İçeriğe atla

Sovyetskaya Gölü

Koordinatlar: 77°58′G 89°16′D / 77.967°G 89.267°D / -77.967; 89.267
Sovyetskaya Gölü
Harita
Havza
KonumDoğu Antarktika

Sovyetskaya Gölü, Doğu Antarktika'da II. Wilhelm Toprakları'nda bulunan bir buzulaltı gölüdür. Göl, Antarktika buz tabakasının altında gömülü halde bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Kostel, Ken (Ocak 2006). "Two New Lakes Found Beneath Antarctic Ice Sheet". Lamont-Doherty Earth Observatory. 23 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çöl</span> Çok az yağışın gerçekleştiği arazi alanı

Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

.aq, Antarktika'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Antarktika'daki çalışmaları yapmak ve Antarktika organizasyonları ve Güney Okyanusu bölgeleri için ayrılmıştır. Auckland, Yeni Zelanda tarafından yönetilmektedir. Kullanımı uydu bağlantı sistemi ve uydu tabanlı cihazların kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Heard Adası ve McDonald Adaları'nın kendi CcTLD .hm olmasına rağmen, Heard Adası koruma çalışmaları için Avustralya hükûmeti web sitesi heardisland.aq olarak açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">.tf</span>

.tf, Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nın İnternet ülke kodu üst seviye alan adıdır (ccTLD). .fr, .pm, .re, .wf ve .yt ile birlikte AFNIC tarafından yönetilmektedir. 23 Ekim 2004'ten önce bu alan adı, Cambridge, Birleşik Krallık merkezli Adamsnames tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Erebus Dağı</span>

Erebus Dağı, Antarktika'daki Ross Adası'nın batısında bulunan ve dünyadaki etkin yanardağlar içinde en güneyde yer alan bir stratovolkandır. Ross Adası'nı oluşturan dört yanardağdan Erebus dışındakiler, sönmüş yanardağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fryxell Gölü</span>

Fryxell Gölü, 4,5 kilometre uzunluğunda Kanada ile Commonwealth buzulları arasında, Antarktika Kıtasının güneyindeki Victoria Toprakları'nda bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Lut Gölü</span> Dünyadaki en tuzlu üçüncü göl

Lut Gölü ya da Ölü Deniz (İbranice: יָם הַמֶּלַח,

Vostok (Восто́к) Rusça doğu anlamına gelir. Ansiklopedik anlamları:

<span class="mw-page-title-main">Los Glaciares Ulusal Parkı</span> Arjantinin Patagonya bölgesinde bulunan bir ulusal park.

Los Glaciares Ulusal Parkı Arjantin'in Patagonya bölgesinde Santa Cruz eyaletinde bulunan ulusal parktır. 726.927 hektar (7.27 km2) bir alanı kaplamaktadır. Arjantin'in en büyük ikinci ulusal parkıdır. 11 Mayıs 1937'de kurulan park, Macellan subpolar ormanlarına ve Patagonya bozkırlarının biyoçeşitliğine sahiptir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Antarktika Toprakları</span> Birleşik Krallıkın Antarktikada hak sahibi olduğu bölge

Britanya Antarktika Toprakları, Birleşik Krallık'ın Antarktika'da hak iddia ettiği ancak uluslararası alanda kabul görmeyen bölgedir. Ana üssü Rothera olup Birleşik Krallık'ın 14 deniz aşırı toprağından biridir. Bölgede görevli üs personeli hariç yaşam bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Antlaşması</span> Antarktika ile ilgili antlaşma

Antarktika Antlaşması ya da Antarktik Antlaşma Sistemi, yerli halkı olmayan Antarktika ile alakalı uluslararası ilişkileri kontrol eden antlaşma. Antlaşmada "Antarktika", 60°'den daha güneyde bulunan kara ve buz sahanlıkları olarak tanımlanır. Antlaşma, 1961'de devreye girdi ve 53 ülke Antlaşmayı kabul etti. Antlaşma, Antarktika'yı bilimsel bölge olarak tesis eder ve bilimsel araştırmamın özgürlüğünü sağlar; kıtada askeri aktiviteyi yasaklar. Antlaşma, eski Soğuk Savaş antarktik silahlanma kontrolü anlaşması üzerine geliştirilen Antlaşmalar Sistemidir. 2004'ten beri, Antarktik Antlaşma Sistemi Yönetim Merkezi Buenos Aires, Arjantin'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">UTC-03.00</span>

UTC−03:00, UTC'den 3 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Antarktika Toprakları</span> Avustralyaya ait Antarktika bölgesi

Avustralya Antarktika Toprakları, 1933'te kurulan Antarktika'nın doğusunda kalan Avustralya'ya ait bir Antarktika bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Wright Vadisi</span>

Wright Vadisi, Antarktika'daki büyük vadilerden biri. Transantarktik dağlarındaki McMurdo Kuru Vadileri olarak adandırılan üç büyük vadinin merkezinde yer alır. Antarktika'nın en büyük nehri olan Onyx Nehri, Onyx Nehrinin kaynağı olan Brownworth Gölü ve Vanda Gölü bu vadi içerisinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">90 Derece Doğu gölü</span>

90 Derece Doğu Gölü ya da 90°D Gölü Antarktika'da buz altında bir göl. Yüzölçümü 2.000 km2olan göl Antarktika'nın Vostok Gölü'nden sonra bilinen ikinci en geniş gölüdür. 90 Derece Doğu Gölü 2006 yılında Sovetskaya Gölü ile birlikte keşfedilmştir. 90. doğu meridyeni doğrultusunda uzandığı için 90 Derece Doğu Gölü adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onyx Nehri</span>

Onyx Nehri, Antarktika'nın Victoria Toprakları'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, 32 kilometre uzunluğunda olup Wright Vadisi boyunca Wright Aşağı Buzulu ve buzulun eteğindeki Brownworth Gölü'nden Vanda Gölü'ne doğru batıya doğru akmaktadır. Antarktika yazının birkaç ayında akmaktadır ve Antarktika'nın en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Davis İstasyonu</span>

Davis İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Ocak 1957 tarihinde açılmış olup Prenses Elizabeth Toprakları'nda Dayanışma Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Davis İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.