İçeriğe atla

Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatiller listesi

Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatiller, Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatil günleridir. Resmî olarak sekiz resmî tatil günü vardı. Toplamda ise otuzun üzerinde tatil günü bulunmaktaydı.[1]

Sovyetler Birliği'nde ilk tatil hakları, 1922 tarihli çalışma yasasında oluşturulmuştu. Ardından kabul edilen 1936 Sovyet Anayasası'nda işçilerin ve emekçilerin tatil ve dinlenme hakkı güvence altına alınmıştı.[2]

Aşağıdaki listede bazı tatil günleri ve bilgileri bulunmaktadır.

Önemli tatiller

TarihTürkçe adıOrijinal Rusça adıNotlar
1 OcakYeni yılНовый годYeni yılın en büyük kutlamasıdır.
22 OcakKanlı Pazar GünüКровавое воскресенье1905 yılında gerçekleşen Kanlı Pazar olayının anıldığı gün.
23 ŞubatKızıl Ordu GünüДень Советской Армии и Военно-морского флотаŞubat 1918'de Kızıl Ordu'nun kuruluşu adına kutlanan gün. Diğerlerinin aksine resmî tatil değildi. Günümüzde Rusya'da Anavatan Koruyucuları Günü adıyla kutlanmaktadır.
8 MartDünya Kadınlar GünüМеждународный женский день, (Восьмое марта Vosmoe marta)Kadın özgürlük hareketinin anıldığı gün.
12 NisanKozmonotlar GünüДень космонавтикиYuri Gagarin'in ilk kez 1961 yılında uzaya çıkışı nedeniyle kutlanan gün.
1 Mayıs1 Mayıs İşçi BayramıПервое Мая - День международной солидарности трудящихся1 Mayıs ve 2 Mayıs günleri kutlanan gündür.
19 MayısPioneer GünüДень ПионерииPioner örgütünün 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmesi adına kutlanan gün. Halen Rusya'da kutlanmaktadır.
9 MayısZafer GünüДень ПобедыNazi Almanyası'na karşı kazanılan Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın 1945 yılında sona erdiği gün nedeniyle kutlanan gün.
2 EylülMilitarist Japonya'ya karşı Sovyet Zaferi GünüДень победы СССР над милитаристской ЯпониейII. Dünya Savaşı sonunda Japonya'nın teslimiyet belgesi'nin imzalandığı gün adına kutlanan gün.
7 EkimSSCB Anayasa GünüДень Конституции СССР1977 Sovyet Anayasası'nin kabulü üzerine kutlanan gün. Daha önceki 1936 Sovyet Anayasası için 1936-1977 yılları arasında 5 Aralık'ta kutlanmaktaydı.
7 KasımBüyük Sosyalist Ekim Devrimi GünüГодовщина Великой Октябрьской социалистической революции or Седьмое ноября1917 yılında gerçekleşen Ekim Devrimi'ni kutlamak amacıyla tatil olan gün.

Dinî tatiller

TarihTürkçe adıYerel adıNotlar
25 AralıkKatolik Noel'i
7 OcakOrtodoks Noel'i
25 OcakTatyana GünüRusçaТатьянин день
21 MartNevruzНоврузSovyet Orta Asya'sı ve Transkafkasyası'yla sınırlı
değişkenRamazan BayramıEid-i-RamazonRamazan ayından hemen sonra
değişkenKurban BayramıEid-i-KurbonRamazan ayından 70 gün sonra

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Die Grundlagen der Arbeitsgesetzgebung der UdSSR und der Unionsrepubliken, bestätigt durch Gesetz vom 15. Juli 1970, Art. 31 8 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "1936 Constitution of the USSR" (İngilizce). Bucknell. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği devlet arması</span>

Sovyetler Birliği devlet arması, Sovyetler Birliği'nin 1923'te kabul edilen ve 1991'de birliğin dağılmasına kadar kullanılan devlet armasıdır. Teknik olarak bir arma yerine bir amblem olmasına rağmen, geleneksel hanedan kurallarına uymadığı için, Rusçada geleneksel bir arma için kullanılan kelime olan герб (gerb) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

1936 Sovyet anayasası, 5 Aralık 1936 tarihinde kabul edilen Sovyetler Birliği'nin ikinci anayasasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">1977 Sovyet Anayasası</span> 7 Ekim 1977de Yüksek Sovyet oturumunda kabul edilen SSCBnin üçüncü ve son anayasası

1977 Sovyet Anayasası veya Leonid Brejnev'e atıfla Brejnev Anayasası, 7 Ekim 1977'de Yüksek Sovyet'in yedinci (özel) oturumunda oy birliği ile kabul edilen SSCB'nin üçüncü ve son anayasası. Anayasa daha önce 1924, 1936 ve 1977 yılında toplam üç defa değiştirilmiştir. Anayasanın resmî adı "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Anayasası " 'dır.

<span class="mw-page-title-main">1905 Moskova Ayaklanması</span>

1905 Moskova Ayaklanması, 1905 yılında gerçekleşen Rus Devrimi kapsamında 7-17 Aralık 1905 tarihinde Moskova'da ortaya çıkan ayaklanma. İlk 2 gün barışçıl geçen ayaklanma, 9 Aralık günü silahlı çatışmalara dönüşmüş ve Çarlık ordusu saldırıları sonucu yüzlerce kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Stahanov</span> Sovyetler Birliği Komünist Parti üyesi

Aleksey Grigoryeviç Stahanov, Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi (1936) ve Sosyalist Emek Kahramanı (1970) unvanına sahip Sovyetler Birliği madencisi.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Sancağı</span>

Zafer Sancağı veya Zafer Bayrağı, 1 Mayıs 1945 günü, Berlin'deki Reichstag binası üzerine Kızıl Ordu askerleri tarafından göndere çekilen 188 x 82 cm boyutlarında orak, çekiç ve kızıl yıldız amblemlerini taşıyan sancak.

<span class="mw-page-title-main">1945 Moskova Zafer Geçit Töreni</span>

1945 Moskova Zafer Geçit Töreni, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde 24 Haziran 1945 günü düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde tatil hakları</span>

Sovyetler Birliği'nde tatil hakları, Sovyetler Birliği'nde yaşayan yurttaşların tatil haklarıdır. Sovyet anlayışında tatil ve yıllık izin kavramları, Homo Sovieticus anlayışı gereği, gerek işçi sağlığı gerekse üretimin sağlıklı bir şekilde devamı açısıyla ele alınmakta ve uygulamaları da bu bakış doğrultusunda şekillenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni</span>

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941 yılında 24. Ekim Devrimi Günü kutlamaları vesilesiyle Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen tarihi askerî geçit töreni. Tören Moskova Muharebesi devam ederken gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin, Kızıl Ordu mensubu askerlere geçit töreni sonrasında tekrar savaşa dönmelerini içeren bir konuşma yaptı. Geçit törenine katılan askerlerin birçoğu muharebede ölmüştür. Günümüzde Rusya'da her yıl 7 Kasım, Ekim Devrimi'ni ve 1941 tarihli askeri geçit törenini anmak için resmi tatil günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği posta pulları</span>

Sovyetler Birliği posta pulları, Sovyetler Birliği'nde 1923–1991 yılları arasında çıkarılan posta pullarını kapsamaktadır. Moskova merkezli pullar genellikle Rusça yazılı olarak basılırdı. Sovyet pulları; konusu itibarıyla büyük ölçüde dünyanın ilk sosyalist devletinin tarihi, Sovyet politikası, ekonomisi ve kültürü gibi konuları ele almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi Günü</span>

Ekim Devrimi Günü veya resmî adıyla Büyük Ekim Sosyalist Devrimi Günü (Rusça: День Великой Октябрьской социалистической революции, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkelerinde Ekim Devrimi'ni anma için her 7 Kasım'da düzenlenen resmi tatil günü. İlk kez 1927 yılında kutlanan gün 1990'a kadar her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.