İçeriğe atla

Soya (MMC-951)

Tarihçe
Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri bayrağıJaponya
Adı Soya (MMC-951)
Kızağa konuluşu 9 Temmuz 1970
Denize indirilişi 31 Mart 1970
Hizmet 30 Eylül 1971
Genel karakteristik
Tipi Kıyı Mayın Avlama Gemisi
Deplasman 2150 ton
Uzunluk 99 m
Yükseklik 15 m
Derinlik 4,7 m
İtme gücüCODAD 2 dizel SEMT Pielstick 12PC2V400
Güç: 12 000 BG(8.8 MW)
Hız 18 knot
Dayanıklılık Dört adet Kawasaki-MAN V6V22/30ATL Diesel çift uskurlu 6400PS
Kişi kapasitesi 180 kişi
Elektronik harp
ve tuzakları
OPS-14 AS Radar, OPS-17 SS Radar,72 GFCS, SQS-11A Sonar ZQS-1B Sonar
Silah donanımı 1 adet 68/Mk 33 3in/50(II) 2 adet Mk10 20mm MG(I) 2 adet 68/Mk32 TT(II) 1 adet 1 Mayın döşeme seti

Soya (MMC-951) (機雷敷設艦 「そうや」, Kirai Fusetsu Kan Soya), 30 Eylül 1971 - 29 Kasım 1996 tarihleri arasında Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne hizmet eden mayın döşeme gemisi.

Mayın döşeme gemisi Erimo (AMC-491)'nun yerine üretilmiş ve aynı zamanda Mayın Tarama Filosunun sancak gemisi olmuştur. Daha sonra mayın tarama gemisi Uraga (MST-436) ile değiştirilmiştir. Basit tasarımı mayın tarama gemisi Hayase (MST-462) ile benzerlik gösterir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Yashima sınıfı mayın tarama gemisi , Amerikan yapımı Adjutant sınıfıve AMS-218 sınıfıikişer mayın tarama gemisi 1954-57 yılları arasında Japonya’ya transfer edildi. Aslında son iki tekne Japonya için özel olarak inşa edilmişti. Tüm gemiler hizmet sürelerinin sonunda 1970-73 yılları arası Tokumu Sen (特務j船 / Özel Görev Gemisi, Liman Yardımcı Gemisi olarak tekrar adlandırıldı. 1978 yılında hizmet dışı kalan teknelerden biri söküldü ve geri kalan üç gemi Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü. Sınıfa ait gemi isimleri ve borda numaraları aşağıdaki gibidir:

Yashima (MSC-651) , Amerikan Donanması'na ait Adjutant sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-144 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki Newport Beach kentinde kurulu South Coast tersanesi tarafından 14 Şubat 1953'te kızağa kondu. 22 Ağustos 1953 tarihinde denize indirilen tekne ilk olarak M-699 FS Tulipe adı ile Fransız Donanması’na transfer edilecekti. Ancak daha sonra bu plan iptal edildi ve gemi 16 Aralık 1954'te Yashima ismi ile Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne katıldı. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin isim gemisidir.

Hashima (MSC-652) , Amerikan Donanması'na ait Adjutant sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-95 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki San Diego kentinde kurulu National Steel and Shipbuilding tersanesi tarafından kızağa kondu. 11 Ocak 1954 tarihinde denize indirilen tekne 7 Mayıs 1954'te tamamlandı ve 6 Ekim 1954'te M-690 FS Narcisse adı ile Fransız Donanması'na transfer edildi. Ancak kısa bir süre sonra 3 Haziran 1955'te gemi Hashima ismi ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne katıldı. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin ikinci gemisidir.

Toshima (MSC-654) , Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na ait MSC-218 sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-258 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki Stockton kentinde kurulu Stephens Brothers tersanesi tarafından Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için kızağa kondu. Geminin tanımlaması Amerikan Donanması tarafından 7 Şubat 1955 tarihinde MSC-258 olarak değiştirildi. 28 Ocak 1957’de tamamlanan tekne 1 Şubat 1957’de Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne Toshima ismi ile transfer edildi. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin dördüncü gemisidir.

Fransa'da inşa edilen son sahil tipi mayın tarama gemileridir. Mercure sınıfı gemiler ahşap gövde yapısına sahiptir ve Amerikan Bluebird sınıfı'na eşdeğerdir. Fransa'nın Cherbourg kentindeki Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından toplam yedi adet tekne inşa edildi. Fransız Donanması'nın tek bir gemi almasına karşılık diğer altı gemi Batı Alman Donanması için inşa edildi. Batı Alman Donanması'na bağlı tüm Mercure sınıfı gemiler 1970’li yılların ortasında Türk Donanması'na transfer edildi. Mayın tarama ekipmanı sökülen bazı gemiler devriye amacı ile de kullanıldı

TCG Kuşadası (M-524), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 20 Aralık 1957'de kızağa kondu. 21 Mayıs 1959 tarihinde denize indirilen tekne 10 Eylül 1959’da Vegesack ismi ve M-1250 borda numarası ile Bundesmarine'e katıldı. Altı üniteden oluşan Tip 321 Vegesack sınıfı mayın tarama gemilerinin isim gemisidir.

TCG <i>Kozlu</i> (M-523)

TCG Kozlu (M-523), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN)(fr:Constructions Mécaniques de Normandie) tersanesi tarafından 20 Ocak 1958'de kızağa kondu. 20 Ağustos 1959 tarihinde denize indirilen tekne 4 Aralık 1959’da M-1251 FGS Hameln adı ile Bundesmarine'e katıldı.

TCG Kerempe (M-521), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 19 Şubat 1958’de kızağa kondu. 17 Kasım 1959 tarihinde denize indirilen tekne 20 Şubat 1960'ta Detmold ismi ve M-1252 borda numarası ile Bundesmarine'e katıldı. Altı üniteden oluşan Tip 321 Vegesack sınıfı mayın tarama gemilerinin üçüncü gemisidir.

TCG Kilimli (M-522), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 18 Nisan 1958'de kızağa kondu. 29 Mart 1960 tarihinde denize indirilen tekne 9 Temmuz 1960'ta Siegen ismi ve M-1254 borda numarası ile Bundesmarine'e katıldı. Altı üniteden oluşan Tip 321 Vegesack sınıfı mayın tarama gemilerinin beşinci gemisidir.

TCG Kemer (M-525), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 19 Mayıs 1958'de kızağa kondu. 25 Haziran 1960 tarihinde denize indirilen tekne 15 Ekim 1960'ta Passau ismi ve M-1255 borda numarası ile Bundesmarine'e katıldı. Altı üniteden oluşan Tip 321 Vegesack sınıfı mayın tarama gemilerinin son gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mayın</span>

Mayın, kara taşıtlarını, gemileri veya hava araçlarını tahrip ya da hasar vermek, personeli yaralamak, öldürmek veya diğer şekillerde tesirsiz kılmak için tasarlanan, normal olarak koruyucu bir kaplama malzeme içinde bulunan patlayıcı ve onu harekete geçiren düzeneğe verilen addır. Mayın üzerinden geçilmesi halinde, zaman ayarlı olarak veya uzaktan kontrol araçları ile patlatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bay sınıfı mayın tarama gemisi</span>

Bay sınıfı mayın tarama gemisi, Soğuk Savaş döneminde Kanada Kraliyet Donanması (RCN) ve Kanada Ordusu (CF) tarafından kullanılan mayın tarama gemisi sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japon Deniz Kuvvetleri

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kaijō Bakuryō Kanbu 海上幕僚監部 / Deniz Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Deniz Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

Bay sınıfı

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Tahliyesi</span>

Sovyet Tallinn Tahliyesi, Baltık Filosu'nun bir bölümünün ve kentteki Kızıl Ordu birliklerinin 1941 Ağustos ayında Tallinn'den tahliyesi operasyonudur. Bazı kaynaklarda Tallinn Felaketi ya da Sovyet Dankörkü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mayın tarama gemisi</span>

Mayın tarama gemisi, mayın temizlemek amacıyla tasarlanmış küçük bir savaş gemisidir. Başlıca görevi çeşitli mekanizmaları kullanarak nakliye güvenliği için suyolları güvenli tutmak amacıyla deniz mayınlarının oluşturduğu tehditlerle mücadele etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı</span>

Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı Tarsus’ta bir park müzedir. Park adını Çanakkale Savaşında önemli rolü olan Nusret Mayın gemisinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey savaşı</span>

Yüzey savaşı, harp ortamı ve deniz savaşları türlerinden biridir. Modern deniz savaşları dört operasyon alanına ayrılmıştır: yüzey savaşı, hava savaşı, denizaltı savaşı ve bilgi savaşı. Birçok donanma taktikleri bulunuyor. Her alan, o alana ve kendine özgü taktik avantajlardan yararlanmak için özel platformlar ve stratejiler içerir. Su üstü savaş gemileri arasında savaş gemisi, uçak gemisi, kruvazörler, muhripler, fırkateynler ve diğerleri bulunur. Yüzey savaşçıları ayrıca mayın tarama gemisi, amfibi komuta gemisi, kıyı savunma gemisi, amfibi hücum gemisi ve daha fazlasını içerir.

<i>Engin </i> sınıfı mayın avlama gemisi Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı mayın avlama gemisi sınıfı

Engin sınıfı mayın avlama gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait mayın avlama gemisi sınıfıdır. Fransız üretimi mayın avlama gemi sınıfı Circé 1999 yılında satın alınıp Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmiş ve gemiler 2 yıllık modernizasyon sonrası donanmaya katılmıştır. Gemiler Balıkesir Erdek'te konuşludur.