İçeriğe atla

Sophonisba Breckinridge

Sophonisba Breckinridge, New Deal sürecinde bir kadın olarak oldukça etkin bir aldı.

Sophonisba Preston Breckinridge (1 Nisan 1866 - 30 Temmuz 1948) Amerikalı bir aktivist, İlerici Dönem sosyal reformcusu, sosyal bilimci ve yüksek öğrenimde yenilikçiydi. Chicago Üniversitesi'nde sosyal bilimler alanında Doktora derecesi alan ilk kadındı. Siyaset bilimi ve ekonomi dalında, ardından ve Kentucky barosuna giren ilk kadındı. 1933 yılında Başkan Franklin D. Roosevelt onu Uruguay'daki 7. Pan-Amerikan Konferansı'na temsilci olarak göndererek ABD hükûmetini uluslararası bir konferansta temsil eden ilk kadın oldu. Sosyal hizmet için akademik profesyonel disiplin ve derece oluşturma sürecine öncülük etti.[1] Hayatı boyunca Marion Talbot [2] ve Edith Abbott [3] ile ilişkileri oldu.

Breckinridge ve Abbott, modern refah devletinin temellerini atan 1935 tarihli Sosyal Güvenlik Yasası da dahil olmak üzere birçok New Deal programının tasarlanmasında, geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesinde önemli rol oynamıştır. Ömrü boyunca asgari ücret ve azami çalışma saati yasalarının savunuculuğunu yapan Breckinridge, 1938 tarihli Adil Çalışma Standartları Yasası'nın tanıtımına da yardımcı olmuştur.[4]

Aktivizmi

Breckinridge, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok ulusal sosyal ve politik konuda çalışan bir aktivistti:

  • Kadınlara oy hakkı
  • Afro-Amerikan sivil hakları; NAACP'nin kurulmasına yardımcı oldu ve Eyalet Kamu Refahı Departmanının bir parçası olan Siyahi Çocuklar Alt Komitesine başkanlık etti [5]
  • Çalışma koşulları; Kadın Sendikaları Birliği'nin Chicago şubesinin kurucu üyesi olarak görev yaptı
  • Göçmenlik
  • Çocukların korunması ve iş kanunları reformu
  • İlerici Parti
  • Pasifizm

Chicago Üniversitesi öğretim üyeliğinden emekli olduktan sonra Breckinridge 1942 yılına kadar toplumsal refah alanında dersler vermeye devam etmiştir. Sophonisba Breckinridge, 30 Temmuz 1948'de Chicago'da ülser ve damar sertliği nedeniyle 82 yaşında ölmüştür. Lexington (Kentucky) Mezarlığı'nda Breckinridge aile mezarlığına defnedildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ Hammond, Claire Holton (2000). "Sophonisba Breckinridge (1866–1948)". A Biographical Dictionary of Women Economists. Cheltenham, UK: Edward Elgar. s. 81. 
  2. ^ "Entangled lives". The University of Chicago Magazine (İngilizce). 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Sophonisba in Love | University of Chicago Law School". www.law.uchicago.edu. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  4. ^ Jabour, Anya (16 Eylül 2019). Sophonisba Breckinridge. University of Illinois Press. doi:10.5406/j.ctvpj7hjj. ISBN 978-0-252-05152-4. 
  5. ^ "Breckinridge, Sophonisba Preston 1866 - 1948". WLH Women's Legal History. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2017. 
  6. ^ "Kentucky Women". 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü yol</span>

Üçüncü yol, merkez sağ ekonomik politikaların merkez sol sosyal politikalarla sentezini savunarak sağ ve sol siyaseti uzlaştırmaya çalışan merkezciliğe benzer bir politik konumdur. Üçüncü Yol, devletin ekonomik canlılığı ve daha önce Keynesçilik tarafından popüler hale getirilmiş olan ekonomik müdahaleci politikaların aşırı kullanımına ilişkin şüphelere yanıt olarak, çeşitli merkez - merkez sol ilerici hareketler içindeki siyasi politikaların yeniden değerlendirilmesi olarak yaratıldı. 1970'lerin sonları ve 1980'ler boyunca neoliberalizmin ve Yeni Sağ'ın popülaritesinin yükselişiyle tezatlık içeriyordu.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John C. Breckinridge</span> Amerikalı siyasetçi

John C. Breckinridge, Amerikan hukukçu, politikacı ve asker. Kentucky Eyaletini Kongrenin iki kolunda da temsil etti ve Amerika Birleşik Devletlerinin 14. ve en genç başkan yardımcısı oldu. 1857'den 1861'e kadar başkan yardımcılığı görevi yapmış ve 36 yaşında göreve başlamıştır. Demokrat Parti üyesiydi ve Amerikan iç savaşının patlak vermesi sırasında Amerikan Senatosu'nda görev yaptı, ancak Konfedere Devletler Ordusuna katıldıktan sonra sınır dışı edildi. 1865'te Konfederasyon Savaş Sekreteri olarak atandı.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımcılık karşıtı yasa</span> Kanun

Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, ayrımcılık türlerine ve bu yasalarla korunan gruplara göre çeşitlilik gösterebilmektedirler. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, özellikle belirtilen özelliklerinden dolayı bireylere farklı muamele edilmemesi gerektiği konusunda eşitlik ilkelerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alzina Stevens</span>

Alzina Stevens, Hull House'da aktif bir Amerikan işçi lideri, sosyal reformcu ve editördür. Emek Şövalyeleri düzenindeki temsilci kadınlardan biri ve eşit oy hakkının ateşli bir savunucusuydu. Toledo Bee'nin yazı işleri kadrosunda ve Halk Partisi'nin bir organı olan Vanguard'ın yarı sahibi ve editörü olarak görev yaptı. 1876 veya 1877'de Bay Stevens ile evliliği kısa süre sonra boşanmayla sonuçlanmasına rağmen, eski eşinin soyadını kullanmaya devam etti.

Eşit işe eşit ücret, aynı iş yerindeki kişilere eşit ücret verilen işçi hakları kavramıdır. Çoğunlukla cinsiyete dayalı ücret farkı ile ilgili olarak cinsel ayrımcılık bağlamında kullanılır. Eşit ücret, temel ücret, aylık dışı ödemeler, ikramiyeler ve ödenekler dahil olmak üzere tüm ödeme ve yardımlarla ilgilidir. Bazı ülkeler, eşit ücret konusunda diğerlerinden daha hızlı hareket etti.

<span class="mw-page-title-main">Zofia Daszyńska-Golińska</span> Polonyalı politikacı

Zofia Emilia Daszyńska-Golińska, evlilik öncesi soyadıyla Zofia Poznańska veya bilinen adıyla Zofia Golińska, Polonyalı bir sosyalist politikacı, oy hakkı savunucusu ve profesördür. Polonya Senatosu'ndaki ilk kadın senatördü.

<span class="mw-page-title-main">Alice Brady</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1892 – 1939)

Alice Brady Amerikalı aktris. Kariyerine sessiz film dönemi ile başlamış ve talkie dönemine geçişte kariyerine devam edebilmiştir. 1939'da kanserden ölmeden altı ay öncesine kadar çalıştı. Filmleri arasında Carole Lombard'ın karakterinin uçarı annesini oynadığı My Man Godfrey (1936) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandığı In Old Chicago (1937) yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Willa Brown</span> Amerikalı pilot, öğretmen ve aktivist (1906–1992)

Willa Beatrice Brown, Amerikalı pilot, lobici, öğretmen ve sivil haklar aktivistidir. ABD'de pilot lisansı kazanan ilk Afroamerikalı kadın, Amerika Birleşik Devletleri Kongresine aday olan ilk Afroamerikalı kadın, Civil Air Patrol'daki ilk Afroamerikalı subay ve ABD'de hem pilot lisansı hem de uçak tamircisi lisansına sahip olan ilk kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde öne çıkan Müslüman şeriat hukukunun bir bölümü de aile hukukudur. Bu yasa evlilik, çocuklar ve boşanma ile ilgilidir. Aile hukuku, Osmanlı İmparatorluğu'nda özel hukuk kategorisine girer. Aile ve miras hukuku, Osmanlı hukukunun tam merkezindeydi ve bu nedenle yabancı hukukun nüfuzundan en az etkilenmişti. Osmanlı İmparatorluğu'nda İslam toplumunda toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesinde aile hukuku da önemli bir rol oynamıştır. Tanzimat Dönemi'nde Osmanlı Devleti'nin bürokrasiye ağırlık vermesiyle birlikte kendi idareleri altında yaşayan ailelerin doğum, evlilik, ölüm gibi bilgileri toplamaya başladılar.

<span class="mw-page-title-main">Dhondo Keshav Karve</span>

Halk arasında Maharshi Karve olarak bilinen Dhondo Keshav Karve, Hindistan'da kadın refahı alanında bir sosyal reformcuydu. Hindistan'daki ilk kadın üniversitesi olan SNDT Kadın Üniversitesi'ni kurdu. Hindistan Hükûmeti ona Bharat Ratna ödülünü 1958'de, yani 100. doğum gününde vererek onu onurlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Martha Annie Whiteley</span>

Martha Annie Whiteley, İngiliz bir kimyager ve matematikçiydi. Kadınların Kimya Derneği'ne girmesini savunmada etkili oldu ve kimya alanında kadın eşitliğini ilerletmeye olan bağlılığıyla tanındı. Royal Society of Chemistry'nin "175 Faces of Chemistry" listesinden bir kişi olarak tanımlanmaktadır.

Aemilia Hilaria bir Galya-Roma hekimiydi. Hekimlik yapmış, jinekoloji ve obstetrik üzerine kitaplar yazmıştır. Bebekken neşeli olmasından dolayı "Hilaria" olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Edith Abbott</span> Amerikalı ekonomist (1876 – 1957)

Edith Abbott Amerikalı bir ekonomist, istatistikçi, sosyal hizmet uzmanı, eğitimci ve yazar olarak tanınır. Abbott, Nebraska'nın Grand Island şehrinde doğdu. Abbott, iktisat eğitimi almış, sosyal hizmet mesleğinde öncü bir kişilikti. Hümanizmin eğitimin içine yerleştirilmesi gerektiği düşüncesiyle toplumsal reformun önde gelen aktivistlerinden olmuştur. Abbott aynı zamanda sosyal hizmet çalışmalarını lisansüstü düzeye taşımakla da görevliydi. Chicago Üniversitesi'ndeki sosyal reform çalışmaları sırasında tepkiyle karşılaşsa da nihayetinde başarılı oldu ve 1924 yılında okulun dekanlığına seçilerek Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk kadın dekanlardan biri oldu. Abbott her şeyden evvel bir eğitimciydi ve çalışmalarını, sosyal sigorta mevzuatında da görüleceği üzere, hukuk eğitimi ile insani yardım faaliyetlerinin bir bileşimi olarak görüyordu. Lisansüstü düzeyde sosyal hizmet uygulamalarını sürdüren bir ekonomist olarak bilinmektedir. Sosyal hizmet alanında en önemli kişilerden biri olarak tarihe geçmiştir.

Sosyal hizmet, meslek yüksekokulları olmazsa asla bir meslek haline gelemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Grace Abbott</span>

Grace Abbott, özellikle göçmenlerin haklarının iyileştirilmesi ve çocuk korumasının geliştirilmesi, özellikle de çocuk işçiliğinin düzenlenmesi konusunda çalışan Amerikalı bir sosyal hizmet uzmanıydı. Sosyal hizmet uzmanı, eğitimci ve araştırmacı olan ablası Edith Abbott'un mesleki ilgi alanları ile Grace'in fikirleri örtüşüyordu.