İçeriğe atla

Sosyalist Sol Parti (Avusturya)

Sosyalist Sol Parti
Sozialistische LinksPartei
KısaltmaSLP
Genel başkanSonja Grusch
Kuruluş tarihi3 Mayıs 1996 (SOV)
17 Şubat 2000 (SLP)
MerkezKaiserstr. 11/14
1070 Viyana
İdeolojiTroçkizm
Siyasi pozisyonAşırı sol
İnternet sitesi

Sozialistische Linkspartei Avusturya'da sosyalist bir siyasi partidir. Parti, 2000 yılında kurulmuştur.

Partinin liderliği Sonja Grusch tarafından yürütülmektedir. Parti, Vorwärts yayınını yayınlamaktadır.

2002 parlamento seçiminde parti 3.906 oy aldı (%0,08). Ancak parti parlamentoda herhangi bir koltuk kazanamadı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

Erkan Mumcu, Türk politikacı, eski Kültür ve Turizm Bakanı, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı.

Irak İslam Yüksek Konseyi veya eski adıyla Irak İslam Devrim Yüksek Konseyi Irak'ta faaliyet gösteren siyasi bir parti. Geleneksek destekçileri Şii görüşüne sahip çıkanlardır. Konseyin lideri 2003 yılı Ağustos ayında suikast sonucu öldürülene dek Ayetullah Muhammed Bekir el-Hakim'di. Ondan sonra kardeşi Abdül Aziz el-Hakim, onun ölümünden sonra ise Abdül Aziz el-Hakim'in oğlu Ammar el-Hakim konsey liderliğinde geçmiştir. Parti 2010 Irak parlamento seçimlerine dek Irak'taki en büyük ve etkili siyasi parti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Karakaş</span> 13. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cahit Karakaş, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi. 12 Eylül Darbesi sırasında TBMM başkanlığı görevinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">1969 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 14. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1969 Türkiye genel seçimleri, 12 Ekim 1969 tarihinde TBMM 14. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

Koalisyon hükûmeti, parlamenter sistemde birden çok siyasi partiden oluşan hükûmet biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

DostYunanistan'da 2012 seçimlerine kadar olan süreçte iki parti sistemi bulunmaktaydı. Bu sistemde hakim partiler Yeni Demokrasi (Yunanistan) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'iydi. Fakat durum yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa siyasi partisi</span>

Avrupa partisi, Avrupa'da ve Avrupa Birliği kurumlarında faaliyet gösteren ulusaşırı siyasi parti tipidir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve denetlenmektedirler. Bireylerden ziyade siyasi partiler tarafından oluşturulmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Norveç başbakanı</span>

Norveç Başbakanı , Norveç Krallığı'nın hükûmet başkanlığını temsil eden makam. 14 Ekim 2021 tarihinden bu yana bu görevi Jonas Gahr Støre sürdürmektedir.

Şomrei Sfarad ya da kısaca Şas, İsrail merkezli siyasi parti. 1984 yılında haham Ovadia Yosef önderliğinde kurulan parti, kuruluşundan bu yana katıldığı parlamento seçimleri sonucunda iktidar koalisyonları içinde bulunmuştur. Parti, 25. dönem İsrail parlamentosunda 11 milletvekili ile temsil edilmektedir. Partinin mevcut lideri Aryeh Deri'dir.

Parlamento grubu, bir parlamento veya belediye meclisi gibi yasama organında aynı siyasi partinin veya siyasi partilerin birleşiminden oluşan bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan başbakanı</span> Macaristanın hükûmet başkanı

Macaristan Başbakanı Macaristan'da hükûmetin başıdır. Başbakan ve kabine, parlamentoya, siyasi partilerine ve nihayetinde seçmenlere yönelik politika ve eylemlerinden toplu olarak sorumludur. Makamın şu anki sahibi, 29 Mayıs 2010'dan beri hizmet veren Fidesz - Macar Yurttaş Birliği'nin lideri Viktor Orbán'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Demokrat Birlik (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Ulusal Demokratik Birlik Ermenistan'da bir siyasi partidir. Vazgen Manukyan partinin şu anki genel başkanı.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya başbakanı</span> Estonyanın hükûmet başkanı

Estonya başbakanı veya resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti Başbakanı, Estonya'nın hükûmet başkanıdır. Başbakan, parlamentodaki gruplarla yapılan uygun istişarelerin ardından cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilir ve Riigikogu tarafından onaylanır. Anlaşmazlık durumunda, parlamento cumhurbaşkanının adaylığını reddedebilir ve kendi adayını seçebilir. Uygulamada, başbakan görevde kalabilmek için parlamentonun güvenini korumak zorunda olduğundan, genellikle hükûmet koalisyonundaki kıdemli ortağın lideridir.

Sosyal Demokrat İttihatçılar Suriye'de bir siyasi partidir. Hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıydı. 2007 Suriye parlamento seçimlerinde parti, Suriye Halk Konseyi'ndeki 250 sandalyeden hiçbirini alamadı.