İçeriğe atla

Soybilim yazılımı

Gramps özgür ve açık kaynak kodlu bir soybilim yazılımıdır
PhpGedView web tabanlı, özgür ve açık kaynak kodlu bir soybilim yazılımıdır

Soybilim yazılımı, soybilimsel veriyi kaydetmek, düzenlemek ve yayımlamak için kullanılan yazılım türüne verilen addır. Bir soybilim yazılımının bir kişinin en azından doğum, evlilik, ölüm tarihi ve yerleri ile kişilerle aileler arasındaki ilişkileri kayıt altında tutması beklenir. Bunun yanında, birçok soybilim yazılımı bir bireyin yaşamında gerçekleşen türlü olayları, bunlara ilişkin fotoğraf ve çokluortam belgelerini içermekte ve bunlara ait kaynaklar barındırmaktadır. Soybilim yazılımları pedigre çizelgeleri ve ahnentafel raporları gibi görsel çıktılar da üretebilmektedir. HTML sayfaları üreten uygulamalar olduğu gibi İnternet üzerinde çalışan soybilim programları da bulunmaktadır.

Özellikler

Soybilim yazılımlarının bir bölümü belirli bir dine öncelik vermekte ve program girdilerini buna yönelik tasarlamaktadırlar. İnsanları yaşadıkları coğrafi bölgelere göre sınıflandıran yazılımlar da bulunmaktadır.

Sayısal fotoğrafların kayıt altında tutulmasını olanaklı kılan programların yanı sıra yakınlık çizelgeleri hazırlamaya yardımcı uygulamalar da bulunmaktadır. Bu programların bir bölümü evlilik dışı ilişkiler sonucu doğan çocuklar gibi farklı girdi türlerini desteklemektedir.

Birçok soybilim yazılımı veri yönetimini ön planda tutmakta ve kullanıcıların kişisel ve ailevi bilgilerini bir arada sunmayı amaçlamaktadır. Soybilimle uğraşan kişilerin kullanabilecekleri diğer uygulama türleri ise araştırma yönetimi ve eşleme araçları ile çizelge programlarıdır.

Veri paylaşımı

Birçok soybilim yazılımı tarafından desteklenen GEDCOM veri türü soybilimsel verinin programlar arasında paylaşılmasını olanaklı kılmaktadır. Bu programların bir bölümü doğrudan GEDCOM verisi üzerinde işlem yaparken bazıları yaşayan kişilere ilişkin gizlilik kaygılarını öne çıkararak paylaşıma açık veri miktarını sınırlamaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü işleme</span>

Görüntü işleme isim ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması.

Yama, bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlik sorunlarından olan yazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 600 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 6 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve bir uzman bulunmaktadır. Ayrıca 20 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soyağacı</span> bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelge

Soyağacı ya da şecere, bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelgedir. Atasal çizelgeler bir kişinin atalarını gösterir, o kişi altta, ataları yukarıda gösterildiği için çizelge bir ağaca benzer. Bir kişinin soyundan gelenlerinin gösterildiği çizelgede ise ağaç yukarıda dar başlayıp aşağıya doğru genişler.

<span class="mw-page-title-main">Genetik soybilim</span> Geleneksel soybilime (genealojiye) genetiğin uygulaması

Genetik soybilim, geleneksel soybilime (genealojiye) genetiğin uygulamasıdır. Genetik soybilimde, soybilimsel DNA testi kullanılarak kişiler arasındaki genetik ilişki seviyesi belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

Genbox Family History, Thoughtful Creations tarafından geliştirilmiş bir soybilim yazılımı. Veritabanı, görev yöneticisi, veri çözümleyicisi, örüntü üreticisi ve raporlama aracı olarak kullanılmaktadır. Yazılımın Microsoft Jet Database Engine ile geliştirilmiş olan veritabanı Microsoft Access ile görüntülenebilmektedir.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

Mobil güvenlik ya da mobil telefon güvenliği, mobil işlemenin öneminin ve kullanılan akıllı telefonların sayısının artması ile birlikte öne çıkmıştır. Genel olarak bakıldığında, mobil güvenlik, mobil cihazlarda saklanan bilgilerin ve servislerin koruma altına alınması olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">OS X Yosemite</span> işletim sistemi

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.