Sovyetler Birliği'nde sanat
Sovyetler Birliği'nde sanat, Sovyetler Birliği'nde üretilen sanat eserlerinin genel adıdır. 1917-1991 yıllarını kapsar. Sovyetler'de özellikle 1950'lerde nonkonformist olmayan bir sanat gelişme göstermiştir.
Tarihçe
Yüzyılın başında Kandinskiy, Chagall, Maleviç, Naum Gabo, El Lissitzky gibi dünya çapında ressamlar çıkaran Rusya'da, Devrim'den sonra bu sanatçıların çoğunun yurt dışında çalışmalarını sürdürmeleri nedeniyle resim sanatında belli bir durgunluk görüldü. Lenin'in modernist ressamlara yakınlığı olmasına karşın, soyut gerçeküstücü vb akımların etkisindeki ressamlar, halk ideallerine aykırılıkla suçlandı.[1]
Resimdeki düşüşe karşın, mimarlıkta büyük atılımlar gerçekleştirildi. Birçok yeni kent ile Moskova çevresi ve Sibirya'nın uzak bölgelerinde uydu kentler kuruldu. Moskova'da Lenin Mozolesi, Aleksey Sçuçev'in İçişleri bakanlığı ve Moskova Oteli, Vladimir Sçuko'nun Lenin Kütüphanesi, Rudnev'in planlarını çizdiği Lomanosov Üniversitesi dönemin başlıca ünlü yapılarıdır.[2] Resimde sosyalist gerçekçilik anlayışıyla ürün veren ressamların en ünlüleri Gerasimov, Boris Yakovlev, Gh Ryajskiy'dir. Bunların yanı sıra gravürcü İlya Sokolov ve afişçi V. Koretskiy öne çıkar. II. Dünya Savaşı sonrasında; 1961'de tamamlanan Kremlin'deki 6000 kişilik bir salon içeren Kongreler sarayı, Öncüler Sarayı (1962), 90 m yükseklikte çelik bir ok biçimindeki Uzay Fatihleri Anıtı (1964), 533 m yüksekliğiyle dünyanın en yüksek betonarme televizyon kulesi başta gelen mimari başarılardır.
Formalistler (biçimciler) diye anılan aşırı bir grupla, sosyalist gerçekçiliği savunanlar arasındaki çekişmelerin yaşandığı Stalin döneminin sona ermesi, edebiyatta oluğu gibi resim alanında geniş bir açılım getirdi.[3] Sosyalist gerçekçi anlayışın yanı sıra çağdaş tüm akımların temsilcileri ortaya çıktı. Vera Mukhina, Gavriil Gorelov, Arkadix Plastor, yüzlerce Sovyet ressamından sadece birkaçıydı.[4] Büyük bir serbestlik içinde tüm çağdaş sanatsal akımlardan ve teknik olanaklardan yararlanan Sovyet mimarları başyapıtlar verirken, resim, heykel gibi güzel sanat dalları da bu süreçte gelişimini sürdürdü.
Galeri
- K. Petrov-Vodkin. Komiserin Ölümü
- K. Petrov-Vodkin. Petrograd'ın Madonnası
- Mavideki Enginlik (1918)
- I. Brodsky. Dneprostroy İşçisi
- V. Pçelin. Lenin'in vurulması (1927)
- I. Brodsky. Lenin Smolny'de (1930)
- M. Grekov. Trompetçi ve bayraktar
- Lomanosov Üniversitesi
Kaynakça
- ^ Vern G. Swanson, Soviet Impressionist Painting. Woodbridge, England: Antique Collectors' Club, 2008; p. 400.
- ^ Figes, O. (2013) 'Just Send Me Word – A True Story of Love and Survival in the Gulag' pg. 192, Penguin Books: London
- ^ Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism: The Leningrad School, pp. 28–29. ISBN 5-901724-21-6, ISBN 978-5-901724-21-7.
- ^ "Segei V. Ivanov. The Leningrad School of painting 1930 – 1990s. Historical outline". 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015.