İçeriğe atla

Sotiria Bellu

Sotiria Bellou
Doğum22 Ağustos 1921(1921-08-22)
Drosia (Eğriboz Adası), Yunanistan
Ölüm27 Ağustos 1997 (76 yaşında)
Atina, Yunanistan
MilliyetYunan
MeslekŞarkıcı

Sotiria Bellou (Yunanca: Σωτηρία Μπέλλου, 22 Ağustos 1921 - 27 Ağustos 1997), ünlü Yunan şarkıcı ve Yunan rebetiko tarzı müzik sanatçısıdır.[1] En meşhur rebetisa'dır,[2] birçok müzik rehberinde yer almış ve Music of the Outsiders adlı bir 1984 İngiliz belgeselinde katkıda bulunmuştur. 14 Mart 2010'da Alpha TV, Bellou'yu ülkenin fonografik çağında en üst düzey kadın sanatçılar (1960'tan beri) içinde 22. sırada göstermiştir.[3]

İlk yılları

Bellou, Eğriboz Adası'nda Halia'da (şimdi Chalkida kasabasının bir parçası olan Drosia) doğmuştur. Zengin bir ailenin beş çocuğundan en büyüğüydü. Adını Shimatari'da Ortodoks bir rahip olan büyükbabasından almıştır ve büyükbabasına oldukça düşkündü. Küçük bir kızken Sotiria, büyükbabasıyla birlikte kiliseye gitmiş ve dini melodileri ve Bizans ilahilerini özümsemiştir. Üç yaşında şarkı söylemeye başlamış ve kısa bir süre sonra telden ve tahtadan kendi gitarlarını yapıp çalmaya başlamıştır. Babası Kyriakos Bellos, Chalkida'nın kuzey kesiminde Neapolis'te bir bakkal işleten biriydi. Popüler şarkıcı Sofia Vembo'nun yer aldığı "Küçük Göçmen" (I prosphygopoula) filmi, sanat kariyere devam etmesi için onu zorlamıştır. Dönemin muhafazakâr bir kadını olan annesi Eleni, kızının isteklerini duyduğunda onu dövmüş ve sanatsal kariyerine devam etmemesini istemiştir. Fakat babası kızına bir gitar satın almış ve özel ders ayarlamıştır.[4]

Kariyeri

1940 yılında Atina'ya taşınmaya karar vermiştir. Atina'ya gelişi II. Dünya Savaşı (28 Ekim 1940 - İtalya'nın Yunanistan'a savaş ilan ettiği gün) ile çakışmış ve Bellou için yeni bir zorlu dönem başlamıştır. Ailesi kızıyla tamamen irtibatı kaybetmiş ancak yedi yıl sonra rebetiko bestecisi Vassilis Tsitsanis ile şarkı söylerken ona rastlamıştır. Bu süreçte zengin bir avukatın evinde bir hizmetçi, bir pasteli (παστέλι) satıcısı ve bir bavul taşıyıcısı olarak birçok farklı işte çalışmıştır. Bir gece, Atina şehir merkezinin Eksarhia semtindeki bir rebetiko kulübünde garson olarak çalışırken bir müşteri ile bahse girdikten sonra iki şarkı söylemiştir. O sırada orada bulunan Kimonas Kapetanakis, Bellou'nun yeteneğini fark etmiştir. Güçlü ve melodik sesine aşık olan Tsitsanis ile tanışmış ve 78 rpm gramofon kayıtlarının ilkini kaydetmeye başlamıştır.

1948 yılının aralık ayında bir grup sağcı tarafından dövüldükten sonra, “Tzimis o Hontros” kulübünden Markos Vamvakaris ile birlikte çalıştığı “Panagaki” ye taşınmıştır.

Rosiniol, Tzimis o Hontros, Hydra, Triana, Falirikon ve bunun gibi Atina'nın en iyi müzik kulüplerinde şarkı söylemiştir.[5] Dönemin değişmesi ve rebetikoya ilginin azalmasıyla Sotiria, neslinin diğer birçok sanatçısı gibi, gece kulüplerinde çok az iş bulmuştur. 1960'ların ortalarında başlayan ve 1980'lerde doruğa ulaşan gençler arasında bir kültürel uyanış duygusu oluşmuş ve rebetikoya yeni bir ilgi başlamıştır. Sotiria birçok kayıtta yer almış ve rebetikonun yeni çağına katkı sunmuştur.

Çalışmaları

1941'den 1976'ya kadar olan kariyeri boyunca en iyi rebetiko bestecileriyle işbirliği yapmıştır. En büyük hitlerinden bazıları şunlardır:

  • Synefiasmeni Kyriakh (Συννεφιασμένη Κυριακή) (Cloudy Sunday), Vassilis Tsitsanis ile
  • Kavourakia (Καβουράκια), Vassilis Tsitsanis ile
  • Otan pineis stihn taverna (Όταν πίνεις στην ταβέρνα), Vassilis Tsitsanis ile
  • Kane ligaki ypomoni (Κάνε λιγάκι υπομονή), Vassilis Tsitsanis ile
  • Pos tha perasei i vradia (Πώς θα περάσει η βραδιά), Yannis Papaioannou ile
  • Kane kourayio kardia mou (Κάνε κουράγιο καρδιά μου), Yannis Papaioannou ile
  • Anoixe, anoixe (Άνοιξε, άνοιξε), Yannis Papaioannou
  • O naftis (Ο ναύτης), Giorgos Mitsakis ile
  • To svisto fanari (Το σβηστό φανάρι), Mitsakis ile
  • Eipa na sviso ta palia (Είπα να σβήσω τα παλιά), Apostolos Kaldaras ile
  • Laiko Tsigaro (Λαϊκό τσιγάρο), Apostolos Kaldaras ile

Kaynakça

  1. ^ Kotarides Nikos, Ρεμπέτες και ρεμπέτικο τραγούδι. Athens, Plethron, 1996
  2. ^ A female singer of rebetiko is called in Greek ρεμπέτισσα (rebetisa), plural ρεμπέτισσες (rebetises).
  3. ^ Chart Show: Your Countdown. Alpha TV. Airdate: 14 March 2010
  4. ^ Αδαμίδου, Σοφία (1998), Σωτηρία Μπέλλου : Πότε ντόρτια, πότε εξάρες, Αθήνα (Athens): κδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, ISBN 978-960-236-901-2  (Biography of Sotiria Bellou, in Greek.)
  5. ^ "Για τη ... Σωτηρία της μνήμης της". Rizospastis. 27 Ağustos 2000. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Mikis Theodorakis</span> Yunan besteci ve siyasetçi (1925-2021)

Mihail "Mikis" Teodorakis, Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinir. "Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri" olarak nitelendirilen "Mauthausen'in Ballad'ı" olarak da bilinen "Mauthausen Üçlemesi" önemli görülen eserlerinden biridir. Yunanistan'ın Beethoven'ı olarak tanımlanan Teodorakis, ülkenin en tanınmış bestecisi olarak görüldü. Teodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

Rebetiko, rebetika, rembetika veya rembetiko, kökeni hakkında değişik varsayımlar mevcuttur. En yakın ihtimal olarak, Yunanistan'da otoriteye karşı gelen ve esrar tekkelerinde yaşayan topluluklara verilen ad olan "rembet" terimi görülmektedir. Modern ve arkaik Yunancada "remvastikos" terimi ve "geziyorum" anlamına gelen "remvo" veya "remvazo" fiil çekimlerinden türevinin deforme bir hali olduğu da kuvvetle muhtemeldir. Sırpçada "isyancı" anlamındaki "rebenòk" teriminden geldiği de düşünülmektedir. Dolayısıyla otoriteye boyun eğmeyen anlamı taşımaktadır. "Rebet" teriminin bir anlamının da "safaya düşkün, yarınını dert etmeyen" olduğu da göz önünde bulundurularak, kökeninin olasılıkla rağbet sözcüğünden geldiği de söylenmiştir. Bu açıdan rembetiko'nun Osmanlı Türkçesi olduğu varsayımı da mevcuttur. Farsça ve Arapçada, "ruba'at" veya "arba'at" şeklindeki çoğul hali dörtlü anlamına gelen, "reb", "rab" terimlerinden türediği de başka bir bakıştır. "rab", Farsça ve Arapça yanında, İbranicede de aynı zamanda Tanrı anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haris Aleksiu</span>

Haris Aleksiu ya da gerçek adıyla Hariklia Rupaka, Yunan şarkıcı. Yunan müzik tarihinde albümleri rekor satış yapan ilk sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Despina Vandi</span>

Despina Malea ya da sahne adıyla Despina Vandi, Yunan şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Rumcası</span>

Kapadokya Rumcası veya Kapadokya Yunancası Yunancanın bir temel lehçesi olup eskiden Kapadokya'da yaşayan Rumlar tarafından konuşulmaktaydı. 1920'lerdeki Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde Yunanistan'a göç edilmeye zorlandılar ve orada özellikle orta ve kuzey Yunanistan olmak üzere çeşitli yerlere yeniden yerleştirildiler. Kapadokyalı Rumlar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve kendi dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu. 2005 Temmuz'unda, Mark Janse ve Dimitris Papazachariou Orta ve Kuzey Yunanistan'da hâlâ kendi dillerini akıcı olarak konuşan Kapadokyalılar keşfettiler. Bunların arasında ebeveynlerinin ve büyükanne-babalarının aksine dillerine karşı oldukça olumlu bir tavrı olan 3. kuşaktan orta yaşlılar vardı. Yunanistan'a ilk gelen grup Kapadokya Yunancasını konuşmaya daha az eğilimliydi ve çoğu zaman konuşma sırasında standart Yunancaya geçmekteydi. Kapadokyaca konuşanlarla ve dil kullanımları ile ilgili bir araştırma halen hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stelio Kazancidis</span> Yunan şarkıcı

Stelio Kazancidis, ünlü bir Yunan şarkıcı. Yunanlarla ve Yunanistan’a göçen Rum kökenli Anadolulularla olan güçlü duygusal bağları, resmî cenaze töreninin Atina sokaklarından tüm dünyaya Yunan Televizyonu tarafından yayınlanmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Florida Üniversitesi</span>

Güney Florida Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Florida'nın Tampa şehrinin kuzeyinde bulunmakla birlikte, diğer kampüsleri de Florida'nın Sarasota, St. Petersburg, Lakeland gibi başka şehrinde bulunur. Üniversite Carneige Derneği'nin yaptığı inceleme sonucunda çok fazla araştırma yapılan üniversite kategorisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panathinaikos (basketbol takımı)</span> Atina merkezli Yunan basketbol takımı

Panathinaikos BC, Yunanistan, Atina merkezli Panathinaikos kulübünün profesyonel basketbol takımıdır. Ekip ayrıca kısaltma adıyla P.A.O ve başkan tarafından kullanılan adıyla Panathinaikos Athlitikos Omilos yani olarak bilinmektedir. Basketbol kulübü 1922 yılında kuruldu, atletik kulüp ise 1908 yılında. O zamandan bu yana Pana elde ettiği başarılarla büyük bir kulüp haline geldi. Mücadele ettiği yıllar boyunca sürekli Avrupa ve Yunanistan'daki en büyük kulüpler arasında yer almıştır. Takım tarihi boyunca 39 A1 Ethnikis şampiyonluğu, 20 Yunanistan Basketbol Kupası, 6 EuroLeague şampiyonluğu, 1 Kıtalararası Kupa ve 2 kez Triple Crown kupalarını müzesine götürme başarısı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Roza Eskenazi</span>

Roza Eskenazi “Rebetiko” ve geleneksel Küçük Asya Yunan müziğinin ve Türk halk müziğinin ünlü Yunan şarkıcılarından biridir. Eskenazi’nin kayıt ve sahne kariyeri 1920’lerin sonlarından 1970'lere kadar devam etmiştir.

Valando Trifonos, 2010 yılında Greek Idol isimli yarışmanın birinci sezonunu kazanarak ünlenen Kıbrıslı Rum şarkıcı. Galibiyetinin ardından "Stin Dipla Thesi" isimli bir dijital tekli yayınlamıştır ve 2011 yılının Mart ayında, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil etmek üzere, "The Time Is Now" isimli şarkı ile Yunanistan ulusal finalinde yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumları</span> Geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz kıyılarında ve Kuzeydoğu Anadolunun Pontus dağlarında yaşayan etnik Yunan grubu

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları, geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz'in kıyısında Pontus Alpleri'nde yaşayan etnik Rum grubudur. Daha sonraları 1461'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon İmparatorluğu'nu fethetmesi ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonucu pek çok Pontuslu Rum Güney Kafkasya'daki Gürcistan'a ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı'na göç etti. Güney Rusya, Ukrayna ve Kırım'dakiler Kuzey Pontus Rumu olarak adlandırılır. Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir. Pontus Rumları, Çağdaş Yunancadan farklı bir evrim geçirmiş Pontus Rumcasını konuşurlar. Pontus Rumları, Pontus, Gürcistan ve Doğu Anadolu bölgelerinde en az MÖ 700'den 1922'ye kadar sürekli bir mevcudiyete sahiptiler. 1915'ten 1922'ye kadar Pontus Rumlarının bir kısmı Rum Kırımı'nda öldürülmüşlerdir, geri kalanların da büyük bir kısmı ise 1923'te, Yunanistan ile Türkiye arasında Lozan Antlaşması tarafından tanımlanan nüfus değişimi kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a gönderilmişlerdir. Daha sonra Pontus Rumları, Yunanistan'da Nea Trapezounda gibi kasabalar kurmuşlardır. Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Atina Birinci Mezarlığı</span>

Atina Birinci Mezarlığı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir mezarlıktır. Mezarlık, Olimpos Zeus Tapınağı ile Panathinaiko Stadyumu arasında yer almaktadır. 1837'de yapılmış olup çam ve selvi ağaçları ile büyük yeşil bir alana sahiptir ve Yunan veya yabancı ünlülerin gömüldüğü yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Pangalos</span> Yunan komutan ve siyasetçi (1878-1952)

Teodoros Pangalos, Yunan asker ve siyasetçi. Seçkin bir personel memuru ve ateşli bir Venizelist ve antimonarşist olan Pangalos, Eylül 1922 isyanında Kral I. Konstantin'in tahtından indirilmesinde ve İkinci Yunan Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamıştır. Haziran 1925'te Pangalos kan dökülmeksizin bir darbe yaptı ve iktidar varsayımı kendisine Başbakan adını veren Ulusal Meclis tarafından tanındı. Yunanistan'ı Ağustos 1926'da devrilmesine dek yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

Arnavutluk Yunanları, modern Arnavutluk'taki bölgelerde yaşayan veya buralardan gelen etnik Yunanlardır. Bunlar çoğunlukla ülkenin güneyinde, tarihi Epirus bölgesinin kuzey kesimindeki Avlonya, Ergiri, Görice ve Berat illerinde yoğunlaşmışlardır. Bölge aynı zamanda Kuzey Epir olarak da bilinir. Sonuç olarak, özellikle Güney Arnavutluk/Kuzey Epir'den gelen Yunanlar, yaygın olarak Kuzey Epirliler olarak bilinirler. Arnavutluk'un "azınlık bölgelerinde" yaşayan Yunanlar, Arnavutluk hükûmeti tarafından resmi olarak Arnavutluk Yunan Ulusal Azınlığı olarak tanınmaktadır.

Eleni Vitali, 1970'lerin başından beri aktif olan Çingene kökenli Yunan şarkıcı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Marika Ninu</span>

Marika Ninou ; doğum adı; Evangelia Atamyan [ Yunanca: Ευαγγελία Αταμιάν ];, Ermeni-Yunan rebetiko şarkıcısıdır.