İçeriğe atla

Sovyetler Birliği'nde seçimler

Josef Stalin, Vyaçeslav Molotov, Kliment Voroşilov ve Nikolay Yejov Leninsky seçim bölgesinde oy kullanıyor, Aralık 1937

Sovyetler Birliği'nin seçim sistemi, 1922 Geçici Temel Kanunu'nun XIII. Bölümüne, 1924 Anayasası'nın 9. ve 10. maddelerine ve 1936 Anayasası'nın XI. Bölümüne dayanmakta olup, seçim kanunları bunlara uygun olarak çıkarılmıştır. Anayasa ve yasalar, Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti, Birlik cumhuriyetleri ve özerk cumhuriyetlerden bölgelere, ilçelere ve kasabalara kadar tüm Sovyetlerdeki seçimlere uygulandı. Oylamanın gizli ve doğrudan olduğu ve genel oy hakkı olduğu iddia edildi.[1] Ancak uygulamada, 1936 ile 1989 yılları arasında, seçmenler Komünist Parti tarafından önceden seçilen adaylara karşı yalnızca oylarını bozarak veya tek adaya karşı oy kullanarak oy verebiliyordu.[2][3][4][5][6]

1945 tarihli bir kararname, Sovyetler Birliği dışında konuşlanmış Kızıl Ordu üyelerinin, 100.000 üyeli özel bölgelerde SSCB Yüksek Sovyeti'nin her iki odası olan Birlik Sovyeti ve Milliyetler Sovyeti için oy kullanmasına izin verdi. Bunlar ilk olarak 1946 parlamento seçimlerinde yasalaştı ve Kızıl Ordu'nun Doğu Bloku'ndaki varlığını sürdürdüğü sonraki onyıllar boyunca da devam etti.[7]

1936 Anayasasına göre Birlik Sovyeti, her 300.000 Sovyet vatandaşına bir milletvekili düşen bir grup milletvekili veya temsilciden oluşuyordu. Bu milletvekilleri genel oy hakkı yoluyla doğrudan Sovyet halkı tarafından seçiliyordu. Her milletvekili dört yıllık bir süre için seçildi. Öte yandan Milliyetler Sovyeti etnik olarak ayrılmıştı. Birlik cumhuriyetlerinin, özerk cumhuriyetlerin, özerk oblastların ve özerk okrugların her birinden temsilcilerden oluşuyordu. Birlik cumhuriyetine 32 milletvekili verildi ve bu onlara diğer bölgeler/cumhuriyetler üzerinde daha fazla yetki sağladı. Ancak liste birlik cumhuriyetlerinden özerk bölgelere doğru ilerledikçe, nüfus büyüklüğüne bakılmaksızın giderek daha az milletvekili atandı. Birlik Sovyeti'ne benzer şekilde, her yetkili dört yıllık bir süre için seçiliyordu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Leonard Bertram Schapiro, The government and politics of the Soviet Union, Taylor & Francis, 1977, 0-09-131721-5
  2. ^ Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1642 978-3-8329-5609-7
  3. ^ Carson, George Barr (1955). Electoral Practices in the U.S.S.R. (İngilizce). F.A. Praeger. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  4. ^ KOGAN, MICHAEL (2012). "SHAPING SOVIET JUSTICE: Popular responses to the election of people's courts, 1948-1954". Cahiers du Monde russe. 53 (1): 121-139. doi:10.4000/monderusse.9370. ISSN 1252-6576. 
  5. ^ Getty, J. Arch (1991). "State and Society under Stalin: Constitutions and Elections in the 1930s". Slavic Review. 50 (1): 18-35. doi:10.2307/2500596. 
  6. ^ Richter, Hedwig, (Ed.) (2011). Voting for Hitler and Stalin: Elections Under 20th Century Dictatorships (İngilizce). University of Chicago Press. ISBN 978-3-593-39489-3. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ The Distinctiveness of Soviet Law. Ferdinand Joseph Maria Feldbrugge, ed. Martinus Nijhoff Publishers: Dordrecht (1987): 112.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Acara ÖSSC, Gürcistan SSC sınırları içinde 16 Temmuz 1921'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Özerk Oblastı</span>

Dağlık Karabağ Özerk Oblastı, 1923'te Sovyetler Birliği'nin Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde kurduğu özerk oblasttı. Başkenti Stepanakert şehriydi. Oblastın lideri, Azerbaycan Komünist Partisi Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi Komitesinin Birinci Sekreteriydi. Nüfusun çoğunluğunu etnik Ermeniler oluşturuyordu.

1936 Sovyet anayasası, 5 Aralık 1936 tarihinde kabul edilen Sovyetler Birliği'nin ikinci anayasasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde kadınların oy hakkının zaman çizelgesi</span>

Bu zaman çizelgesi Müslüman çoğunluklu ülkelerde kadınlara oy hakkı verme tarih sıralamasına göre listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da Dağ ÖSSC Rusya SFSC içinde Kuzey Kafkasya'da 20 Ocak 1921 ile 7 Temmuz 1924 tarihleri arasında kısa ömür sürmüş bir özerk cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Udmurtya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Udmurtya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. Adını bu topraklarda yaşayan Udmurtlardan alır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Yüksek Sovyeti</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Sovyet'i, sonra Rusya'nın Yüksek Sovyet'i 1938–1990 yılları arası Rusya SFSC yüksek hükûmet kurumu; 1990–1993 yılları arası sabit parlamentodur, Rusya'nın Halkın Milletvekilleri Kongresi tarafından seçiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde tatil hakları</span>

Sovyetler Birliği'nde tatil hakları, Sovyetler Birliği'nde yaşayan yurttaşların tatil haklarıdır. Sovyet anlayışında tatil ve yıllık izin kavramları, Homo Sovieticus anlayışı gereği, gerek işçi sağlığı gerekse üretimin sağlıklı bir şekilde devamı açısıyla ele alınmakta ve uygulamaları da bu bakış doğrultusunda şekillenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Halk Vekilleri Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Halk Vekilleri Kongresi, 1989'dan 1991'e kadar Sovyetler Birliği'de devlet otoritesinin en üst hukuksal organıydı. Bu kurum Mihail Gorbaçov'un perestroyka reformları kapsamında oluşturuldu. yaratıldı ve Gorbaçov'un imzaladığı ilk anayasal değişiklikle birlikte yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi, Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1917-1936 arasındaki yüksek yönetim organı. 1918 Sovyet Rusya Anayasası'nda görev tanımı belirlenmiş ve yılda en az iki kez toplanması kararlaştırılmıştır. Ekim Devrimi sonrası devrik geçici hükûmet sonrası Sovyet tabanlı yüksek yönetim organıydı. 1922'de kurulan Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti</span>

Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti , Sovyetler Birliği'nin anayasa değişiklikleri için tek karar mekanizması olan en yüksek yasama organı Başkanı Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından seçilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Alaş Otonomu</span>

Alaş Otonomu 1917 ile 1919 yılları arasında, bugünkü Kazakistan Cumhuriyeti topraklarında bulunan bir Kazak devletiydi. Başkenti Semey, daha sonra "Alash-qala" olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetler Sovyeti</span>

Milliyetler Sovyeti veya Milliyetler Şurası, 1938-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti'nin üst meclisiydi. Milletler Sovyeti, 1936 Anayasası ile 1938 yılında kuruldu. Sovyet, Ekim 1991'den Aralık 1991'e kadar Cumhuriyetler Sovyeti olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Sovyeti</span>

Birlik Sovyeti, 1938-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti'nin alt meclisiydi. Birlik Sovyeti, 1936 Anayasası ile 1938 yılında kuruldu. Milletvekilleri, Sovyet demokrasisinin ilkelerine uygun olarak her 300.000 kişiye bir milletvekili olması kuralına göre gizli oyla evrensel, eşit ve doğrudan oy hakkı temelinde seçilirdi. Parti, adayların sosyal kompozisyonunun oranı gibi adaylar hakkında genel yönergeler vermesine rağmen, işin çoğu yerel organlara ve halk temsilcilerine bırakıldı. Milliyetler Sovyeti'nin aksine, Birlik Sovyeti milliyetleri ne olursa olsun, Sovyetler Birliği'nin tüm halklarının çıkarlarını temsil ediyordu.