İçeriğe atla

Sovyetler Birliği'nde ulaşım

Aeroflot Il-86.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde ulaşım, ülke ekonomisinin önemli bir parçasıydı. 1920'lerin sonu ve 1930'ların ekonomik merkezileşmesi, altyapının büyük ölçekte ve hızlı bir şekilde gelişmesine yol açtı. Sovyetler Birliği'nin 1991'deki çöküşünden önce kara, deniz ve hava yoluyla çok çeşitli ulaşım yöntemleri mevcuttu. Ancak Durgunluk Dönemi öncesi, dönemi ve sonrasındaki hükûmet politikaları nedeniyle ulaştırma yatırımları düşüktü. 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Sovyet ekonomistleri, demiryollarının getirdiği yükün bir kısmını hafifletmek ve devlet bütçesini iyileştirmek için daha fazla yol inşa edilmesi yönünde çağrıda bulunuyorlardı. Aeroflot tarafından temsil edilen sivil havacılık endüstrisi dünyanın en büyüğüydü, ancak verimsizlikler SSCB'nin çöküşüne kadar onu bırakmadı.[1] Karayolu ağı az gelişmiş durumdaydı ve büyük şehirlerin dışında toprak yollar yaygındı. Aynı zamanda, sahip oldukları az sayıdaki yolların bakımı da büyüyen bu sorunla baş edebilecek donanıma sahip değildi. 1980'lerin sonlarında Leonid Brejnev'in ölümünden sonra halefleri bu sorunları çözmeye çalıştılar ancak başarılı olamadılar. Aynı zamanda otomobil endüstrisi yeni yolların inşasından daha hızlı büyüyordu.[2] 1970'lerin ortalarına gelindiğinde Sovyet nüfusunun yalnızca yüzde 0,8'inin arabası vardı.

Gelişmelere rağmen ulaştırma sektörünün çeşitli yönleri, eski altyapı, yatırım eksikliği, yolsuzluk ve merkezi yetkililerin kötü karar alma süreçleri nedeniyle hala sorunlarla dolu durumdaydı. Ulaştırma altyapısına ve hizmetlerine olan talep artıyordu, ancak Sovyet yetkililerinin halkın artan talebini karşılayamadığı ortaya çıktı. Az gelişmiş Sovyet karayolu ağı, zincirleme bir reaksiyonla toplu taşımaya olan talebin artmasına yol açtı. Ülkenin ticaret filosu dünyanın en büyüklerinden biriydi.

Kaynakça

  1. ^ "Aeroflot | Airline Safety, Fleet Size & Destinations | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 8 Mart 2024. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ admin (11 Kasım 2017). "The Soviet Union automobile industry in 1953". Soviet Art (Rusça). 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kentleşme</span>

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte ikamet eden nüfusun değişim sürecini oluşturur ve sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile ele alınır. Kentlileşme sosyal bakımdan, kente özgü tavır ve davranış biçimlerinin benimsenmesi ile gerçekleşirken kırsal alanlarda yaşayanlar daha farklı ekonomik ve sosyo-kültürel yaşam biçimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Pub</span>

Pub. tesislerinde tüketilmek üzere alkollü içecek servisi yapmak üzere lisanslı bir içki mekanıdır. Britanyalı sosyal kültürünün en önemli parçalarından birisi olan pub, "Public House" kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Saint Barthélemy</span> Karayiplerde yer alan Fransa denizaşırı kolektivite bölgesi

Saint Barthélemy, Fransa'nın denizaşırı kolektivite topraklarındandır. Ada, Kuzey Amerika kıtasında, Karayip Denizi içinde bulunan bir ada olup, tarihte İsveç kolonisi olmuş olan tek yerdir.

<span class="mw-page-title-main">M3 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M3 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ilk istasyonu Bakırköy Sahil son istasyonu ise Kayaşehir Merkez olan 26,7 km uzunluğundaki 19 istasyonlu metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Havalimanı</span>

Yozgat Havalimanı, Yozgat şehrinde, Deremumlu - Fakıbeyli mevkiinde inşa hâlindeki bir havalimanıdır. 2023'ün ikinci çeyreğinde açılması planlanmaktadır.

Leonid Brejnev'in etkisi, 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri görevi yapan ve iki kere Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı olan Leonid Brejnev'in Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndaki etkileridir. 1964-1982 yılları arasında yüksek politik mevkilerde görev yapan Brejnev uluslararası ilişkilerdeki rolü ve savunma politikalarındaki yöntemleri ile Sovyetler Birliği'ni bir süper güç olarak dünya siyasetinde güçlü bir aktör hâline getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot</span> Rusya merkezli havacılık şirketi

Aeroflot, Rusya Fedarasyonu'nun bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketidir. 1923'te kurulan Aeroflot, dünyanın en eski aktif hava yollarından birisidir. Merkezi, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı'dır. Hava yolu, kod paylaşımlı hizmetler hariç 52 ülkede 146 varış noktasına uçmaktadır.

Sovyetler Birliği'ndeki otomotiv endüstrisi, 1929'dan 1991'e kadar Sovyetler Birliği içerisinde varlık göstermişti. Endüstri 1920'lerin sonu ve 1930'ların başında, ilk beş yıllık plan sırasında büyük araba üretim fabrikalarının kurulması ve Moskova'daki AMO fabrikasının yeniden düzenlenmesi ile başladı ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'ın karayolları ağı</span> Vikimedya liste maddesi

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İki şeritli ekspres yol</span>

İki şeritli ekspres yol, şehirlerarası veya şehir içi uzun mesafeler için tasarlanmış, her yönde birer şerit bulunan ve genellikle yüksek hızda seyahat etmeye uygun olan bir yol türüdür. Ekspres yollar, kesintisiz bir trafik akışı sağlamak amacıyla kavşakları, trafik ışıklarını ve doğrudan erişim noktalarını minimumda tutar. Bu tasarım, sürücülerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerine olanak tanır.