İçeriğe atla

Sotho dili

Sotho dili
Sesotho
Ana dili olanlarGüney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika
Lesotho Lesotho
Zimbabve Zimbabve
Konuşan sayısı5,6 milyon  (2001–2011)
Dil ailesi
Yazı sistemiLatin
Dil kodları
ISO 639-1st
ISO 639-2sot
ISO 639-3sot
Sesotho'nun Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki coğrafi yaygınlığı: yerel nüfusa göre Sesotho'yu evde konuşanların oranı.

Sotho dili (Sesotho, [sɪ̀sʊ́tʰʊ̀]) ya da daha belirgin olarak Güney Sotho dili, Bantu dil ailesine ait olan bir dil. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin resmî dillerinden bir tanesi ve Lesotho'nun ulusal dilidir, ayrıca en çok bu ülkelerde, en az 5 milyon kişi tarafından konuşulur.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Esvatini, resmî adıyla Esvatini Krallığı ya da eski adıyla Svaziland, Afrika kıtasının güneyinde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeydoğuda Mozambik, kuzey, batı ve güneyde Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınırı vardır. Ülke ve halkı, adını 19. yüzyılda hüküm süren Kral II. Mswati'den almaktadır. 6 Eylül 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını elde eden Esvatini, mutlak monarşi ile yönetilmekte olup başkenti Mbabane'dir.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce</span> Batı Cermen dili

İngilizce (

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bantustan</span>

Bantustan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Batı Afrika'da (şimdiki adı Namibya) bulunan Bantu kökenli zenci Afrikalıların yaşadığı toplam yirmi kabile bölgesine verilen isimdir. On tanesi Güney Afrika'da diğer on tanesi komşu ülke Güney Batı Afrika'da bulunur, apartheid döneminin ırk ayrımı siyasetinden dolayı aynı etnik kimliğe mensup insalardan oluşurlar bu nedenle homejen yapıdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Cornwall</span>

Cornwall veya Kernevekeli, Güney Batı İngiltere'de bir county'dir. Bölgenin tarihî merkezleri Bodmin ve Launceston iken, idarî merkezi Truro şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 1100</span>

Nokia 1100, Nokia firması tarafından üretilmiş bir seri 30 sistemli cep telefonudur. 200 milyonun üzerindeki satışla iPod'u, Motorola Razr'ı(50 milyon), LG Chocolate'yi ve Sony Playstation 2'yi geçmiştir. 2003'ün sonunda piyasaya sürülmesinden bu yana 250 milyondan fazla 1100 satışa sunuldu, dünyanın en çok satan el cihazı ve o zamanlar dünyanın en çok satan tüketici elektroniği cihazı oldu. Model 2009 yılında sonlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hererolar</span>

Afrika'da bir halk. Namibya, Angola ve Botsvana'da yaşayan Hererolar, Hereroca ve Nguni ya da Sotho'dan farklı bir Bantu dili konuşurlar. Namibya'da 2013 yılında tahmini 250,000 Herero insanı yaşamaktadır. Klanlar halinde yaşar, klanın önde gelenlerinden biri tarafından yönetilirler. Hem ana soylu, hem de baba soylu geleneklere bağlı oldukları için, evlilik kuralları çok karmaşıktır.

<span class="mw-page-title-main">Gruzinik</span>

Gruzinik, Gürcü Yahudileri tarafından konuşulan Kafkasya dilidir. Bu dil, Güney Kafkasya dil ailesine bağlı tek Yahudi dilidir. Gürcüce konuşan biri tarafından Gruzinik diline İbraniceden ve Aramiceden girmiş sözcükler dışındaki kelimeler rahatlıkla anlaşılır. Bu dilin 20.000'i Gürcistan'da ve 59.800'ü İsrail'de olmak üzere 80.000'e yakın kullanıcısı vardır. Birçok Yahudi dili gibi Gruzinik dilinin de kullanıcı sayısı her geçen gün azalmaktadır.

Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sotho dili</span>

Kuzey Sotho dili, Bantu dil ailesinin Sotho dalına ait olan bir dil. Pedi veya Sepedi diye de anılır. Böylece en çok Tswana ve Sotho dilleri ile karşılıklı anlaşılabilir. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin resmî dillerindendir ve 2001 nüfus sayımına göre 4.208.980 kişi tarafından, en çok Gauteng, Limpopo ve Mpumalanga vilayetlerinde konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Gauteng</span>

Gauteng, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin dokuz vilayetinden biri. 27 Nisan 1994'te Güney Afrika'nın ilk tüm ırklı seçimlerinin ardından eski Transvaal Vilayeti'nın bir kısmından oluşturulmuştur. Bu yeni bölgeye verilen ilk isim "Pretoria-Witwatersrand-Vereeniging" (PWV) idi; bu Aralık 1994'te "Gauteng"'e değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sıradağlar Zaman Dilimi</span>

Sıradağlar Zaman Dilimi, Kuzey Amerika'da kullanılan, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan sonbahar ve kış aylarında 7, yaz saati uygulamasının etkin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ise 6 saat geride olan zaman dilimi. 105. batı boylamındaki saati temel almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho kralları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Lesotho kralı, Afrika ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1966 yılına kadar BasutolandParamount Chiefs unvanı ile yöneten krallar, bağımsızlık sonrası kral unvanı ile Lesotho'yu yönetmişlerdir. Kralın tahta çıktığında belli bir yaşın altında olduğu dönemlerde ülkeyi kralların anneleri kral naibi olarak yönetmiştir. Ülkede kral morena unvanı ile ülkeyi yönetmektedir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Sotholar</span>

Sotholar, Bantu etnik grubunun bir kolu olarak Afrika kıtasının güneyinde yer alan dağlık alanlarda yaşayan ve 19.yüzyılın ilk yarısında oluşan halk.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da konuşulan diller</span>

Afrika kıtası genelinde resmî yazım ve eğitim dili farklılık göstermektedir. Bu diller bugüne kadar Afrika kıtası genelinde geçmişte konuşulan ve günümüzde de konuşulmaya devam eden dilleri ifade etmektedir. Burada genel olarak Afrika dilleri deyimi konuşulan diller arasında ses genetiği açısından bir akrabalık olduğunu ifade etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lozi dili</span> Afrika dili

siLozi ve Rozi olarak da bilinen Lozi, S Bölgesi'nin (S.30) Sotho-Tswana şubesi içindeki Nijer-Kongo dil ailesinin bir Bantu dilidir ve Lozi halkı tarafından