İçeriğe atla

Sosyal medya optimizasyonu

Sosyal medya optimizasyonu. Kurumların ve bireylerin sosyal ağ profillerini profesyonelleştirerek belirli içerik yerleşim ve paylaşımıyla hedeflenen sitelere trafik yönlendirmeyi amaçlayan stratejik çalışmadır. İnternet üzerindeki görünürlüğün arttırılmasında kullanılan bir yöntemdir. Konu hakkındaki anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanır böylece potansiyel araştırmacılar ürün ve hizmetlere kolaylıkla ulaşabilirler.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir. İngilizcedeki karşılığının "Public Relations" olması nedeniyle yaygın kullanımı "PR" olarak Türkçeye de yerleşmiştir. Public relations kısaltılarak PR şeklinde Türkçede kullanılmaya başlanınca bu PR'nin birleşik olarak ifadesi gerektiğinde de Piar ya da piyar şeklinde kullanılmaya başlanmıştır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

Arama Motoru Pazarlama, internet sitelerinin, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) görülebilirliklerini arttırarak tanıtım yapan internet pazarlama yöntemleridir. Arama Motoru Pazarlama Profesyonellerine göre, SEM yöntemleri şunlardan oluşur: arama motoru optimizasyonu (SEO), ücretli yerleşim ve ücretli katılım.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Örgütsel iletişim</span>

Örgütsel iletişim, birden fazla kişinin bir araya gelerek belli bazı ortak amaçları yerine getirmek üzere koordineli olarak çalıştıkları organizasyonlardaki doğal ve planlı tüm iletişim akışını, süreçlerini ifade eder. Genel iletişim disiplininin bir alt alanıdır. Kurumsal iletişim bünyesinde konu yönetimi, gündem yönetimi, halkla ilişkiler, reklamcılık, pazarlama iletişimi, geleneksel ve dijital pazarlama, yatırımcı ilişkileri gibi birçok farklı uygulama alanını barındırır. Aynı zamanda, kurumsal iletişim yöneticileri kurumun kriz iletişimini, sosyal medya yönetimini, sosyal sorumluluk projelerini, medya ilişkilerini, kurumsal yayınlarını yöneterek şirketin halkla ilişkilerini uygulayan bir yönetim fonksiyonu olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ilanı</span>

İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.

Makale pazarlama, kişi veya kurumların uzman oldukları konularda bilgilendirici makaleler yazarak hedefledikleri kitlelerin dikkatini çekebildikleri etkili ve ücretsiz bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak hazırlanan makaleler içeriği zengin ve değerli bulunduğu oranda yazarın ve ait olduğu kurumun pazardaki prestijini ve saygınlığını güçlendirerek yeni müşteriler kazanılmasına katkıda bulunur. Reklamcılık ve halkla ilişkiler açısından bakıldığında markalaşma sürecini destekler. Bu tip makalelerin dağıtımına ve çeşitli mecralarda yayınlanmasına müsaade edilir. Çünkü her bir makale referans ve iletişim bilgisi içerdiğinden, yazarın sektördeki tanıtım ve pazarlama gücü de o oranda artmış olur.

Meşgul Sinyali, dijital pazarlama uzmanları, pazarlama öğrencileri ve sosyal medya kullanıcıları için içerik üreten bir web sitesi ve kolektif blogdur. Fatih Güner tarafından Şubat 2010'da kurulmuştur. Haziran 2010'da Alexa Türkiye sıralamasında ilk 1000'de yer almıştır. Kayıtlı 2500'e yakın RSS okuyucusu vardır. Okuyucularına dijital pazarlama kaynakları, sosyal medya kampanyalarından haberler, viral pazarlama örnekleri, arama motoru pazarlaması, online itibar yönetimi ve mobil pazarlamaya dair içerikler sunar. Aynı zamanda belli aralıklarla yayınladığı e-kitapları da vardır. iStrategy 2010 etkinliğinin Singapur ayağı sponsorlarından biridir. Internette sansür ortak platformuna destek vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel algoritma</span>

Evrimsel algoritma (EA), yapay zeka oluşturmada evrimsel bilgisayımın bir alt kümesi olup meta bulucu optimizasyon algoritması tabanında jenere edilmiş popülasyondur. Evrimsel algoritma, biyolojik evrimden esinlenerek üreme, mutasyon, rekombinasyon ve doğal seçilime benzer mekanizmalar kullanır. Optimizasyon problemlerinin aday çözümleri bir popülasyondaki bireyleri temsil eder ve seçilim değeri fonksiyonları çözümlerin içinde "yaşadığı" çevreyi belirler. Popülasyonun evrimi yukarıdaki operatörlerin tekrarlanan uygulaması sonrasında gerçekleşir. Yapay evrim (YE), başlı başına farklı evrimsel algoritmalar içeren bir süreci anlatmaktadır; EA'ların her biri, YE'e katılım yapan ayrı bir bileşendir.

Sosyal Medya Pazarlama, sosyal medya siteleri aracılığıyla trafik kazanma ve dikkat çekme işlemiyle ilgilidir. Her ne kadar e-pazarlama ve dijital pazarlama terimleri akademik çevrede hâlâ baskın olsa da, sosyal medya pazarlaması hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar için giderek daha popüler hale geliyor. Yıllar boyunca popüler sosyal ağ sitelerine örnek olarak Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Myspace, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, YouTube ve Threads, ayrıca Telegram ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşmalar aittir. Bu ağlar kullanıcıların reklamlarını hiper hedefleyebilecekleri önde gelen platformlardır. Sosyal medyada tanıtım için uygun içerik türleri arasında yazı, video ve resim paylaşımları, hikayeler, canlı yayınlar, müşteri beğenmeleri ve yorumları, infografikler ve kaliteli görsel içerikler bulunur. Reklamverenler, Google AdSense gibi dijital araçları kullanarak, reklamlarıyla sosyal girişimcilik, aktivizm veya video oyunlarıyla ilgilenen kişiler gibi çok spesifik demografik grupları hedefleyebilir. Sosyal medya sadece halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama aracı olarak değil aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak da kullanılabilir.

Promosyon, firmaların potansiyel müşterilerine kendilerini tanıtmak ve ürünlerini pazarlamak amacıyla kullandığı etkili bir tanıtım aracıdır. Fransızcadaki promotion sözcüğünden gelmektedir. Türkçe karşılığı özendirme'dir.
Genelde saat, ajanda, anahtarlık, kalem gibi ürünler kullanılırken, kişiye özel ürünler de satış hedefleri doğrultusunda promosyon olarak müşterilere sunulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Guy Kawasaki</span>

Guy Kawasaki, Japon asıllı Amerikalı pazarlama uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

İlişki pazarlaması, satış işlemlerinden ziyade müşteriyi elde tutmayı ve memnuniyeti vurgulayan, doğrudan pazarlama ve hizmet pazarlaması kampanyalarından geliştirilen bir pazarlama şeklidir. Diğer pazarlama biçimlerinden farklıdır, çünkü müşteri ilişkilerinin uzun vadeli değerini tanır ve iletişimi müdahaleci reklam ve satış promosyon mesajlarının ötesine taşır. İnternet ve mobil platformların büyümesiyle, teknoloji, demografi ve müşteri hizmetleri veri toplamanın ötesine geçen müşterilerle ilişkileri yönetmeye yönelik araçlar gibi daha işbirlikçi ve sosyal iletişim kanalları açtıkça ilişki pazarlaması gelişmeye devam etti. İlişki pazarlaması, gelen pazarlamayı, arama motoru optimizasyonu ve stratejik içeriği, halkla ilişkileri, sosyal medyayı ve uygulama geliştirmeyi içerir.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşimini yönetmek için bir yaklaşımdır. Müşterilerle olan iş ilişkilerini geliştirmek, özellikle müşteriyi elde tutmaya ve sonuçta satış büyümesini artırmaya odaklanarak, bir şirket ile müşterilerin geçmişi hakkındaki veri analizini kullanır. Salesforce ve Microsoft Dynamics CRM gibi müşteri ilişkileri yönetimi hizmetleri var.

Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir. Sosyal medya içeriği, dijital pazarlama, içerikle pazarlama ve sosyal medya pazarlama'ın önemli bileşenidir. Sosyal medya içerikleri son yıllarda satış, ticaret, sosyal aktivite ve propagandalarda önemli araç haline geldi. Sosyal içerik terimi, son zamanlarda sosyal medyanın yükselişi ile ortaya çıktı ve genellikle birisinin yayınladığı veya başkalarıyla paylaştığı herhangi bir şey anlamına gelir. İçerik pazarlaması, işletmelerin veya bireylerin müşterileri veya takipçileri çekmek ve elde tutmak için sosyal medya içeriklerini kullandıkları yöntemlerdir. Bu platformlar, klasik pazarlama önlemlerine göre kullanıcılarla çok daha doğrudan etkileşime izin verdikleri için şirketler için özellikle ilgi çekicidir. Bununla birlikte, tam etkisini gerçekleştirmek için, kullanılan herhangi bir içerik girişiminin de dikkatli bir şekilde hedef kitleye yönelik olması ve sadece başka bir reklam ölçüsü haline gelmesi gerekir.