İçeriğe atla

Sosyal girişim

Bu "Afrikalıların iş başında" görüntüsü

Sosyal girişim, bir sosyal soruna sistematik ve yenilikçi bir çözüm sunan, sürdürülebilir bir iş modeline sahip ve ürettiği ürün ve veya hizmet sayesinde toplumda ölçülebilir bir sosyal etki yaratan kuruluştur.

Sosyal girişimler, özel sektör ve üçüncü sektörün kesişim noktasında bulunan oluşumlardır.[1] Bir sosyal girişim, kâr amacı güden bir şirket veya kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu şeklinde yapılanabilir ve bulunduğu yerin yasalarına göre kooperatif, karşılıklı kuruluş, sosyal amaçlı şirket (Belçika), sosyal etik şirketi (Lüksemburg), toplum yararı şirketi (İngiltere), yardım kuruluşu gibi farklı isimler altında faaliyet gösterebilir.

Türkiye'de sosyal girişim ayrı bir tüzel kişilik olarak kabul edilmemekte, vakıf, dernek, kooperatif ve şirket gibi farklı tüzel kişilikler olarak faaliyet göstermektedir.[1] 2019 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 9000 sosyal girişim olduğu tahmin edilmektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Ersen, Tevfik Başak; Kaya, Derya; Meydanoğlu, Zeynep. "Sosyal Girişimler ve Türkiye İhtiyaç Analizi Raporu" (PDF). Tüsev Yayınları, Aralık 2010. 25 Ocak 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Türkiye'de sosyal girişimlerin durumu". British Council, Türkiye, 2019. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koç Holding</span> Türkiyede bir şirketler topluluğu

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingdir. Türkiye'nin ilk holdingi ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding merkez binası Üsküdar, Nakkaştepe'dedir.

Sabancı Holding, 1967 yılında kurulan Türk şirketler topluluğudur. 2020 yılı itibarıyla 40 milyondan fazla müşteriye, 14 ülkede yaklaşık 60 bin çalışan ile hizmet vermektedir.

Kooperatif hareket kavramı, insanoğlu var olduğu günden beri süregelen ve onun sosyal bir varlık oluşunun en somut yönünü ortaya koyan bir kavramdır. Toplumun en küçük ve temel birimi olana aileden başlayıp, en soyut, en büyük ve en üst organizasyon boyutunu oluşturan millet halinde teşkilatlanmaya kadar işbirliğinin bir zihniyet, yönelme biçimi, tavır ve davranış olarak mevcudiyetini görürüz. Hatta ülkeler arasında veya ülkeleri temsil eden birimlerin aralarında oluşturduğu ittifaklar, organizasyonlar ve hedefler işbirliğinin tezahürü olduğu kadar; işbirliği olmadan gerçekleştirilemeyecek bir zarureti de ortaya koymaktadır. Güçbirliği düşüncesinin, anlayışının temelinde ise, dayanışma duygusu, birlikte hareket etme arzusu önemli bir yer tutmaktadır.

Şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı</span> İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

Dolandırıcılık, en genel anlamıyla aldatma amacı ile yapılan kasıtlı eylemdir. Dolandırıcılık, türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Arkeoloji, edebiyat, emlâk, belge sahteciliği vb. dolandırıcılık türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal girişimcilik</span>

Sosyal girişimcilik, öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kâr ön planda olmaksızın ortadan kaldırmaya ve sistemleri dönüştürmeye yönelik yapılan girişimcilik faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

Gönüllü sektör, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından üstlenilen sosyal faaliyetleri kapsar. Bu sektör ayrıca özel ve kamu sektörünün aksine üçüncü sektör olarak da tanımlanır

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri</span>

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye'de 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri kanunu hükümlerinden faydalanmak üzere, üreticilerin aralarında ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla karşılıklı yardım ilkesine dayanarak kurdukları, tüzel kişiliği olan değiştir ortaklı, değişir sermayeli çiftçi kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası</span>

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, kısaca KoopBank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren kooperatif bankası.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

Temel kamu hizmetleri, bir kamu hizmeti altyapısını koruyan ve genellikle bu altyapıyı kullanarak hizmet veren bir organizasyondur. Kamu hizmetleri, yerel topluluk temelli gruplardan eyalet çapındaki devlet tekellerine kadar uzanan çeşitli devlet tekeli ve düzenlemelerine tabidir. Kamu hizmetleri bedeli elektrik sayacı, su sayacı, gaz sayacı, akıllı sayaç, internet sayacı gibi cihazlarla belirlenir.

Gazetecilik Meclisi Girişimi, Türkiye'de gazetecilik kapsamında faaliyet yürüten sosyal girişim. 1998 yılında örgütlenme faaliyetlerine başlayan girişim "gazetecilik örgütlenmesini özendirmesinden" kaynaklı 2001 yılında Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü kazandı.

Dernek federasyonu, dernek, hayır kurumu ya da kar amacı gütmeyen kuruluş statüsü kazanmış tüzel kişiliklerin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Şube (kuruluş)</span> bir yan kuruluşun (Q658255) aksine - ayrı bir tüzel kişilik oluşturmayan ancak kuruluşun ana ofisinden fiziksel olarak ayrılmış bir şirketin veya kuruluşun satış noktası

Şube, (lat. filialis "evlat" ← filius "oğul") tüzel kişiliğin bir alt bölümüdür. Temsilcilik de dahil olmak üzere farklı işlevler yerine getirir. Banka, işletme, holding, kooperatif, perakende zinciri, kamu kurumu, sivil toplum kuruluşu ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar şubeler yaratabilir. Şubeler, yurtiçi ve yurtdışı olabilir.

Sosyal inovasyon, toplumun ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmeye yönelik gözetilen hedefler ve bu hedefler doğrultusunda yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, yeni veya geliştirilmiş etkinliklerin, girişimlerin, hizmetlerin, süreçlerin ve ürünlerin uygulanmasını içerir. Temel olarak, insanların yaşamlarında pozitif etkiler yaratmak için somut yöntemler bulmayı amaçlar.