İçeriğe atla

Sosyalist Reich Partisi

Sosyalist Reich Partisi
Sozialistische Reichspartei
KısaltmaSRP
KurucuOtto Ernst Remer
Fritz Dorls
Kuruluş tarihi2 Ekim 1949
Kapanış tarihi1952
İdeolojiNeo-Nazizm
Siyasi pozisyonAşırı sağ
Parti bayrağı

Sosyalist Reich Partisi (Almanca: Sozialistische Reichspartei - SRP), II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

SRP, 2 Ekim 1949 tarihinde subay Otto Ernst Remer ve tümgeneral Fritz Dorls tarafından kuruldu. Kurucuları tarafından Nazi Partisi'nin meşru varisi olarak görülen parti, Albay Hans-Ulrich Rudel gibi II. Dünya Savaşı'nda görev yapmış olan pek çok subaydan ve ayrıca eskiden Nasyonal Sosyalist Alman Öğrenci Ligi'ne bağlı olan öğrencilerden destek gördü.

Parti, Theodor Heuss ve Konrad Adenauer gibilerinin Amerikan kuklası sahte politikacılar olduğunu belirtirken, Karl Dönitz'in Büyük Alman İmparatorluğu'nun yeni yasal Führer'i olduğunu belirtiyordu. Parti aynı zamanda Holokost'un bir Amerikan yalanı olduğunu, gaz odalarının ise 1945'ten sonra Amerikalılar tarafından inşa edildiğini iddia ediyordu. Kapitalizmin ve komünizmin olmadığı bir yönetim ve güçlü bir Almanya ile beraber Almanya'nın kaybettiği toprakları geri alacaklarını vadettiler. Partinin yaklaşık on bin üyesi, Reichsfront isimli yarı askerî silahlı bir örgütü ve Reichsjugend isimli gençlik kolu vardı. Yapılan seçimlerde Aşağı Saksonya Parlamentosu'nda 16 sandalye, Bremen Parlamentosu'nda ise 8 sandalye kazandılar.

Parti 1952'de Almanya Federal Anayasa Mahkemesi tarafından neo-Nazi olduğu için kapatıldı. SRP'nin kapatılmasıyla bu partiye üye kişiler Alman Reich Partisi'ne (Deutsche Reichspartei - DRP) katıldılar.

Ayrıca bakınız


Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Ulrich Rudel</span> Uçak pilotu

Hans-Ulrich Rudel, II. Dünya Savaşı'nın Alman bombardıman uçak pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Roland Freisler</span> Alman hukukçu ve siyasetçi

Roland Freisler, Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Thadden</span> Alman politikacı

Adolf von Thadden, aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Rieger</span>

Jürgen Rieger, Hamburglu zengin bir Alman neo-Nazi avukat.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlükçü Alman İşçi Partisi</span>

Özgürlükçü Alman İşçi Partisi, 1979'da Almanya'da kurulmuş bir neo-Nazi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler</span>

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler, Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi</span> Siyasi parti

Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi, nasyonal sosyalizm ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beden Eğitimi için Nasyonal Sosyalist Reich Birliği</span>

Beden Eğitimi için Nasyonal Sosyalist Reich Birliği, kısaltılmış NSRL), Nazi Almanyası'nda spor ve beden eğitimi için şemsiye organizasyondu. NSRL, 1938 yılına kadar Alman Fiziksel Egzersizler Reich Alman Birliği olarak biliniyordu. Örgüt, o ülkenin Nazi Almanyası tarafından ilhak edilmesinden sonra Avusturya'ya genişletildi.