İçeriğe atla

Sonsuz Panayır

Halide Edib Adıvar’ın yazdığı bir romandır. Roman, yirminci yüzyılın Osmanlı İmparatorluğunda geçer. Eser, İstanbul’da yaşayan güçlü ve genç bir kadın olan Feride Hanımefendinin yaşamına odaklanır. Feride, Hayattaki bir anlam arayışı ve toplumsal sorunlarla başa çıkmak için çabalamaktadır. Bu sırada eserde, aşk, aile ve özgürlük gibi temaları ele alır. Feride Hanımefendi’nin içsel yolculuğu, okuyucuyu Türk toplumunun derinliklerine götürürken, aynı zamanda dönemin zihniyetini de yansıtır. Eserde Halide Edip Adıvar’ın cumhuriyet dönemindeki daha bireysel olan üslubu ve milli edebiyat dönemindeki daha agresif olan üslubu beraber görülür

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ateşten Gömlek</i> Halide Edib Adıvar tarafından yazılan roman

Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar'ın bir romanıdır. Şu anlamlara da gelebilir:

Türkün Ateşle İmtihanı, Halide Edib Adıvar'ın Milli Mücadele yıllarında eşi Adnan Adıvar ile Anadolu' da geçirdikleri günlerden, Zafer'in kazanılıp İstanbul'a dönmelerine kadar olan döneme ait anılarını içeren kitaptır.

<i>Kalp Ağrısı</i> (roman) roman

Kalp Ağrısı, Halide Edib Adıvar'ın dokuzuncu romanı.

Mor Salkımlı Ev, Halide Edib Adıvar'ın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar anılarını anlattığı kitabıdır. 1955 yılında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika edilmiş; 1963 yılında, yazarın ölümünden hemen önce kitap olarak yayımlanmıştır.

<i>Vurun Kahpeye</i> (film, 1949) 1949 filmi

Vurun Kahpeye, Lütfi Ömer Akad'ın 1949 yapımı filmi. İftira sonrası linç edilen Aliye Öğretmenin hikâyesini konu edinmektedir. Film, Halide Edib Adıvar'ın 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilen ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayınlanan aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Roman, toplamda üç defa sinemaya uyarlanmış ve bu, ilk uyarlamadır. Başrolde Aliye Öğretmeni canlandıran Sezer Sezin vardır.

<i>Akile Hanım Sokağı</i>

Akile Hanım Sokağı, Halide Edib Adıvar’ın 1957-1958 yıllarında Hayat mecmuasında tefrika edilmiş, 1958’de kitap olarak yayımlanmış romanıdır.

<i>Tatarcık</i> (roman)

Tatarcık, Halide Edib Adıvar’ın 1939 yılında yayımlanan bir romanıdır. Sinekli Bakkal ve Zeyno'nun Oğlu romanlarının bir devamı niteliğindedir.

Yeni Turan, Halide Edib Adıvar’ın 1912 yılında yayımlanan bir romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mektup roman</span> bir dizi belge olarak yazılan roman

Mektup roman, bir dizi mektuptan oluşan bir roman tarzıdır.

<i>Kerim Ustanın Oğlu</i>

Kerim Usta'nın Oğlu, (Bazı baskılarda; Kerim Usta'nın Oğlu - Bir Doktorun Hayatı) Halide Edib Adıvar tarafından kaleme alınan 1958 yılında basılan roman. 1983'te Heyulâ ile birlikte basılmıştır.

Heyulâ, Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan, 1909 yılında basılan roman. 1983'te Kerim Usta'nın Oğlu ile birlikte basılmıştır.

<i>Raik’in Annesi</i>

Raik'in Annesi, Halide Edib Adıvar tarafından kaleme alınan, 1909 yılında basılan roman. Yazarın ilk romanlarındandır. 1909 yılında ilk kez Resimli Roman Mecmuası'nda yayımlanmıştır. İkinci baskısı 1924'te, üçüncü baskısı 1967'de, dördüncü baskısı 1973'te yapılmıştır. Üçüncü baskıda Baha Dürder tarafından sadeleştirilmiştir. İç resimleri, kitabın ikinci baskısında Cevat Şakir Kabaağaç tarafından yapılmış desenlerdir.

Yolpalas Cinayeti, Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan, 1936 yılında basılan roman. 1955 yılında aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.

<i>Nur Baba</i> (roman) Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılan roman

Nur Baba, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun, Kısıklı'daki Bektaşi Tekkesi'ne devam ettiği yıllardaki gözlemlerine dayanarak, 1913'te yazmaya başladığı ilk romanı.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu Yeni Çarşı SF</span>

Beyoğlu Yeni Çarşı SF veya eski adıyla Halide Edip Adıvar Spor Kulübü, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde faaliyet gösteren spor kulübüdür. Beyoğlu 1979 Yeniçarşı Gençlik ve Spor Kulübü Derneğine bağlı olarak kurulan şirketin idaresindeki futbol takımı 2. Lig'de mücadele etmektedir.

<i>Son Eseri</i> Halide Edib Adıvarın yazdığı ve 1913 yılında tefrika edilen bir aşk romanı

Son Eseri, Halide Edib Adıvar'ın yazdığı ve1913 yılında tefrika edilen bir aşk romanıdır.

Millî Edebiyat Dönemi, II. Meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yılları arasında faaliyet gösteren edebiyat akımıdır. Genellikle Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'in Genç Kalemler dergisinde savundukları Yeni Lisan Hareketi ile başlatılır. Dilde sadeleşme, şiirde aruzun yerine aruz ölçüsü, içerikte halkın sorunları ve yerli yaşam Millî Edebiyat Dönemi'nin temelini oluşturur. Bu dönemde Türk edebiyatı Doğu ve Batı taklitçiliğinden kurtarılmaya çalışılmış, yalın bir anlatım benimsenmiştir. Ayrıca Türk kültürü ve tarihi, incelenmemiş bir hazine olarak kabul edilmiştir.

Maske ve Ruh, daha çok romanlarıyla tanınan Halide Edib Adıvar'ın 1930'lu yıllarda yazdığı oyun. Oyunda dünyaya ve dünyada karşılaşılan sorun ve tehditlere Türk mizah ve felsefesinin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca'nın bakış açısıyla yaklaşılır. Halide Edib eseri yazma fikrinin Milli Mücadele yıllarında Akşehir'e yaptığı gezi sırasında geldiğini belirtti fakat ziyaretinden 10 yıl sonra kaleme alabildi. Bu tarzda bir eser yazmasında Akşehir'de Nasreddin Hoca felsefesinden etkilenmesi ilham kaynağı olmuştur. İlk olarak Yedigün dergisinde tefrika edilmiştir. Aynı zamanda ikinci versiyonu "Masks or Souls" adıyla yazar tarafından güncellenerek İngilizce yayımlandı. Güncelliğini yitirmiş olabilecek bazı kaynaklara göre oyun hiçbir tiyatroda sergilenmemiştir.