Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadaki biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır. Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır.
Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.
Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.
Türkiye'deki memeliler listesi, Türkiye faunasındaki yaklaşık 160 memeli türü içerir.
- Nesli tehlikede olan türler (T) ile gösterilmiştir.
- Türkiye'de nesli tükenmiş türler (N) ile gösterilir.
- Endemik olan türler (E) ile gösterilmiştir.
- İnsanlarca getirilmiş yabancı türler (Y) ile gösterilmiştir.
- Zararlı sayılan türler (Z) ile gösterilmiştir.
Yaygın sivri fare, burnu kirpi gibi uzun bir böcekçil memeli türü.
Radde sivri faresi veya Resmî Gazetede yayımlanan adıyla Radde böcekçili, sivri faregiller familyasından bir böcekçil türüdür. Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.
Kafkas böcekçili veya bilimsel adıyla Sorex satunini, sivri faregiller familyasından bir kemirgen türüdür. Güney Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesine endemiktir.
Sorex, Soricini takımına bağlı bir hayvan cinsidir.
Sorex veraecrucis, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex ventralis, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex trowbridgii, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex thibetanus, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex stizodon, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex sclateri, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex saussurei, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex planiceps, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex minutissimus, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex merriami, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex emarginatus, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Sorex arizonae, Sorex cinsine bağlı bir hayvan türüdür.