İçeriğe atla

Sorbonne Üniversitesi

Sorbonne Üniversitesi
Sorbonne Université
Paris'te Rue Saint-Jacques ve Sorbonne
Paris'te Rue Saint-Jacques ve Sorbonne
Harita
SloganCréateurs de futurs depuis 1257 (Fransızca) (Türkçe: 1257'den beri gelecek yaratıyoruz.)
Kuruluş1257 (1257) (Sorbonne Koleji olarak)
2018 (2018) (mevcut yasal statü)
TürDevlet üniversitesi
Kar amacı gütmeyen karma eğitim yükseköğretim kurumu
Bağlılık
  • EUA
  • LERU
  • Network of Universities from the Capitals of Europe (UNICA)
  • Transatlantic Policy Consortium (TPC)
Gelir€1 milyar (2021)
BaşkanNathalie Drach-Temam
Akademik personel6,700[1]
Öğrenciler55,600 (2019)
Konum21 Rue de l'École de Médecine 75006, Paris, Fransa
YerleşkeLatin Quarter; Clignancourt; Jussieu; Institut de Géographie; Malesherbes
Okul renkleriMavi   ve   Kırmızı
Web sitesisorbonne-universite.fr
Sorbonne ana binasının şapeli

Sorbonne Üniversitesi (FransızcaSorbonne Université), Paris'de bulunan bir devlet ve araştırma üniversitesidir. Kurumun mirası, 1257 yılında Fransız papaz Robert de Sorbon (1201-1274) tarafından Avrupa'daki ilk üniversitelerden biri sayılan Paris Üniversitesinin temelini oluşturacak olan Sorbonne Kolejinin kurulduğu Orta Çağ'a kadar uzanmaktadır.

Sorbonne Üniversitesi; Fransa, Avrupa ve Fransızca konuşulan ülkelerden öğrenci ve araştırmacılar tarafından en çok rağbet gören üniversitelerden biridir. En önemlisi, 1891 yılında Polonya'dan gelerek Sorbonne Fen Fakültesi'ne katılan Marie Skłodowska-Curie, aynı zamanda Sorbonne'da profesör olan ilk kadındır. Marie Curie ve kocası Pierre Curie, Sorbonne Üniversitesinin günümüz Fen ve Mühendislik Fakültesinin kurucuları olarak kabul edilmektedir. 2021 yılı itibarıyla, mezunları ve profesörleri 33 Nobel Ödülü, altı Fields Madalyası ve bir Turing Ödülü kazanmıştır.[2] ARWU ve THE üniversite sıralamalarına göre Sorbonne Üniversitesinin üç ana Fransız rakibi PSL University, Saclay University ve Université Paris Cité'dir.[3][4]

Tarihçe

Sorbonne Koleji

IX. Louis'in (Saint Louis) papazı Robert de Sorbon, fakir "okul çocukları"nın doktorluk mesleğine ulaşmada yaşadıkları zorlukları gözlemlemişti. Şubat 1257'de, ortaklaşa yaşayan ve maddi varlıkları için endişe duymadan tamamen çalışma ve öğretimle meşgul olacak bir takım laik din adamı için resmî olarak bir ev (domus) kurdurmuştur. Bu eve Sorbonne Koleji adı verilmiştir.

Kuruluşun eski sloganı olan "Sorbonne Üniversitesi, 1257'den beri geleceği yaratıyor" cümlesi bu tarihe atıfta bulunmaktadır. Sorbonne Üniversitesi, 1793 yılında eski Paris Üniversitesinin diğer tüm üniversiteleriyle birlikte kapatılmıştır.

Sorbonne Koleji, Sorbonne Üniversitesi ile Panthéon-Sorbonne Üniversitesinin paylaştığı şu anki Sorbonne binasının bulunduğu yerdeydi.

Bir akademinin birkaç fakültesinin birleşmesiyle oluşan organlara sivil bir kişilik kazandıran 28 Nisan 1893 ve fakültelerin organlarına üniversite adını veren 10 Temmuz 1896 tarihli yasaların yayınlanmasının ardından, 1896 yılında Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Protestan Teoloji Fakültesi (1877'de kurulmuş ve 1905'te serbest bir fakülteye dönüştürülmüştür) ve "École supérieure de pharmacie"nin birleşmesiyle yeni Paris Üniversitesi kurulmuştur. Açılışı 19 Kasım 1896 tarihinde başkanı Félix Faure tarafından yapılmıştır.

Paris Üniversitesinin bölünmesi

Paris-Sorbonne Üniversitesi ve Pierre-et-Marie-Curie üniversiteleri 1968 yılında Edgar Faure tarafından hazırlanan üniversite reformu sonucunda kurulmuştur.

O dönemde beş fakülteden oluşan Paris Üniversitesi, birkaç disiplinler arası üniversiteye bölünmüştür. Aralarında Paris Sorbonne Üniversitesinin de bulunduğu bazı kurumlar, "Sorbonne" adını ve o zamana kadar ağırlıklı olarak Fen ve Edebiyat Fakültelerinden oluşan Paris Üniversitesinin tarihi merkez binalarını korumuştur.

Pierre ve Marie Curie Üniversitesi, Paris Bilimler Fakültesinin öğretim ve araştırma birimlerinin çoğundan (diğerleri Université Paris Cité, Paris-Saclay Üniversitesi, Villetaneuse'deki Paris-East Créteil University ve Université Sorbonne Paris Nord'a katılmıştır) ve Paris Tıp Fakültesi birimlerinin bir kısmından oluşturulmuştur (diğerleri Université Paris Cité, Paris-VII Denis Diderot ve Université Sorbonne Paris Nord üniversitelerine katılmıştır).

Kaynakça

  1. ^ "Sorbonne University | Arts and Humanities, Medicine, Science and Engineering". 17 Eylül 2018. 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  2. ^ "Awards and recognition". Sorbonne Universite (İngilizce). 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Sorbonne University". Times Higher Education (THE) (İngilizce). 4 Nisan 2024. 25 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 
  4. ^ "ShanghaiRanking-Univiersities". www.shanghairanking.com. 25 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Sorbonne Koleji</span>

Sorbonne Koleji Paris Üniversitesi'nin teoloji koleji olarak, 1257 yılında, Robert de Sorbon tarafından kurulmuştur. 1968 yılında Fransa'daki gençlik hareketinin merkezi olarak hatırlanır. 2006 yılında da Fransa'daki olaylarda ilk Sorbonne Koleji işgâl edilmiştir. Günümüzde Fransızca dil okulu da bulunan Sorbonne; Fransızca eğitimini yıl boyu dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muş Alparslan Üniversitesi</span> Muşta kurulu devlet üniversitesi

Muş Alparslan Üniversitesi, 28 Mayıs 2007 tarihinde kurulan ve Muş ilinde faaliyet gösteren yüksek eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Strasbourg Üniversitesi</span>

Strazburg Üniversitesi, Fransa'nın Alsas bölgesindeki Strazburg şehrinde bulunan üniversitedir. 1538 yılında kurulmuş olup, 1970'li yıllarda üç ayrı enstitüye ayrılmıştır. 2007 yılı itibarıyla toplam öğrenci sayısı 48.500 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anglia Ruskin Üniversitesi</span>

Anglia Ruskin Üniversitesi Birleşik Krallık Güney=Doğu bölgesinde kampüsleri Cambridge şehri ve Chelmsford kentinde kurulu bir devlet üniversitesidir. Üniversitede lisans, yükseklisans, doktora eğitimi verilmekte ayrıca akademik araştırmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lancaster Üniversitesi</span> Birleşik Krallıkta bir üniversite

Lancaster Üniversitesi 1964 tarihinde Lancaster'de kurulmuş bir üniversitedir. 1968'de bu kentin güneyinde bir kırsal alan olan Bailrigg'de özel olarak yapılan kampüsüne yerleşmiş. Üniversite bu kampüste gelişmiştir ve günümüze kadar Lancaster kentinden ayrı ve uzakta kalmıştır.

Paris-Sorbonne University Üniversitesi Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de 2006 yılında kurulmuş olan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Paris-Saclay Üniversitesi</span>

Paris-Saclay Üniversitesi veya kısaca UPST, Fransa'nın Île-de-France eyaletindeki Paris şehrinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olarak tanınmaktadır. Üniversite, Ekim 2023'ten bu yana havacılık ve uzay alanında çift diploma için IPSA'nın ortağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Diderot Üniversitesi</span>

Paris 7 olarak da bilinen Paris Diderot Üniversitesi, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan bir Fransız devlet üniversitesidir. Paris kamu yükseköğretim akademisinin yedi üniversitesinden biri ve Sorbonne Paris Üniversitesi grubunun üyesiydi. 2019 yılında Paris Descartes Üniversitesi ile birleşti ve Paris Üniversitesi olarak yeni unvanını kazandı. Üniversite ile bağlantılı kişilerden iki öğretmen fizik ve kimya alanında Nobel Ödülü kazandı ve diğer ikisi Fransa'da Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre ve Marie Curie Üniversitesi</span>

Pierre ve Marie Curie Üniversitesi,, Fransa'nın başkenti Paris şehrinde, 2007-2017 yılları arasında UPMC olarak adlandırılan ve aynı zamanda Paris 6 olarak da bilinir, 1971'den 2017'ye kapanana kadar devlet araştırma üniversitesi. Üniversite, Paris 5. bölge'de yer alan Latin Mahallesi'ndeki Jussieu Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gösta Mittag-Leffler</span>

Magnus Gustaf Mittag-Leffler, İsveçli bir matematikçiydi. Matematiksel katkıları, esas olarak bugün karmaşık analiz olarak adlandırılan fonksiyonlar teorisi ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Charpentier</span>

Emmanuelle Marie Charpentier, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında çalışan Fransız profesör ve araştırmacıdır. 2015 yılından beri, Almanya, Berlin'deki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmaktadır. 2018'de bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Patojen Bilimi Birimi'ni kurdu. 2020'de Charpentier ve Jennifer Doudna, "genom düzenlemede bir yöntemin geliştirilmesi nedeniyle" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Université Paris-Nanterre</span>

Paris-Nanterre Üniversitesi ekonomi, insan ve sosyal bilimler, hukuk, edebiyat, psikoloji ve siyaset bilimi alanlarında uzmanlaşmış çok disiplinli bir Fransız üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Université Paris Cité</span>

Université Paris Cité Paris, Fransa'daki devlet üniversitesi. 2019 yılında Université Paris-Descartes ve Paris Diderot Üniversitesi'un birleşmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Panthéon-Sorbonne Üniversitesi</span>

Panthéon-Sorbonne Üniversitesi ya da bilinen diğer adıyla Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir. 1968 Mayıs olaylarını takiben Paris Üniversitesi'nin on üçe bölünmesiyle 1971 yılında kurulan üniversite, Fransa'nın hukuk, ekonomi ve siyasi bilimler alanlarındaki en büyük kamusal araştırma ve öğretim kurumudur.