Medya, Latincede ortam, araç anlamına gelen medium kelimesinin çoğulundan gelmiştir. İletişimde medya, bilgi veya verileri depolamak ve iletmek için kullanılan kitle iletişim araçlarını ifade eder. Bu terim genellikle basılı medya, yayıncılık, haber medyası, fotoğrafçılık, sinema, radyo ve televizyon yayıncılığı, dijital medya ve reklamcılık gibi kitle iletişim araçlarını, iletişim endüstrisinin bileşenlerini ifade eder.
Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.
Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.
E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.
Digital Age, Mart 2008 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanmakta olan teknoloji dergisidir. Kapital Medya tarafından Digital Age Konferansı'nda çıkacağı duyurulan ve ilk sayısı Mart 2008 çıkarılan dergi internet kültürü, dijital pazarlama ve internet reklamcılığı başta olmak üzere dijtal çağın gelişimi ve yeni teknolojileri hakkında makaleler yayımlamaktadır.
İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.
Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.
İçerikle Pazarlama, Sosyal Medya sürecinin önemli bir parçası olup, yeni ekosistemde markaların pazarlama sürecinde önem kazanan yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama süreci.
TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.
Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.
Bağımsız video oyunu veya indie oyunu, "üçlü A" oyunlarının aksine, genellikle büyük bir yayımcının maddi desteği olmadan bireyler veya daha küçük geliştirme ekipleri tarafından oluşturulan video oyunlarıdır. Bu terim ayrıca geliştiriciler üzerinde önemli bir yaratıcı kontrol oluşturmayan yayıncılar tarafından finanse edilen oyunları da ifade edebilir. Bağımsızlık ve geliştirme özgürlüğü nedeniyle, bağımsız oyunlar genellikle yeniliklere ve genellikle üçlü-A oyunlarında bulunmayan riskleri almaya odaklanır ve sanat oyunlarında benzersiz deneyimler üretme ortamını keşfedebilir. Bağımsız oyunlar, yayıncı desteğinin yetersizliği nedeniyle perakende satış yerine dijital dağıtım kanalları aracılığıyla satılma eğilimindedir.
İlişki pazarlaması, satış işlemlerinden ziyade müşteriyi elde tutmayı ve memnuniyeti vurgulayan, doğrudan pazarlama ve hizmet pazarlaması kampanyalarından geliştirilen bir pazarlama şeklidir. Diğer pazarlama biçimlerinden farklıdır, çünkü müşteri ilişkilerinin uzun vadeli değerini tanır ve iletişimi müdahaleci reklam ve satış promosyon mesajlarının ötesine taşır. İnternet ve mobil platformların büyümesiyle, teknoloji, demografi ve müşteri hizmetleri veri toplamanın ötesine geçen müşterilerle ilişkileri yönetmeye yönelik araçlar gibi daha işbirlikçi ve sosyal iletişim kanalları açtıkça ilişki pazarlaması gelişmeye devam etti. İlişki pazarlaması, gelen pazarlamayı, arama motoru optimizasyonu ve stratejik içeriği, halkla ilişkileri, sosyal medyayı ve uygulama geliştirmeyi içerir.
OnlyFans, merkezi Londra'da bulunan bir içerik abonelik iş modeli hizmetidir. İçerik yaratıcıları, kendilerine üye olan kullanıcılardan (hayranlar) para kazanabilir. Hizmet, seks işçileri arasında popülerdir ve genellikle seks işçileri ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda fiziksel spor uzmanları ve müzisyenleri gibi diğer türlerden içerik yaratıcıları barındırıyor.
YouTube'un sosyal etkisi, YouTube sitesinin sosyal etki özellikleridir. Dünyanın en büyük video barındırma web sitesi ve dünya genelinde hem Alexa, hem de SimilarWeb sıralamasında en çok ziyaret edilen ikinci web sitesi olan YouTube, bazı bireysel YouTube videolarıyla birçok alanda sosyal etki yarattı. Son dönemlerde YouTuber, video blogger gibi meslekler, YouTube pazarlaması, YouTube ilişkileri terimleri ortaya çıktı.
Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir. Sosyal medya içeriği, dijital pazarlama, içerikle pazarlama ve sosyal medya pazarlama'ın önemli bileşenidir. Sosyal medya içerikleri son yıllarda satış, ticaret, sosyal aktivite ve propagandalarda önemli araç haline geldi. Sosyal içerik terimi, son zamanlarda sosyal medyanın yükselişi ile ortaya çıktı ve genellikle birisinin yayınladığı veya başkalarıyla paylaştığı herhangi bir şey anlamına gelir. İçerik pazarlaması, işletmelerin veya bireylerin müşterileri veya takipçileri çekmek ve elde tutmak için sosyal medya içeriklerini kullandıkları yöntemlerdir. Bu platformlar, klasik pazarlama önlemlerine göre kullanıcılarla çok daha doğrudan etkileşime izin verdikleri için şirketler için özellikle ilgi çekicidir. Bununla birlikte, tam etkisini gerçekleştirmek için, kullanılan herhangi bir içerik girişiminin de dikkatli bir şekilde hedef kitleye yönelik olması ve sadece başka bir reklam ölçüsü haline gelmesi gerekir.
Viral pazarlama veya viral reklamcılık, bir pazarlama ve iş stratejisidir. Bir ürünü çeşitli sosyal medya platformlarında tanıtmak için mevcut sosyal ağları kullanır. Adı, virüsün bir kişiden diğerine yayılmasıyla aynı anlamı ifade eder. Ağızdan ağıza pazarlama ile iletilebilir, ayrıca İnternet ve mobil ağlarla geliştirilebilir. Viral posta, Viral reklam, viral video, K faktörü pazarlama, sosyal video pazarlama araçları kullanılır.
Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.
Radyo reklamı, radyo'larda verilen reklam türüdür. Bu tür reklamlar, radyo tarihi'nin ilk günlerinden beri çok çeşitli malları ve hizmetleri teşvik etmiştir. Ses hizmetleriyle yapılan ticari reklamcılık, ilk kez 1893 yılında Budapeşte, Macaristan'da Telefon Hírmondó tarafından yapılmıştır.
İçeriğe dayalı reklamcılık veya diğer adıyla bağlamsal reklamcılık, web sitelerinde veya mobil tarayıcılarda görüntülenen içerik gibi diğer ortamlarda görünen reklamlar için bir hedefli reklamcılık biçimidir. Bağlam hedeflemede reklam medyası, dilsel öğeler kullanılarak web sitesi içerik temelinde kontrol edilir. Reklamların kendisi kullanıcının baktığı içeriğe göre otomatik sistemler tarafından seçilir ve sunulur.
Mobil pazarlama bir pazarlama ve iş stratejisidir. Akıllı telefon, tablet bilgisayar veya diğer ilgili cihazlar aracılığıyla belirli bir hedef kitleye ulaşmaya odaklanmıştır. Mobil içerik, Web siteleri, e-posta, SMS ve MMS, anlık mesajlaşma, dijital reklam ve mobil reklam, sosyal medya, mobil uygulamalar yaygın uygulanır.