İçeriğe atla

Sovyet Askerinin Rjev Anıtı

Anıt

Sovyet Askerinin Rzhev Anıtı, Tver Oblastı'nın Rzhevsky Bölgesi'nde bulunan bir anıt parktır. Park, Rjev Muharebelerine adanmıştır.

Genel bakış

Tarihçe

Anıtı inşa etme fikri, 2017'de zaferin yıldönümünde Rusya ve Beyaz Rusya Birlik Devleti Komitesi'ne ve Rus Askeri Tarih Kurumu (RMHS) gözlemcilerine mektup yazan savaş gazilerinden gelmiştir.[1] Andrei Korobtsov ve Konstantin Fomin, projenin heykeltıraş ve mimarıdır. Anıtın inşası 2020 Ocak ayında başlanmış ve Mayıs ayı başlarında tamamlanmıştır.[2] 9 Mayıs'taki yıl dönümü kutlamaları için zamanında tamamlanmasına rağmen, COVID-19 salgını nedeniyle açılış tarihi ertelenmiştir.[3] Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ve İkinci Dünya Savaşı Kızıl Ordu gazilerinin katıldığı bir törenle 30 Haziran'da açılmıştır.[4][5]

Anıt

Anıtın gece görüntüsü.

Anıt, 10 metrelik bir höyük üzerindeki Kızıl Ordu'dan bir askerin 25 metrelik bronz bir heykeli ile biçimlendirilmiştir. Alana giden yolda, her iki tarafta yer alan duvarlar üzerinde bazı askerlerin resimleri ve savaş sırasında ölenlerin isimleri yer almaktadır.[6] Bölgesel hükûmet[7] anıta yaklaşık 34 milyon ruble harcamıştır. Rus hükümetinin katkısı ve özel bağışlarla birlikte projeye konulan bütçe 650 milyon ruble tolmuştur.[8] Anıtın yapımı Lukoil gibi kuruluşlar tarafından da finanse edilmiş ve desteklenmiştir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Заседание оргкомитета «Победа»". Kremlin.ru (Rusça). 20 Nisan 2017. 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  2. ^ "Installation of Monument to Soviet Soldier at Rzhev Memorial Complete". soyuz.by. 6 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  3. ^ "The Rzhev Memorial to Soviet Soldiers". News Break. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Unveiling of the Rzhev Memorial to the Soviet Soldier". President of Russia. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  6. ^ "The Rzhev Memorial to Soviet Soldiers". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Putin and Lukashenko open the Rzhev Memorial to the Soviet Soldier in the Tver region". eng.may9.ru. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Rzhev Memorial to Soviet Soldier to be unveiled on 30 June". eng.belta.by. 16 Haziran 2020. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 

Dış bağlantı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çeçen Savaşı</span> Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994ten Ağustos 1996ya kadar süren savaş

Birinci Çeçen Savaşı, diğer adıyla Çeçenistan Savaşı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar süren savaştır. 1994–1995 yıllarında, özellikle Grozni Muharebesi'nde zirveye ulaşan başlangıç harekâtından sonra Rus kuvvetleri, Çeçenistan'ın dağlık bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı ancak daha üst konumda olduğu asker sayısı, silah gücü, yakın hava desteği gibi faktörlere rağmen, Çeçen gerilla savaşı ve düz arazilere yapılan baskınlar nedeniyle geri çekildi. Bunlar sonucunda oluşan Rus kuvvetlerindeki geniş çaplı demoralizasyon ve Rus kamuoyunun savaşa yönelik yaygın karşıtlığı, Boris Yeltsin hükûmetinin 1996'da Çeçenlerle ateşkes ilan etmesine ve bundan bir yıl sonra barış antlaşması imzalamasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rjev Muharebeleri</span>

Rjev Muharebeleri, ayrıca gaziler ve tarihçiler tarafından korkunç kayıplar veren Kızıl Ordu sebebiyle "Rjev Kıyma Makinası" ya da "Mezbaha" olarak anılan, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde 8 Ocak 1942 – 31 Mart 1943 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu ile Almanya'nın Wehrmacht'ı arasında yaşanan kanlı muharebeler. Bu muharebeler, Sovyet kuvvetlerince Rjev - Syçevka - Vyazma genel istikametlerinde yürütülen bir dizi karşı taarruz harekâtları sırasında yaşanan muharebelerdir. Tüm bu muharebeler sonucunda Almanların Moskova’ya doğru ilerleyişi kesin olarak durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Generalissimosu</span> Josef Staline verilen özel bir SSCB askeri rütbesi

Sovyetler Birliği Generalissimosu(Rusça: Генералиссимус Советского Союза), İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Joseph Stalin için oluşturulan ve 27 Haziran 1945'te kendisine verilen Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek askeri rütbeydi. Stalin çok gösterişli bulduğu rütbeden pişman oldu ve Mareşal rütbesini ve üniformasını giymeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Vatanseverlik Savaşı Sırasında Sovyet Arktik Muhafızları Anıtı</span>

Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyet Arktik Muhafızları Anıtı ya da Alyoşa Anıtı, Murmansk'ta yer alan Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında savaşan Sovyet askerlerini anmak için inşa edilen anıttır. 1969'da başlanan inşası 1974'te tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Tiergarten)</span> II. Dünya Savaşı sırasında Berlinde ölen Sovyet askerleri için yapılan anıt

Sovyet Savaş Anıtı (Tiergarten), Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan savaş anıtı. Sovyetler Birliği tarafından, Nisan ve Mayıs 1945'te Berlin Muharebesi sırasında ölen 80.000 Kızıl Ordu askerini anmak için inşa edildi. Tiergarten bölgesinde yer alan anıt, şehir merkezinin batısındaki büyük bir halka açık park olan Großer Tiergarten'nın kuzey tarafında bulunan Straße des 17. Juni'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuzluk Anıt Kompleksi, Kişinev</span> Sonsuzluk anıtı Moldova Kisinevde bulunan 2. Dünya savasinda yapılan yapı

Sonsuzluk Anıt Kompleksi, Moldova'nın başkenti Kişinev'de bulunan bir anıttır. Anıt P. Halippa Caddesi üzerinde yer almaktadır. II. Dünya Savaşı'nda Alman-Romen birliklerine karşı gerçekleştirilen savaşlarda ölen Sovyet askerlerine adanmıştır.

Büyük Zafer'in 75. Yıl Dönümü, 1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın Sovyetler Birliği'ndeki zaferinin yıl dönümü.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Serov</span>

Vladimir Alexandrovich Serov, sosyalist gerçekçilik akımının önemli isimlerinden olan Rus-Sovyet ressam.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus savaş gemisi, siktir git!</span>

Rus savaş gemisi, siktir git!, Rus birliklerin, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya ait Yılan Adası'na yönelik düzenledikleri saldırı öncesi adadaki sınır muhafızlarının son sözleridir. Kendisini bir savaş gemisi olarak tanıtan Rus kruvazörü muhafızlara teslim olma çağrısı yaptıktan sonra aldıkları cevap bu olmuştur. Adada görev yapan on üç sınır muhafızı teslim olmayı reddedince kısa bir süre sonra Rus askerleri önce savaş gemisi daha sonra da savaş uçakları ile 42 dönümlük adaya bombardıman düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

Yolsuzluk, Rusya'da ekonomi, iş, kamu yönetimi, kolluk kuvvetleri, sağlık hizmetleri ve eğitim de dahil olmak üzere yaşamın çeşitli yönlerini etkileyen önemli bir sorun olarak algılanıyor. Yolsuzluk olgusu, kamu yönetiminin tarihsel modelinde güçlü bir şekilde yerleşiktir ve ülkedeki hukukun üstünlüğünün genel zayıflığına atfedilir. Rusya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde en düşük puan alan Avrupa ülkesi oldu; 180 ülke arasında 136. sırada.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu Kahramanları Anıtı</span>

Avusturya'nın Viyana kentindeki Sovyet Savaş Anıtı, daha resmi olarak Kızıl Ordu Kahramanları Anıtı olarak bilinir. Kısmen on iki metrelik bir Sovyet askeri figürünü çevreleyen yarım daire şeklindeki beyaz mermer sütun dizisi 1945'te açıldı. Viyana'daki Sovyetler Birliği Kızıl Ordu Kahramanları Anıtı, II. Dünya Savaşı'ndaki Viyana taarruzu sırasında öldürülen 17.000 Kızıl Ordu askerinin anısına inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov Şevtsova</span> Sovyet partizanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı

Lyubov Shevtsova ; Sovyet partizanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Sorokine'de bir yeraltı Nazi karşıtı örgüt olan Genç Muhafızlar'ın bir üyesiydi.