İçeriğe atla

Sovyetler Birliği'nin merkezî gazeteleri

Aşağıdaki yayınlar Sovyetler Birliği'nde merkezi gazeteler olarak biliniyordu. Sovyetler Birliği'nin önde gelen kuruluşlarının organlarıydı.

  • Pravda (Пра́вда, "Hakikat"), Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin yayın organı.
  • İzvestiya ("İzvestiya Sovetov Narodnykh Deputatov SSSR"'nin kısaltması, Известия Советов народных депутатов СССР, "SSCB Halk Temsilcilerinin Sovyet Gazeteleri") SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından yayınlanan Sovyet hükûmetinin resmi yayın organıdır.
  • Komsomolskaya Pravda (Комсомольская правда, "Komsomol'un Hakikatı"), Komsomol'un yayın organı.
  • Krasnaya Zvezda (Красная звезда, "Kızıl Yıldız"), Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin yayın organı.
  • Sovetskiy Sport (Советский спорт, "Sovyet Sporları"), SSCB Kültür ve Spor Devlet Komitesi ve Sovyet Sendikası'nın yayın organı.
  • Trud (Труд, "Hakikat"), Sovyet Ticaret Birliği'nin yayın organı.
  • Pionerskaya Pravda (Пионе́рская Пра́вда, "Genç Öncülerin Hakikatı"), Vladimir Lenin Tüm Birlik Pioner Örgütü'nün resmi organı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Çernenko</span> Sovyetler Birliği lideri (1984–1985)

Konstantin Ustinoviç Çernenko, - Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri. Yüksek Sovyet Başkanı. Politbüro üyesi (1978-1985).

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Politbüro</span> SSCB tarihinde komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organı

Politbüro, Politik Büronun kısaltılmış biçimi. SSCB tarihinde komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organıydı. Rusya'da 1917 Sovyet Devrimi'nden sonra devlet yönetimi üzerinde uyguladığı sıkı denetim 1991'de SSCB'nin dağılmasıyla sona ermiş, ardından varlığı fiilen sona ermiştir.

Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Kamu Televizyonu</span> Ermenistanın devlet kanalı

Ermenistan Kamu Televizyonu (Ermenice: Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն, 1956'da Ermenistan'ın kamu yayıncısı olarak yayın hayatına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Komsomol</span> Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik yapılanması

Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /

Boris Karloviç Pugo Letonya asıllı komünist ve Sovyet siyasetçidir. Alexander Nevsky Nişanı sahibidir.

Vladimir Orlov

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin Öncü Örgütü</span> SSCBde kitlesel bir çocuk örgütü

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Suslov</span> Sovyet siyasetçi

Mihail Andreyeviç Suslov Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi (1947-1982). 1965'te Brejnev döneminde Sovyetler Birliği Komünist Partisi ikinci sekreteri oldu. Stalin döneminden ölümüne kadar partinin en önemli ideoloğu olarak görev yaptı. Stalin ve Hruşçov dönemlerinde etkili olmakla birlikte özellikle Brejnev döneminde siyasi otoritesi arttı.

<span class="mw-page-title-main">Anna Ulyanova</span>

Anna İlyiniçna Elizarova-Ulyanova, Rus kadın devrimci ve siyasetçi. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi. Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İliç Lenin'in ablası.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Ulyanova</span>

Maria İliniçna Ulyanova - Rus kadın devrimci. Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’in kız kardeşi.

Pionerskaya Pravda, çocuklar için çıkan bir Sovyet ve Rus gazetesi. Sovyetler Birliği döneminde Komsomol Merkez Komitesi ve Tüm-Birlik Pioner Teşkilatı Merkez Komitesi'nin basın organı olarak 1925 yılında yayınlanmaya başlandı.

Sovyetskaya Rossiya, Rusya'da yayınlanan bir gazete. Sovyetler Birliği'nde ilk kez 1956'da yayınlanan gazete, Sovyet döneminde Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin, günümüzde ise Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin yayın organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aram Gasparoviç Sarkisyan</span>

Aram Gasparoviç Sarkisyan, Ermeni politikacı, Rus Dili ve Edebiyatı eğitmeni, komünist ve sosyal demokrat aktivist.

<i>Komsomolskaya Pravda</i> SSCBde günlük tabloid gazete

Komsomolskaya Pravda, günlük olan tabloid gazete. Gazete Sovyetler Birliği döneminde 13 Mart 1925 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İvan Skvortsov-Stepanov</span>

İvan İvanoviç Skvortsov-Stepanov, - Sovyet devlet adamı, parti lideri, tarihçi ve ekonomist. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk Maliye Komiseri (bakanı).

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde spor</span>

Sovyetler Birliği'nde spor, Sovyet toplumunun yaşamında önemli bir yer tutuyordu. Bu alan hükûmet düzeyinde de büyük ilgi gördü. SSCB'de fiziksel kültür ve spora çok büyük önem verildi. Spor mümkün olan her yerde posterler, televizyon ve Sovyet basınının yardımıyla desteklendi.