İçeriğe atla

Soylu Kızlar Enstitüsü

Petersburg'daki Smolny Enstitüsü'nün cephe görünümü, Soylu Kızlar için model Enstitüsü olarak inşa edildi.

Soylu Kızlar Enstitüsü (Rusça: Институт благородных девиц) Rus İmparatorluğunun son dönemlerinde bir tür eğitim kurumu idi . Ivan Betskoy tarafından aristokrat kökenli kızlar için sadece kadınlara yönelik bir kurum olarak tasarlandı. Bunlardan ilk ve en ünlüsü Petersburg'da Smolny Asil Kızlar Enstitüsü [ru] idi .

Tarih

Kökeni

Rus İmparatorluğu'nda ortaöğretim kızlar ve kadınlar için üniversite eğitimine giden yol için son derece sınırlıydı. Rus aristokratlarının kızları için eğitiminin bir yolu, asil ve ortaokul öğrencilerini barındıran ve temel skolastik ve kültürel eğitim sunan asil genç kız kurumları (Instituti blagorodnykh devits), gizli özel akademilerdi.

Asil Kızlar Enstitülerine dönüşen devlet yatılı okul kavramının yaratıcısı Ivan Betskoy (1704-1795).

1763 tarihli Soylu Kızlar Enstitüsü'nün fikri, Ivan Betskoy'un

İmparatoriçe II. Katerina'yı etkileyen, kızların ve erkeklerin beraber eğitim alabileceği bir eğitim projesiydi.[1] Yatılı okullar, Rousseau'nun "öğrencileri tecrit etmenin öğretmenlerinin kendilerini toplumun menfaatlerinden korumasını sağladığını" düşünen diğer eğitim kurumlarına tercih edilecekti.[2]

rejim

Bu tesislerde hayata dokunan önemli bir anı, 1863'ten 1869'a kadar Kazan'daki Rodionovski Soylu Kızlar Enstitüsü'ne katılan popülist lider Vera Figner tarafından bırakıldı.[3] Figner, Rodionovski Enstitüsü'nün eğitim rejimini büyük ölçüde tatmin edici bulmadı, literatürdeki talimatlar tartışmalı modern temalardan ve tarihten daha modern olaylardan ziyade antik döneme doğru eğrildi.[4] Bilimsel öğretimin özellikle önemsiz olduğu söylenirken, zooloji ve botanik eğitmeninin

“... bize asla bir iskelet, hatta doldurulmuş bir hayvan göstermedi, tek bir bitki bile göstermedi. Bir zamanlar mikroskoba bakmadık ve bir hücrenin ne olduğu hakkında en iyi fikre sahip değildik. . . Öte yandan, dört yıl boyunca bize kefaletle eziyet ettiler. Yedi yıl boyunca, hiçbir zaman en küçük yetenek işaretini göstermemize rağmen, çizim üzerinde çalışmak zorunda kaldık. "[5]

Figner'ın ifadesine göre, tartışmalı çağdaş olaylar veya Vatandaşlık bilgisi hakkında hiçbir tartışma yapılmadı, " kölelik ve kölelerin kurtuluşu ; toprak tahsisleri ve toprağın kurtarılması hakkında konuşulan" tek kelime dahi yoktu.[6]

Zaman dikkatlice yapılandırılmıştı ve Figner'e göre neredeyse hiç ders kitabı kullanılmadı, öğrenciler el yazısı defterleri kopyalamaya zorladılar.[5] Gün boyunca sadece üç saatlik serbest zamana izin verildi ve bu haftada bir saatlik danstan oluşan tek yapılandırılmış fiziksel aktiviteydi.[7] Rodionovski Enstitüsü'ndeki tek kütüphane okul dekanı tarafından kilitli kapılar ardında tutuldu ve öğrencilerin kitaplara erişimi çok sıkı bir şekilde kısıtlandı.[8]

Yılda sadece altı hafta tatil için izin verildi, Figner'e göre, kızların eve dönmelerine izin verildi ve bu sınırlı mühlet bile iki yıl içinde yabancı fikirlerin veya kültürel etkilerin aşılanma olasılığından kaçınmak için mezuniyete yaklaştıklarında kızlara verilmedi.[9] Sonuç olarak Figner, Enstitü'den ayrıldığı zaman zihninde herhangi bir sosyal veya politik fikirden tamamen kurtulduğunu iddia ediyor.[10]

Soylu Kızlar Enstitüleri Listesi

Białystok soylu kızlar okulunun çağdaş görünümü.

Eski Mezunlar

  • Vera Figner (1852-1942), 1863-1869 yılları arasında Kazan'da öğrenci, Narodnaya Volya (Halkın İradesi) örgütü lideri[11]
  • Vera Popova (1867-1896), laboratuvar patlamasında ölen öncü kadın kimyacı.[12]
  • Karadağlı Elena, daha sonra İtalya Kraliçesi Elena. St.Petersburg'daki Smolny Soylu Kızlar Enstitüsü'ne katıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ David Ransel, "Ivan Betskoi and the Institutionalization of Enlightenment in Russia," in Canadian-American Slavic Studies, vol. 14, no. 3 (1980), pp. 327-328.
  2. ^ David Ransel, "Ivan Betskoi and the Institutionalization of Enlightenment in Russia", in Canadian-American Slavic Studies 14, no. 3 (1980), page 327-238.
  3. ^ See: Chapter 2, "The Institute," in Vera Figner, Memoirs of a Revolutionist. Camilla Chapin Daniels, trans. New York: International Publishers, 1927; pp. 26-32.
  4. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, pg. 27.
  5. ^ a b Figner, Memoirs of a Revolutionist, pg. 28.
  6. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, pg. 24.
  7. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, pg. 29.
  8. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, pp. 29-30.
  9. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, Chapters 2 and 3, passim.
  10. ^ Figner, Memoirs of a Revolutionist, pg. 36.
  11. ^ Lynne Ann Hartnett, The Defiant Life of Vera Figner: Surviving the Russian Revolution. Bloomington, IN: Indiana University Press, 2014; pg. 17.
  12. ^ Anne C. Hughes, "Vera Evstaf'evna Bogdanovskaia," in Marilyn Ogilvie, Joy Harvey, and Margaret Rossiter (eds.), Biographical Dictionary of Women in Science: Pioneering Lives from Ancient Times to the Mid-Twentieth Century. New York: Routledge, 2014; pg. 153.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kropotkin</span> Rus sosyalist filozof (1842-1921)

Pyotr Alekseyeviç Kropotkin Rus anarşist, sosyalist, devrimci, ekonomist, sosyolog, tarihçi, jeolog, zoolog, siyaset bilimci, insan coğrafyacısı, anarşist komünist yazar, anarşizm kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pulkovo Havalimanı</span>

Pulkovo Havalimanı, Rusça: Аэропо́рт Пу́лково,, Rusya´nın Sankt-Peterburg şehrine 14 km uzaklıkta bulunan Pulkovo şehrinde Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir. Rusya'nın başlıca şehirlerinden Sankt-Peterburg ve çevresini uluslararası havalimanı ile dünyaya bağlar.

<span class="mw-page-title-main">III. Petro (Rusya)</span>

III. Petro veya Petro Feodoroviç, tam adı Karl Peter Ulrich,, 5 Ocak 1762'den 9 Temmuz 1762'ye değin Rusya imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Yelizaveta</span>

Yelizaveta Petrovna, 1741 yılından 1762 yılında kadar hüküm sürmüş, Elizabeth Yelisavet olarak da bilinen Rusya imparatoriçesidir. Avusturya Veraset Savaşı (1740-1748) ve Yedi Yıl Savaşları (1756-1763) sırasında imparatorluğu yönetmiştir. Hükümdarlığı sırasında bir kişinin dahi idam edilmemesiyle, büyük inşaat projeleriyle ve güçlü Prusya karşıtlığıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Şternberg</span>

Lev (Chaim-Leib) Yakovlevich Sternberg Rus ve Sovyet Yahudi kökenli etnografdı. New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi için Sahalin ve Sibirya'da, Nivihler, Oroklar ve Aynular üzerine çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kuzmin</span>

Mihail Alekseyeviç Kuzmin, Rus şair, müzisyen ve yazardır. Gümüş Çağ Rus Şiiri'ne önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Middendorff</span>

Alexander Theodor von Middendorff Baltık Almanı kökenli Rus zoolog ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksandr Suikastı</span>

II. Aleksandr suikastı, 13 Mart 1881'de Sankt-Peterburg, Rusya'da gerçekleştirilen suikasttır. II. Aleksandr at arabasının kapalı vagonunda Mikhailovsky Manège'den Kışlık Saray'a dönerken gerçekleştirilen bir suikast neticesinde öldürüldü. Suikast, başta Andrey Jelyabov tarafından Narodnaya Volya İcra Komitesi tarafından planlanmıştı. Sofya Perovskaya tarafından koordine edilen dört suikastçiden sadece ikisi aslında kararlı bir eylem gerçekleştirdi. Suikastçılardan olan Nikolay Rısakov, arabaya zarar veren bir bomba attı. Bu noktada ikinci bir suikastçı olan İgnati Grinevitski, arabaya II. Aleksandr'ı ölümcül şekilde yaralayan bir bomba daha attı. II. Aleksandr, Zaporijya'daki imparatorluk trenini dinamitle patlatma girişimi ve Şubat 1880'de Kış Sarayı'nın bombalanması gibi Dmitri Karakozov ve Aleksandr Solovyov'un girişimleri de dahil olmak üzere hayatında birkaç suikastten kurtulmayı başarmıştı. Gerçekleştirilen bu suikast, halkın 19. yüzyıl Rus Nihilist hareketinin en başarılı eylemi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Perovskaya</span>

Sofya Lvovna Perovskaya bir Rus devrimcisi ve nihilist devrimci örgütü Narodnaya Volya'nın bir üyesiydi. II. Aleksandr suikastı'nın düzenlenmesinde yer aldığı için 15 Nisan 1881 senesinde, 27 yaşında asılarak idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rısakov</span>

Nikolay İvanoviç Rısakov Rus devrimcisi ve Narodnaya Volya'nın bir üyesiydi. Bizzat Çar II. Aleksandr suikastine katılanlardan biridir. Çar'ın seyahat ettiği at arabasına, kaçmasını engelleyen bombayı atmıştır. Ardından suç ortağı olan İgnati Grinevitski'nin attığı ikinci bomba ile Çar hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İgnati Grinevitski</span>

İgnati Grinevitski veya Ignacy Hryniewiecki(Rusça: Игнатий Гриневицкий; y.1856 - 13 Mart 1881), II. Aleksandr Suikastı'nı düzenleyen devrimci Narodnaya Volya grubunun Polonyalı bir üyesiydi. Grinevitski, II. Aleksandr'ın öldürüldüğü bombalı suikast saldırısına katılımı ile tanındı. Grinevitski, Çar'ı ve kendisini ölümcül şekilde yaralayan ikinci bombayı atmıştı. Çar'ın ölümünden birkaç saat sonra aynı gün kendisi de öldü. Grinevitski ve suç ortakları, II. Aleksandr'a yapılacak herhangi bir suikastın çarlık otokrasisini devirmek için siyasi veya sosyal bir devrimi tetikleyebileceğine inanmaktaydılar. Birçok tarihçi ise suikastı bir Pirus zaferi olarak görmektedir, zira bir devrime katılmak yerine devletin devrimci hareketi ezmek için kararlılığını güçlendirmiştir ve 1880'lerde devrim hareketinin düşüşüne yol açmıştır.Grinevitski'nin ise suikastteki rolünün İntihar saldırılarının ilk örneklerinden olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Yemelyanov</span>

İvan Panteleymonoviç Yemelyanov Çar II. Aleksandr suikastı'na katılan Rus devrimci örgütü Narodnaya Volya'nın bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kibalçiç</span>

Nikolay İvanoviç Kibalçiç, Narodnaya Volya'nın ana patlayıcı uzmanı olan Kibalçiç Çar II. Aleksandr suikastına katılan ve Ukraynalı-Sırp kökenli bir Rus devrimciydi.Devrimci Victor Serge'in uzaktan bir akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hesya Helfman</span>

Hesya Mirovna Helfman Narodnaya Volya'nın II. Aleksandr Suikastına karışan bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Figner</span>

Vera Nikolayevna Figner Filippova Kazan Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nda, Alman ve Rus kökenli asil bir ailede doğan devrimci bir politik aktivistti.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Popova</span>

Vera Yevstafyevna Popova, evlilik öncesi soyadı Vera Bogdanovskaya, Rus kimyager. Rusya'daki ilk kadın kimyagerlerden biridir ve kimya ders kitaplarının ilk Rus kadın yazarıdır. Popova, laboratuvarındaki patlama sonucu "muhtemelen kimya yüzünden ölen ilk kadın oldu".

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Suslova</span>

Nadezhda Prokofyevna Suslova ;, Rusya'nın ilk kadın tıp doktoru ve Polina Suslova'nın kız kardeşidir. Nizhny Novgorod'da jinekolog olarak çalıştı ve birçok hayır kurumunda görev aldı.