İçeriğe atla

Southwest Araştırma Enstitüsü

Southwest Research Institute
TipBağımsız araştırma ve geliştirme
Kuruluş1947
KurucuThomas Slick, Jr.
Genel merkeziSan Antonio, Texas, ABD
GelirYaklaşık 674 milyon dolar (FY 2019)
Çalışan sayısıYaklaşık 3,000 (FY 2019)
Web sitesiswri.org

Merkezi San Antonio, Teksas'ta bulunan Southwest Research Institute (SwRI), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski ve en büyük bağımsız, kâr amacı gütmeyen, uygulamalı araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kuruluşlarından biridir. 1947'de petrol iş adamı Tom Slick tarafından kurulan[1] SwRI, hükûmet ve endüstriyel müşterilere sözleşmeli araştırma ve geliştirme hizmetleri sunmaktadır.

Açıklama

Enstitü, mühendislik ve fizik bilimlerinde çeşitli alanlarda çok disiplinli, problem çözme hizmetleri sunan dokuz teknik bölümden oluşmaktadır. Enstitüde genelde 4.000'den fazla proje aktiftir. Bu projeler, hükûmet ve ticari sektörler arasında neredeyse eşit olarak finanse edilmektedir. 2019 mali yılının sonunda, personelin sayısı yaklaşık 3.000 idi ve araştırma hacmi neredeyse 674 milyon dolardı. Enstitü, kendi bünyesinde desteklenen Ar-Ge programı aracılığıyla yenilikçi araştırmaları finanse etmek için 8,7 milyon dolardan fazla kaynak sağladı.

Araştırma alanlarının arasında, uzay bilimi ve mühendisliğini; otomasyon, robotik ve akıllı sistemler; aviyonik ve destek sistemleri; biyomühendislik ; kimya ve kimya mühendisliği ; korozyon ve elektrokimya ; yer ve gezegen bilimleri; emisyon araştırması; Mühendislik Mekaniği; yangın teknolojisi; akışkan sistemleri ve makine dinamiği; ve yakıtlar ve yağlayıcıları vardır. Ek alanlar arasında jeokimya ve maden mühendisliği; hidroloji ve jeohidroloji; malzeme bilimleri ve kırılma mekaniği; modelleme ve simülasyon; Hasarsız inceleme; petrol ve gaz arama; boru hattı teknolojisi; yüzey modifikasyonu ve kaplamalar; ve araç, motor ve aktarma organları tasarımı, araştırma ve geliştirme bulunur. 2019'da personel teknik literatürde 673 makale yayınladı; dünya çapında teknik konferans, seminer ve sempozyumlarda 618 sunum yaptı; 48 buluş açıklaması sundu; 33 patent başvurusunda bulundu; ve 41 ABD patent ödülü aldı.

SwRI araştırma bilim adamları, Plüton'a New Horizons görevi ve[2] Jüpiter'e giden Juno görevi[3] de dahil olmak üzere birçok NASA misyonuna liderlik ettiler.[4]

Teknik bölümler

SwRI, mühendislik ve fizik bilimlerinde çeşitli alanlarda çok disiplinli, problem çözme hizmetleri sunan dokuz bölümden oluşur:

  • Uygulamalı Fizik
  • Uygulanan Güç
  • Akıllı Sistemler
  • Kimya ve Kimya Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Otomotiv Mühendisliği Ofisi (Aktarma Organları Mühendisliği ve Yakıtlar ve Madeni Yağlar Araştırması)
  • Savunma ve İstihbarat Çözümleri
  • Uzay Bilimi ve Mühendisliği

Kaynakça

  1. ^ "History". Southwest Research Institute (İngilizce). 17 Temmuz 2016. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  2. ^ "New Horizons : The Teams". pluto.jhuapl.edu. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  3. ^ "Juno: The Team". 20 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "MMS-SMART Team". mms.space.swri.edu. 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda mühendisliği</span>

Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların sağlıklı beslenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Georgia Teknoloji Enstitüsü</span>

Georgia Teknoloji Enstitüsü, Atlanta, Georgia ABD'de bulunan, daha çok mühendislik ve bilişim bilimleri konusunda adını duyurmuş bir üniversitedir. Günlük konuşmada GaTech, Georgia Tech veya Tech olarak anılmaktadır, kısaltma olarak ise genelde GT kullanılır. U.S. News tarafından yapılan sıralamalarda devlet üniversiteleri arasında ilk onlarda yer alır. Okul aynı zamanda Georgia Üniversite Sisteminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Üniversitesi</span> Japonyanın en seçici üniversitesi

Tokyo Üniversitesi, Japonya'daki öncü araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversite 10 fakülte ve 30.000 öğrenciye sahiptir. 30.000 öğrencinin 2100 kadarı yabancı uyrukludur. Üniversitenin Hongō, Komaba, Kashiwa, Shirokane ve Nakano adlı 5 yerleşkesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

Fen bilimleri, doğa bilimleri veya fennî bilimler; insanların maddesel çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği teknolojik bilgileri kapsayan akademik disiplinler grubuna denir. Gözlem ve deneye dayanan çalışmalarla elde edilen sistematik bilgilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı bilimler</span> daha pratik uygulamalar geliştirmek için mevcut bilimsel bilgileri uygulayan disiplin

Uygulamalı bilimler, bir ya da daha fazla doğa bilimi alanındaki bilimsel bilginin uygulamada yaşanan sorunların çözümünde kullanılmasına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Araştırma Merkezi</span>

Marmara Araştırma Merkezi (MAM) TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde 1972 yılında kurulan bir araştırma merkezidir. Ülküsü, "Uygulamalı araştırmalar alanında dünyanın önder bilim ve teknoloji merkezleri içinde yer almak", görevi ise "Türkiye'nin küresel rekabet gücünün geliştirilmesine bilim ve teknolojiyi kullanarak katkıda bulunmaktır".

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Bulgar Bilimler Akademisi</span>

Bulgar Bilimler Akademisi, ana binası Bulgaristan'nın başkenti Sofya'da bulunan ve 1869 yılında kurulan ülkenin en büyük bilim kuruluşudur.

Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2006 yılında Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi düzenlemek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek lisansüstü çalışma ve projelere yön vermek, öğrencileri güncel konularda ileri araştırmalara yöneltmek amacıyla kurulmuştur. Enstitüde, bağlı anabilim dallarında 16 Profesör, 17 Doçent, 34 Yardımcı Doçent ve 51 öğretim görevlisi ve toplam 500'den fazla yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencisi bulunmaktadır. Enstitü şu ana kadar 300'e yakın öğrenci mezun etmiştir. Enstitü Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Yerleşkesi içinde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg-Schweinfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span>

Würzburg-Schweinfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Almanca: Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt, İngilizce: University of Applied Science Würzburg-Schweinfurt) Würzburg ve Schweinfurt'da kampüsleri olan Almanya'daki bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı fizik</span> Fizik ve mühendislik arasındaki bağlantı

Uygulamalı fizik, belirli bir teknolojik veya pratik kullanım için tasarlanmış fizik. Genellikle fizikle mühendislik arasındaki bağlantı olarak düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Fizik Enstitüsü</span>

Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü, Ulusal Bilimler Akademisi Fizik, Matematik ve Teknik Bilimler Bölümü yapısının parçası olan bir araştırma kurumu. Enstitünün müdürü akademisyen Nazım Memmedov'dur. Enstitünün konumu Bakü'dedir.