İçeriğe atla

Sovyet pasaportu

Sovyet pasaportu

Sovyet pasaportu SSCB vatandaşıları için Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yasaları üzerine verilen bir kimlik belgesidir.[1][2]

Kimlik belgesi olan Sovyet pasaportu, genel amaçları adı, doğum tarihi, cinsiyet, doğum yeri, milliyet ve vatandaşlık vb bilgilerin yanı sıra, pasaport sahibinin fotoğrafını içerir.[3][4]

Sovyetler Birliği'nin pasaport sistemi, tarihi boyunca bir dizi dönüşümler geçirdi. Sovyetler Birliği vatandaşı olarak on altı veya daha büyük bir yaşta ise, iç pasaport var olması gerekmekteydi. Buna ek olarak, (заграничный паспорт, загранпаспорт, zagranpasport, genellikle kafa karıştırıcı "yabancı pasaport" olarak) seyahat yurt dışına çıkış için bir pasaport gerekliydi. Sıradan bir "SSCB zagranpasport" adıyla bilinen bir, bir kamu hizmeti pasaportu (служебный паспорт, sluzhebny pasport), bir diplomatik pasaport ve bir denizci pasaportu gibi yurt dışında çeşitleri vardı.[5]

İç pasaport, Sovyet cumhuriyetlerinin MVDs yerel ofislerinde "pasaport büroları" (паспортный стол, pasportny stol) tarafından verilmekteydi.

Kaynakça

  1. ^ "Паспортная система советского крепостничества". Новый Мир. Cilt 6. 1886. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Rusya Federasyonu Federal Göç Hizmeti" (Rusça). Fmsrf.ru. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  3. ^ B. A. Anderson; B. D. Silver (Kasım 1983). "Estimating Russification of Ethnic Identity Among Non-Russians in the USSR". Demography 20 (İngilizce). ss. 461-489. 
  4. ^ V. I. Kozlov, (1969). "Динамика численности народов". Nauka. Moskova. 
  5. ^ Дмитрий Лысков (30 Mayıs 2008). "За что большевики отобрали у крестьян паспорта?". Pravda.ru. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pasaport</span> Yabancı ülkelere gidecek olanlar için geçerli olan belgedir

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan pasaportu</span>

İtalyan pasaportu İtalya vatandaşlarına yurt dışına seyahat etmeleri için verilen resmi belgedir. İtalya vatandaşları Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde seyahat ederken pasaporta ihtiyaçları yoktur, yalnızca kimlikleriyle seyahat edebilirler. Biyometrik pasaportlar Ekim 2006 yılından bu yana kullanılmaktadır. Pasaportlar 10 yıllık 44,66 € veya 45,62 € 'dır. Pasaportun içerisindeki bilgi sayfaları İtalyanca, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman pasaportu</span> Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Alman Pasaportu, Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belgedir. Bir Alman pasaportu, Alman kimlik kartının yanında, Alman yetkilileri tarafından da rutin olarak Alman vatandaşlarının kimliğinin kanıtı olarak kabul edeceği diğer tek resmi olarak tanınan bir belgedir. Pasaport, kimlik ve Alman uyruklu karinesinin delili olarak hizmetinin yanında, yurt dışında Alman konsolosluk görevlileri yapacakları yardımların güvence sürecini kolaylaştırır. Pasaport Almanya için benzersiz bir sert kapaklı da olsa, standart düzeni ile diğer AB pasaportları ile bordo tasarımı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan pasaportu</span>

Kazak pasaportu Kazakistan vatandaşlarının yurt dışına seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşları ülke içi ve Rusya'ya yaptıkları seyahatlerde yalnızca kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları yeterlidir. Kazak Adalet Bakanlığı 5 Ocak 2009'dan bu yana biyometrik pasaportlar vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç pasaportu</span>

Norveç pasaportu Norveç vatandaşlarına uluslararası seyahat yapabilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaportlar ayrıca Norveç vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Norveç pasaportu 10 yıl süreyle geçerlidir ve standart düzende ve şarap kırmızısı renktedir. Norveç'in AB üyesi olmamasına rağmen, Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Anlaşmasının üyesidir. Bu yüzden genelde Norveç vatandaşları Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinde AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus pasaportu</span> Pasaport

Belarus pasaportu, Belarus tarafından vatandaşlarına yurt dışına seyahatleri için verilen belgedir. Rusya ve Ukrayna'nın aksine, Belarus'ta "yerli pasaport" yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail pasaportu</span> Pasaport

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya pasaportu</span>

Abhazya pasaportu, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışına seyahat ve ülke içerisinde kimlik bilgisi sağlamak amacıyla verilen pasaporttur. Abhazya sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela ve Nauru tarafından tanındığı için Abhazyalılar diğer ülkelere seyahat için Rus pasaportunu kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay pasaportu</span>

Paraguay pasaportu, Paraguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Paraguay pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan pasaportu</span> Moğolistan vatandaşları Dünyada seyahat özgürlüğü açısından 84. sırada yer almaktadır

Moğol pasaportu, Moğolistan ya da Moğollar tarafından seyahat ve diğer faaliyetleri kolaylaştıran bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Makao pasaportu</span>

Makao Özel İdari Bölgesi pasaportu Çin vatandaşı olan Makao'nun daimi sakinlerine verilen uluslararası bir seyahat belgesidir. Makao Temel Kanunu uyarınca, 20 Aralık 1999 tarihinde egemenliğinden bu yana Makao pasaportu, Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Halk Hükûmeti inisiyatifi altında Makao Hükûmeti Direcção dos Servicos de Identificação tarafından verilmeye başlanmıştır. Makao resmi dilinin Portekizce ve Çince olması dolayısıyla, pasaportun tüm sayfaları İngilizce, Çince ve Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.