İçeriğe atla

Sophie Scholl

Sophia Scholl
Gestapo photos of Sophie Scholl taken after his capture on February 18, 1943-2
DoğumSophia Magdalena Scholl
9 Mayıs 1921
Forchtenberg Weimar Cumhuriyeti
Ölüm22 Şubat 1943
Stadelheim Hapishanesi Nazi Almanyası
Ölüm sebebiİdam
MilliyetAlman
EğitimMünih Ludwig Maximilian Üniversitesi
MeslekÖğrenci, Politik Aktivist

Sophia Magdalena Scholl (d. 9 Mayıs 1921 – ö. 22 Şubat 1943), Alman öğrenci ve Nazi karşıtı siyasi eylemci. Nazi Almanyası'nda Beyaz Gül adlı şiddet içermeyen direniş grubunun aktif üyesiydi.[1][2]

Münih Üniversitesinde, savaş karşıtı broşürler dağıtırken yakalandıkları için Sophie ve ağabeyi Hans Scholl ile vatana ihanetten yargılandı ve suçlu bulundu. Sonucunda ikisi de giyotinle 22 Şubat 1943 tarihinde idam edildiler.[3]

1970'ten beri Sophie Almanya'da savaşa karşı çıkan en büyük kahramanlardan biri olarak görülmektedir.

Hayatı

Sophie'nin babası Robert Scholl belediye başkanıydı. Sophie 6 çocuğun 4.sü olarak doğdu. Sophie bir Lutherci olarak büyütüldü. Okula 7 yaşında başladı, hızlı öğreniyordu. Sophie rahat bir çocukluk geçirdi. 1930'da ailesi Ludwigsburg'e, 2 yıl sonra da babasının bir danışma ofisinin olduğu Ulm'a taşındılar.

1932'de, Sophie ortaokula başladı. 12 yaşında tıpkı çoğu arkadaşı gibi Bund Deutscher Mädel'e gitmeye karar verdi. İçinde hissettiği Tanrı'nın nefesi ona yavaş yavaş eleştirel bir bakış açısı kazandırmaya başladı. Babasının, arkadaşlarının hatta hocalarının bile politik görüşlerinin farkındaydı. Politik görüşler Sophie'nin arkadaşlık seçiminde önemli bir yer edinmeye başladı. Ağabeyinin ve arkadaşlarının 1937'de Alman Gençlik Hareketi'ne katıldıkları için tutuklanması onda büyük bir etki yarattı.

Çizime ve resme karşı yeteneği vardı. Tutkulu bir okuyucu olarak felsefe ve teolojiye karşı büyük bir ilgisi vardı. Sağlam Hristiyanlık ve her insanın değerli olduğuna dair inancı onun Nazi ideolojisine direnmesinin temellerini hazırlayacaktı.

Sophie Scholl'un doğum yeri olan Forchtenberg'deki Belediye Binası

1940 yazında, ortaokuldan mezun oldu, makalesinin konusu "Beşiği oynatan el, dünyayı oynattı"'ydı. Çocukları çok sevdiğinden, Fröbel Institude'de anaokulu öğretmeni oldu. Burayı özellikle, Reichsarbeitsdienst'e (Nasyonal İşçi Hizmeti) yani üniversiteye gitmek için gerekli olan servise alternatif olabileceğini umarak seçmişti. 1941'de askeri bir birlikte kreş öğretmenliği yaptı.

Sophie Scholl'un Büstü

Reichsarbeitsdienst'teki 6 ayından sonra, 1942'de Münih Üniversitesi'ne biyoloji ve felsefe öğrencisi olarak girdi. Ağabeyi Hans da orada Tıp okuyordu. Sophie'yi arkadaşlarıyla tanıştırdı, grup daha çok politik görüşleriyle bilinmesine rağmen Sophie'yle pek çok yönden bağ kurdular; sanat, müzik, edebiyat, felsefe ve teoloji. Beraber sıklıkla konserlere, tiyatrolara ve konferanslara katıldılar.

Münih'te Sophie, birçok sanatçıyla tanıştı. En çok sordukları soru ise bir bireyin diktatörlük rejimi altında nasıl davranması gerektiğiydi.

1942'de Sophie'nin babası bir çalışanına Adolf Hitler'i eleştiren bir söz söylediği için hapse atıldı.

Beyaz Gül'ün Kökenleri

Beyaz Gül, Sophie ve arkadaşlarının Clemens August Graf von Galen tarafından yazılmış Nazi-karşıtı kitabını okuduktan sonra kuruldu. Clemens bir Katolik olmasına rağmen, Sophie kitaptan etkilenmişti.Sophie ve arkadaşları Hartnagel'in Alman askerlerinin davranışları hakkındaki raporunu okuduktan sonra dehşete düştüler. Raporda Yahudi katliamına yer veriliyordu.[4]

Beyaz Gül'ün Hareketleri

1942'de grup makaleler yayınlamaya başladı. Popüler bir inanca göre, bu makalelerin yazımına Sophie katkıda bulunmamıştı çünkü ağabeyi onun haberinin olmasını istemiyordu. Ama Sophie bunları fark ettiği zaman ağabeyine katıldı ve onlara yardımcı olduğunu kanıtladı çünkü kadın olduğu için rastgele bir SS askeri tarafından durdurulma olasılığı daha azdı. Grup, Almanları pasif bir şekilde Nazilere direnmeye bu makaleler yoluyla teşvik ediyordu. 18 Şubat 1943'te Münih Üniversitesi'nde broşür dağıtırken ağabeyi ve Sophie yakalandılar.

Mahkemeden önce, Sophie Scholl'un şu sözleri söylediği kaydedilmiştir:

Birisi bir başlangıç yapmak zorundaydı. Bizim yazdıklarımız ve söylediklerimize diğerleri de inanıyor. Onlar sadece kendilerini bizim yaptığımız gibi ifade etmekten çekiniyor.

22 Şubat 1943'te Sophie, ağabeyi Hans ve arkadaşları Christoph Probst vatana ihanetten suçlu bulundu. Hepsi sadece birkaç saat sonra, 17.00'da giyotinle idam edildi. Sophie'nin son sözleri şöyle olmuştur:

Dünya'da nasıl adalet bekleyebiliriz, davalarını hakkıyla savunmaya çalışan bu kadar az kişi varken? Ne kadar güzel, güneşli bir gün ve ben gitmek zorundayım. Ama benim ölümüm niye sorun olsun ki, eğer insanlar bizim sayemizde uyanırlarsa ve harekete geçerlerse?[3]

Hans Scholl, Sophie Scholl ve Christoph Probst'un mezarı

Popüler Kültürdeki Yeri

Sophie Scholl - Son Günler (2005) adlı filmin afişi.

Film

Hakkında Sophie Scholl – The Final Days adlı bir film çekilmiştir ve en iyi yabancı film dalında Oscar'a aday olmuştur. Ayrıca, Sophie'yi oynayan Julie Jentsch oyunculuğuyla Berlin Film Festivali'nde Silver Bear (Gümüş Ayı) ödülünü almıştır.[5]

Müzik

İskoç folk şarkıcısı George Donaldson, "The White Rose" adlı bir şarkı yazdı.

İngiliz punk grubu Zatopeks, ilk albümlerinde (2005) Sophie Scholl için taşıyan bir aşk şarkısı yayınladı.[6]

Fransız rock grubu Mickey 3D, Sebolavy (2016) adlı bir albümde "La Rose Blanche" adlı bir şarkı yazdı.

Amerikan rock grubu Sheer Mag, 2017 çıkış albümü Need to Feel Your Love'da "(Say Goodbye to) Sophie Scholl" adlı bir şarkı kaydetti .

İngiliz folk şarkıcısı Reg Meuross, 2017 yılında Faraway People albümünde "For Sophie" yi yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ Scholl, Inge (1983). The White Rose: Munich, 1942-1943. Schultz, Arthur R. (Trans.). Middletown, CT: Wesleyan University Press. s. 114. ISBN 978-0-8195-6086-5. 
  2. ^ Lisciotto, Carmelo (2007). "Sophie Scholl". Holocaust Education & Archive Research Team. 10 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  6. ^ "Zatopeks - Ain't Nobody Left But Us (album review ) | Sputnikmusic". www.sputnikmusic.com. 23 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

22 Şubat, Miladi takvime göre yılın 53. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 312 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Orff</span> Alman besteci

Carl Orff, Carmina Burana isimli sahne kantatının yaratıcısı olan Alman bestecidir. Orff, çocuklara müzik öğretmek için özel bir eğitim yöntemi geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Gül (grup)</span> Almanyada 1940-1943 arasında etkinlik göstermiş Katolik ve antifaşist bir direniş grubu

Beyaz Gül, Almanya'da 1940-1943 arasında etkinlik göstermiş antifaşist bir direniş grubunun adı.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Kandinski</span> Rus ressam (1866 – 1944)

Vasili Vasilyeviç Kandinski, ressam ve sanat kuramcısı. Teorileri ve uygulamalarıyla 20. yüzyılda etkin rol oynayan önemli bir kuramcı ve ressam olmuştur. Avrupa'da soyut sanatın öncülüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Misak Manuşyan</span> Ermeni gerilla ve şair (1906-1944)

Misak Manuşyan, Ermeni kökenli Fransız şair, partizan. Nazilere karşı göçmen işçilerden oluşan bir partizan grubun askeri önderi oldu. 22 arkadaşıyla birlikte kurşuna dizildi ve bu haber Nazilerin duvarlara astığı afişlerle halka duyuruldu. Uyanık Olalım adlı şiiri göçmen işçilere ithafen yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Reichenbach</span> Alman–Amerikan filozof

Hans Reichenbach, Alman düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murray Bookchin</span> Amerikalı filozof

Murray Bookchin, Amerikalı sosyal teorisyen, yazar, tarihçi ve siyaset felsefecisi. Çevre hareketinin öncülerinden olan Bookchin, özgürlükçü sosyalizm, anarşizm ve ekoloji düşüncelerine bağlı kalarak şehir planlaması ve teorisyeni olduğu sosyal ekoloji ideolojisi gibi konular üzerine çalışmalar yapmış, anarşist gelenek ile çağdaş ekolojik bilincin sentezini kurması ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Bookchin; siyaset, felsefe, tarih ve kentsel sorunlar üzerine iki düzine kitabın yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<i>Franny ve Zooey</i> JD Salingerın ilk kez 1961 yılında yayımlanan kitabı

Franny ve Zooey, Jerome David Salinger'ın ilk kez 1961 yılında yayımlanan kitabı. Kitap, Franny isimli öyküden ve Zooey isimli novelladan oluşmaktadır. Yirmili yaşlarda iki kardeş olan Franny ve Zooey Salinger'ın eserlerinde sıklıkla yer bulan Glass ailesinin en genç üyeleridir. Kitapta 1955 Kasım'ındaki uzun bir hafta sonu anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Hanfstaengl</span>

Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler için çalışan yabancı basın sekreteri. Daha sonra Franklin D. Roosevelt için çalıştı ve bir kez yazar Djuna Barnes ile meşgul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Armia Krajowa</span> 2.Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Polonyadaki direniş hareketi

Armia Krajowa, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nın işgali altındaki Polonya’da bir direniş hareketi. 1942 yılı Şubat ayında Związek Walki Zbrojnej adıyla kuruldu. İki yıl içinde çoğu direniş grubunu kapsayacak şekilde genişledi. Polonya Sürgün Hükûmetine bağlıydı ve bu hükûmetin silahlı kuvvetine evrildi. 1944 yılında bünyesinde 200 ila 600 bin kişinin bulunduğu öne sürülür. Yugoslav Partizanları ve Sovyet partizanlarının ardından Avrupa’daki savaş sırasında en büyük üçüncü direniş örgütüydü. Örgütün varlığına, 20 Ocak 1945 tarihinden itibaren işgal altındaki Polonya topraklarının ilerleyen Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi üzerine son verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Huber</span>

Kurt Huber, Nazi Almanyası'na karşı direniş yürüten Beyaz Gül grubunun bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fallada</span> Alman yazar (1893-1947)

Hans Fallada Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Halk Mahkemesi (Almanya)</span>

Halk Mahkemesi, Nazi Almanyası'nda kurulan bir özel mahkemeydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<i>Sophie Scholl - Son Günler</i>

Sophie Scholl - Son Günler, Marc Rothemund tarafından yönetilen ve Fred Breinersdorfer tarafından yazılan 2005 Alman tarihi drama filmidir. Film, Alman Direniş hareketinin bir parçası olan Nazi karşıtı şiddet içermeyen öğrenci direniş grubu Beyaz Gül'ün 21 yaşındaki üyesi Sophie Scholl'un hayatının son günleri hakkındadır. Sophie Scholl, Halk Mahkemesi tarafından vatana ihanetten suçlu bulundu ve aynı gün, 22 Şubat 1943'te idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hedwig Potthast</span> Heinrich Himmlerin kişisel sekreteri ve metresi

Hedwig Potthast, Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır.