Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu olması amacı için çalışan vakıftır.
Friedrich-Ebert-Stiftung, Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen sivil toplum örgütü. 1925'te kurulan örgütün temel amaçları arasında "demokrasi ve çoğulcu topluma destek, yetenekli gençlere eğitim fırsatları sağlanması ve uluslararası iş birliği ve anlayış ortamının güçlendirilmesi" yer almaktadır. 500 dolayında kadrolu çalışanı bulunan vakfın yurt dışında da 100'e yakın temsilciliği bulunmaktadır. Genel merkezi Bonn'dadır. Federal devlet ve eyalet yönetimleri tarafından maddi destek alan vakfın bütçesi 2006 yılında 112 milyon Euro olarak açıklanmıştır. Ayrıca Necip Hablemitoğlu vefatından önce yazdığı Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası isimli kitabında, Ebert Vakfı için şunları açıklamıştır:
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanan bir Sivil toplum kuruluşudur.
Türk Kalp Vakfı (TKV), merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşu'dur.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Merkezi İstanbul'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.
Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.
Sivil Toplum Endeksi Projesi(Kısa adıyla STEP, Civil Society Index Project) CIVICUS:World Allience for Citizen Participation tarafından dünyanın 60 ülkesinde gerçekleştirilen bir sivil toplum araştırma projesidir. Türkiye'de Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı tarafından 2004-2006 yılları arasında yürütülen proje Türkiye'de sivil toplum alanında yapılan ender araştırmalardan biri olmuştur.
Nobel Vakfı Nobel Ödüllerinin idaresi ve finansal yönetimi için 29 Haziran 1900 tarihinde kurulan, özel kuruluş. Vakıf, dinamitin mucidi Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulmuştur.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.
Sosyal girişim, bir sosyal soruna sistematik ve yenilikçi bir çözüm sunan, sürdürülebilir bir iş modeline sahip ve ürettiği ürün ve veya hizmet sayesinde toplumda ölçülebilir bir sosyal etki yaratan kuruluştur.
Adım Adım Oluşumu, koşu gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla Türkiye'de yardımseverlik ve spor kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan sivil inisiyatif.
Bill & Melinda Gates Vakfı, Bill Gates ve Melinda Gates tarafından yönetilen sıtma, açlık gibi küresel sorunları çözmeyi amaçlayan kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Vakıf 2000 yılında ABD'nin Washington eyaletinde bulunan Seattle şehrinde kurulmuştur. Zengin vakıflar listesinde bağış miktarına göre ikinci sırada yer almıştır. Amerika'nın ise en büyük varlığa sahip vakfıdır.
Filantropizm veya insanseverlik, başkalarının tıbbî, ekonomik ve sosyal standartlarını yükseltmek ve mutluluklarını artırmak için organize faaliyetler düzenlemek. Daha kapsamlı olan hayırseverlik kavramının bir alt kategorisidir ve İslamî vakıflar, kilise yardım grupları, Antik Yunanistan'daki Platon Akademisi gibi oluşumlar filantropik faaliyetlere örnek olarak gösterilebilir.
Ashoka dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu, sistemleri dönüştürme potansiyeline sahip sosyal girişimcileri bir araya getiren ve destekleyen küresel bir sivil toplum kuruluşudur.
Açık Açık, Türkiye'de sivil toplum kuruluşları ile bağışçıları buluşturmak amacıyla 2016 yılında kurulmuş bir platform.
PaylaşmaGünü bir cömertlik hareketi olan #GivingTuesday ’in Türkiye uygulamasıdır." Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke koordinatörlüğüde Türkiye’de ilk defa 2020 yılında kutlanan hareket eş zamanlı olarak 80’den fazla ülkede her yıl kutlanmaktadır. Çevrimiçi kampanyalar ve fiziksel olarak düzenlenen aktivitelerle desteklenen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, sivil toplum kuruluşları (STK), özel sektör kuruluşları, eğitim ve kamu kurumları ve daha pek çok paydaş bir araya gelerek senede bir gün “bağışçılığı ve gönüllülüğü” yaygınlaştırarak cömertliği teşvik etmektedir.