süre88,95 dk
Salyut 6 ile kenetlenme
Soyuz programı
(Mürettebatı görevler)
 

Soyuz 28 (RusçaСоюз 28), Mart 1978'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, istasyona yapılan dördüncü görev, üçüncü başarılı yanaşma ve Soyuz 26'nın yerleşik mürettebata ikinci ziyaretiydi.

Çekoslovak kozmonot Vladimír Remek, Amerika Birleşik Devletleri veya Sovyetler Birliği vatandaşı olmayan uzaya gönderilen ilk kişi oldu. Diğer mürettebat üyesi Aleksey Gubarev'di. Uçuş, Interkosmos programındaki Doğu Bloku ve diğer komünist devletlere mürettebatlı ve mürettebatsız fırlatmalar yoluyla uzaya erişim sağlayan ilk görevdi.

Mürettebat

Mevki Kozmonot
Komutan Sovyetler Birliği Aleksey Gubarev
EP-2
İkinci ve son uzay uçuşu
Araştırma kozmonotu Çekoslovakya Vladimír Remek, IK
EP-2
Tek uzay uçuşu
Yedek mürettebat
Mevki Kozmonot
Komutan Sovyetler Birliği Nikolay Rukavişnikov
Araştırma kozmonotu Çekoslovakya Oldřich Pelčák, IK

Kaynakça

  1. ^ "Baikonur LC1". Encyclopedia Astronautica. 15 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salyut 1</span>

Salyut 1, tarihteki ilk uzay istasyonu, Salyut serisi uzay istasyonlarının ilki. 19 Nisan 1971 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından fırlatıldı. Uzay Yarışı'nda ABD'nin Ay'a ilk insanı göndermesine Sovyetler'in cevabı olarak görülür. İlk mürettebatı Soyuz 10 güvertesinde kenetlenmeyi başardı, ancak bir arıza nedeniyle istasyona geçemedi. İkinci mürettebatı Soyuz 11 ile istasyona ulaştı ve 23 gün kalarak verimli çalışmalarda bulundu. Ancak Soyuz 11'in dönüş kapsülündeki basınç eşitleme süpabının atmosfere girmeden açılması üzerine üç kişilik mürettebat uzayda öldü. Bu, uzayda gerçekleşen ilk insan kaybıydı. Salyut 1, 11 Ekim 1971'de atmosfere girerek yandı.

<span class="mw-page-title-main">Salyut 6</span>

Salyut 6, 29 Eylül 1979'da yörüngeye oturtulan Sovyet uzay istasyonu. Genel olarak önceki Salyut serisi istasyonlara benzemekle birlikte, Progress ikmâl araçlarının kenetlenebileceği ikinci bir kapı gibi devrimsel bazı tasarım yenilikleri içeriyordu. Bu sayede, Salyut 6, uzun süreli uzay görevlerini destekleyebildi.

<span class="mw-page-title-main">Salyut 7</span>

Salyut 7, Sovyetler Birliği tarafından 19 Nisan 1982'de yörüngeye oturtulan uzay istasyonu. Salyut serisi istasyonların sonuncusudur. Salyut 6'nın yedek istasyonu olarak fırlatılmıştır, donanım ve kabiliyetleri ona benzer. Yörüngede çeşitli teknik arızalar gerçekleşti, ancak ziyaretçi Progress ve Soyuz araçlarının artan sığası, görevli kozmonotların tecrübe ve yaratıcılıkları sayesinde bu sorunlar çözüldü. Eylül 1983'te bir yakıt borusunun delinmesi üzerine tamir için uzay yürüyüşleri yapılması gerekti. Dört yıl iki ay görevde kaldı. Bu süre zarfında altı ana seferde ve dört ikincil uçuşta görev alan Fransız ve Hint uzay adamlarının da dahil olduğu 10 mürettebat istasyonu ziyaret etti. Bunlar arasında uzaya çıkan ikinci ve uzayda yürüyen ilk kadın olan Svetlana Savitskaya da vardı.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz programı</span>

Soyuz programı 1960'lı yılların başında Sovyetlerin Ay projesi kapsamında başlatılan insanlı uzay uçuşu projesi. Bu proje kapsamında Soyuz uzay aracı ve Soyuz roketi geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 11</span>

Soyuz 11 insanlı bir uzay aracının bir uzay istasyonuyla tarihte ilk kez başarıyla kenetlendiği görev. Dönüş yolunda Soyuz uzay aracının havasının uzaya boşalması sonucunda bir felaketle sonuçlandı ve mürettebatı oluşturan üç uzay adamı; Vladislav Volkov, Georgi Dobrovolski ve Viktor Patsayev öldü. Bu, uzayda gerçekleşen ilk ölüm vakasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz T-15</span>

Soyuz T-15 Soyuz programı dahilinde yapılan ve mihenk noktası kabul edilen uzay uçuşu. 13 Mart 1986'da fırlatıldı. Mir uzay istasyonuna yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Kozmonotlar daha sonra Mir'den ayrılarak uzun süredir ziyaret edilmeyen Salyut 7 uzay istasyonuna geçtiler. Bu istasyonu buzlarla kaplı ve sistemleri kapalı halde buldular. İki uzay yürüyüşü gerçekleştirerek istasyonu tamir ettiler ve yörüngesini düzelttiler. Daha sonra Soyuz aracıyla Salyut 7'den ayrılıp Mir'e geri döndüler ve çalışmalarına bu istasyonda 20 gün daha devam ettiler. Böylece tarihte ilk kez bir uzaygemisi, iki uzay istasyonu arasında gidip gelmiş oluyordu. Bu görev ve uçuşların karmaşıklığı, tümünün başarıyla yerine getirilmesi, Sovyet uzay teknolojisinin yeni bir olgunluğa eriştiğinin göstergesiydi. Soyuz uzayaracı da güvenilirliğini ve yeteneklerini kanıtlamış oluyordu. Soyuz T-15 mürettebatı, bu uçuşta uzayda bir yıldan fazla kalan ilk kişiler oldular.

Soyuz 14, tarihte ilk insanlı askeri uzay uçuşu. Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirildi.

Soyuz 18, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 26</span>

Soyuz 26 10 Aralık 1977'de başlayan Sovyet uzay uçuşu. Uzay istasyonu Salyut 6 ile kenetlenme sağlayan ilk uçuş. Sovyetler'in uzayda neredeyse kalıcı bir varlık gösterdikleri dönemin başını oluşturur. Uçuş sırasında çeşitli rekorlar kırılmıştır. Ayrıca, Salyut 6'nın çift kapısı olması sayesinde, tarihte ilk kez üç uzay aracının birbiriyle kenetlenmesi sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin uzay programı</span> 1930lu yıllardan dağılıncaya kadar SSCB tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programları

Sovyetler Birliği'nin uzay programı, 1930'lu yıllardan 1991'de dağılıncaya kadar eski Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programlarından oluşuyordu. Altmış yıllık geçmişi boyunca, bu öncelikle sınıflandırılmış askeri program, uzay uçuşlarında bir takım öncü başarılar göstermişti, bunlar; ilk kıtalararası balistik füze (R-7), ilk uydu, Dünya yörüngesine ilk canlı taşıma görevi, uzayda ve Dünya yörüngesinde ilk insan, uzayda ve yörüngedeki ilk kadın, ilk uzay yürüyüşü, Ay'la ilk çarpışma, Ay'ın karanlık tarafının ilk görüntüsü ve insansız olarak Ay'a yumuşak iniş, ilk uzay gezgincisi, otomatik olarak ayıklanan ve Ay'dan Dünya'ya getirilen ilk Ay örneği ve ilk uzay istasyonundan oluşmaktadır. İlk gezegenler arası sondalar, kayda değer başka kayıtlar içeriyordu: Venera 1 ve Mars 1, sırasıyla Venüs ve Mars'a uçmuş, Venera 3 ve Mars 2, ilgili gezegen yüzeyi ile çarpışmış ve Venera 7 ve Mars 3 bu gezegenlere yumuşak iniş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Dobrovolski</span> Sovyet kozmonot (1928-1971)

Georgi Timofeyeviç Dobrovolski, Soyuz 11'in mürettebatından olan Sovyet kozmonottu. Salyut 1 ile dünyanın ilk uzay istasyonu mürettebatı oldu. Ancak yanlışlıkla açılan kapak yüzünden boğulma nedeniyle öldü. Onunla beraber ölenler uzayda ölen ilk ve tek insanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 30</span>

Soyuz 30, Haziran 1978'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise altıncı ve beşinci başarılı kenetlenme göreviydi. Soyuz 30 mürettebatı, uzun süreli Soyuz 29 mürettebatını ziyaret eden ilk kişiler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 31</span>

Soyuz 31, 1978'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan yedinci görev ve altıncı başarılı kenetlenmeydi. Soyuz 31 mürettebatı, uzun süreli Soyuz 29 yerleşik mürettebatını ziyaret eden ikinci mürettebat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 33</span>

Soyuz 33, Nisan 1979'da Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan dokuzuncu görevdi, ancak bir motor arızası nedeniyle görev iptal edildi ve mürettebat, istasyona yanaşmadan önce Dünya'ya dönmek zorunda kaldı. Bu, yörünge uçuşları sırasında Soyuz motorunun ilk arızasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 36</span>

Soyuz 36, 1980'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan 11. görev ve dokuzuncu başarılı kenetlenmeydi. Soyuz 36 mürettebatı, uzun süreli Soyuz 35 yerleşik mürettebatını ziyaret eden ilk mürettebat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 37</span>

Soyuz 37, 1980'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan 13. görev ve 11. başarılı kenetlenmeydi. Soyuz 37 mürettebatı, uzun süreli Soyuz 35 yerleşik mürettebatını ziyaret eden üçüncü mürettebat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 39</span>

Soyuz 39, 1981'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan 13. görev ve 11. başarılı kenetlenmeydi. Soyuz 39 mürettebatı, Mürettebat, on gün önce Salyut-6'ya ulaşan Vladimir Kovalyonok ve Viktor Savinıh'ı ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 40</span> Mürettebatlı Soyuz programı

Soyuz 40, 1981'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz 7K-T ile yapılan son görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan 14. görev ve 12. başarılı kenetlenmeydi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz T-6</span>

Soyuz T-6, 1982'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 7 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz T-6, Vladimir Canibekov, Aleksandr İvançenkov ve ilk Fransız astronot Jean-Loup Chrétien'i uzaya taşıdı.