İçeriğe atla

Souha Bechara

Souha Bechara
سهى بشارة
Souha Bechara, 2006
Doğum15 Haziran 1967(1967-06-15)
Deir Mimas, Lübnan
MilliyetLübnanlı
MeslekAktivist, Yazar

Souha Fawaz Bechara (Arapça: سهى فواز بشارة) (15 Haziran 1967 doğumlu) Lübnan vatandaşıdır. 1988'de yirmi bir yaşındayken, İsrail tarafından finanse edilen bir milis olan Güney Lübnan Ordusu Generali Antoine Lahad'a suikast girişiminde bulundu. Bechara hızla tutuklandı ve on yıl boyunca kötü şöhretli Khiam hapishanesinde tutuldu.

İlk yılları

Souha Bechara, Lübnan'ın Deir Mimas kentinde doğdu ve Doğu Ortodoks bir ailede büyüdü. Babası Fawaz Bechara,Lübnan Komünist Partisi'nin bir üyesidir. Souha da bu partiye İsrail'in Lübnan'ı işgal ettiği yıl olan 1982'de gizlice katılmıştır, parti bünyesinde, direniş cephesinde ve ayrıca Lübnan Demokratik Gençlik Birliği'nde aktif rol almıştır.

Suikast girişimi

Bechara 1986'da üniversiteden ayrıldı ve Lübnan'daki militan faaliyetlerine katıldı. Lahad'a suikast düzenleme görevi verildi. Sonuç olarak, güneye yöneldi, kendisini Lahad'ın ailesine aerobik eğitmeni olarak tanıttı. Yavaş yavaş, ailenin üyeleri ile tanıştı ve onları sürekli ziyaret etti. 17 Kasım 1988 akşamı, Lahad'ın karısı Bechara'yı çaya davet etti. Bechara daveti kabul etti ve Lahad gelene kadar orada kaldı. Eşyalarını toplayıp ayrılırken Lahad'ı 5.45 mm revolver ile iki kez vurdu. Lahad, bir kez göğsünden ve bir kez de omzundan vuruldu. Bechara korumalar onu tutuklamadan önce silahı fırlattı.[]

Lahad acilen hastaneye kaldırıldı ve ciddi sağlık sorunları nedeniyle sekiz hafta orada kaldı. Sol kolu felç oldu. Bechara, evdeki güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alındı, İsrail'e götürüldü, sorguya çekildi ve dövüldü. Daha sonra suçlanmadan veya yargılanmadan on yıl boyunca Khiam hapishanesine alındı. Elektrik şoku tedavisi gördü ve küçücük bir hücrede altı yıl hücre hapsinde kaldı.[]

Bechara, yoğun bir Lübnan ve Avrupa kampanyasının ardından 3 Eylül 1998'de serbest bırakıldı.

Özel hayatı

Serbest bırakıldıktan sonra Bechara, ilk olarak Fransa'ya ve daha sonra bir İsviçre vatandaşı ile evleneceği İsviçre'nin Cenevre şehrine taşındı. İki çocukları oldu. Ayrıca Collectif Urgence Palestine – Genève ile çalıştı. Bechara, sosyalist, demokratik ve mezhepçi olmayan bir Lübnan devletinin konuşmacısı ve savunucusu olmaya devam ediyor.[]

Yazarlık

2000 yılında, erken yaşamını ve hapishanede geçirdiği yılları anlatan otobiyografisi Résistante'yi yayınladı. 2003 yılında İngilizce ve Arapça çevirileri yapıldı.[1] 2011 yılında Bechara, I Dream of a Cherry of Cherries olarak tercüme edilen başka bir otobiyografi yayınladı. Kitabın ortak yazarı yine Khiam hapishanesinde tutuklu bulunmuş Lübnanlı bir gazeteci olan Cosette Elias Ibrahim'dır. 22 Mayıs 2000'de İsrail Lübnan'ın güneyinden çekildiğinde ve Güney Lübnan Ordusu güçleri Khiam hapishanesini terk ettiğinde serbest bırakılmıştı.

Bechara'nın hayatının bazı kısımları Wajdi Mouawad'in 2003 tarihli oyunu Incendies'te kullanıldı ve Denis Villeneuve tarafından 2010 yılında aynı isimle film haline getirildi.[2][3][4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Béchara, Souha [with Gilles Paris], Résistante (N.P.: J. C. Lattès, 2000); trans. as Soha Bechara, Resistance: My Life for Lebanon (Brooklyn, NY: Soft Skull P, 2003)
  2. ^ "Seeing yourself re-made as fiction". 13 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Lebanese civil war explodes screen Incendies". 27 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Incendies". 2 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Antigone Becomes Jocasta: Soha Bechara, Résistante, and Incendies". Mediations vol. 29, no. 1. 2015. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Demokratik Parti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük partiden biri. Diğeri Cumhuriyetçi Partidir. Demokratlar, ABD'de "modern liberalizm" olarak bilinen sosyal liberal ideolojinin temsilcisidir; bu ideoloji sivil özgürlük ve sosyal eşitlik kavramlarını karma bir liberal ekonomi desteğiyle harmanlar.

<span class="mw-page-title-main">Hizbullah (Lübnan)</span> Lübnan merkezli Şii İslamcı siyasi parti ve militan grup

Hizbullah, Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Olmert</span> 12. İsrail başbakanı

Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Abbas</span> 2. Filistin devlet başkanı

Mahmud Abbas veya kunya adıyla Ebu Mazin, Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından ve Filistin devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn</span> Alplerde bulunan mikrodevlet

Lihtenştayn veya resmî adıyla Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'nın güneybatısında yer alan ve Almanca konuşulan bir mikrodevlet. Lihtenştayn, meşrutiyet ile yönetilen bir prensliktir. 160 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dördüncü en küçük ülkesidir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi, Aydınlık çevresinin 21 Mayıs 1969 tarihinde kurduğu ilk fakat yasa dışı siyasi parti. Genel başkanı Doğu Perinçek'ti. TİİKP'nin ilk Merkez Komitesi üyeleri şu şekildedir: Doğu Perinçek, Vecdi Özgüner, Cengiz Çandar, Hasan Yalçın, Ömer Özerturgut, Gün Zileli, Mehmet Altun ve Oral Çalışlar. Merkez Komitesi Yedek Üyeleri ise Bora Gözen, Ferit İlsever, Halil Berktay ve İbrahim Kaypakkaya'dır. Daha kuruluş aşamasında silahlı mücadeleye yaklaşım konusunda parti içinde görüş ayrılıkları belirdi. Bu tartışmalar sonucu önce Garbis Altınoğlu partiden ayrıldı. Partinin Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu İbrahim Kaypakkaya ve onun çevresinde bulunan bir grup Nisan 1971'de parti çizgisine yönelik eleştiriler getirdiler. Bu sürecin sonucunda Şubat 1972'de "DABK Kararı" adıyla bilinen bir bildiri yayınlayan parti muhalefeti partiden ayrıldı ve daha sonraki süreçte Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist adlı örgütü kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kim Dae-jung</span>

Kim Dae-jung, Güney Kore eski devlet başkanıdır (1998-2003). 2000 yılında, Kuzey Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılması için gösterdiği çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Nobel'e aday olan ve sahip olan ilk Koreli olmuştur. 1957'den bu yana Katolik olan Kim Dae-jung uzun yıllardır baskıcı yönetime muhalefetinden ötürü "Asya'nın Nelson Mandela"sı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Halid</span>

Leyla Halid Filistin Halk Kurtuluş Örgütü'nün bir üyesi. Şu anda Filistin Ulusal Yönetimi'nin bir üyesidir. 1982 yılında evlendiği ikinci kocası doktor Fayez Raşid Hilal ve Bader ve Başar adındaki iki oğluyla birlikte Ürdün'ün başkenti Amman'da ikamet etmektedir.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

1983 Belgrad saldırısı, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği binası yakınlarında düzenlenen ve Büyükelçi Galip Balkar'ın ölümüyle sonuçlanan suikast.

<span class="mw-page-title-main">Fawaz Gerges</span>

Fawaz A. Gerges Lübnan asıllı Amerikalı akademisyen ve yazar. Orta Doğu, ABD Dış Politikası, Uluslararası İlişkiler, el-Kaide, İslam ve Batı dünyası ilişkileri konuları üzerinde çalışmaktadır. Halen Londra Ekonomik ve Politik Bilimler Okulu (LEPBO)'nda Orta Doğu politikaları ve Uluslararası İlişkiler profesörü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda LEPBO, Çağdaş Orta Doğu, Birleşik Arap Emirlikleri Kürsübaşkanlığı görevinini yürütmektedir. Bir dönem LEPBO' nun Tören Müdürlüğü görevini de yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Me'mun el-Küzberi</span> Suriyeli avukat, akademisyen ve siyasetçi (1914-1998)

Me'mun el-Kuzberî, Suriyeli siyasetçi, başbakan ve devlet başkanı vekili.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi</span> Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Filistinde etkin olan milliyetçi bir siyasi parti

Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi Lübnan, Suriye, Ürdün, Irak ve Filistin'de faaliyet gösteren Suriye milliyetçisi bir partidir. Bugünkü Suriye, Lübnan, Irak, Kuveyt, Ürdün, Filistin, İsrail, Kıbrıs, Sina, Hatay ve Kilikya dahil olmak üzere, Bereketli Hilal'i kapsayan, coğrafi sınırlara sahip bir Büyük Suriye ulus devletinin kurulmasını savunur. Aynı zamanda, örneğin Güney Amerika'da, Suriye ve Lübnan diasporasında da aktif olmuştur.

<i>İçimdeki Yangın</i>

İçimdeki Yangın yönetmenliği Denis Villeneuve'ün üstlendiği 2010 yılı çıkışlı Kanada yapımı dram filmi. Film Souha Bechara'nın hayat hikâyesi ve Wajdi Mouawad'ın aynı isimli dramasına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Kurtuluş Cephesi</span> Filistinde bir siyasi parti

Arap Kurtuluş Cephesi, daha önceleri Irak liderliğindeki Baas Partisi tarafından kontrol edilen küçük bir Filistin siyasi partisidir. AKC, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesidir.