İçeriğe atla

Sonia Pierre

Solange Pierre (Ortada) Hillary Clinton ve Michelle Obama ile birlikte, Dışişleri Bakanlığı'nda, 2010 ABD Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, 3, Mart 2010

Sonia Pierre olarak bilinen Solange Pierre (4 Temmuz 1963 - 4 Aralık 2011), Haiti'de ya da Dominik Cumhuriyeti'nde doğan Haiti kökenli bireylere yönelik ayrımcılık olan antihaitianizmi sona erdirmek için çalışan Dominik Cumhuriyeti'ndeki bir insan hakları savunucusuydu. Bu çalışmasıyla 2006'da Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü'nü kazandı.[1][2]

Gençlik yılları

Pierre, Dominik Cumhuriyeti, San Cristóbal'daki Villa Altagracia'da, 4 Temmuz 1963'te[3] Haiti kökenli bir aileden (annesi 1957'de geçici bir çalışma izniyle göç etti ve babası yasadışı olarak Dominik topraklarından girdi[4][5]) dünyaya geldi. On iki çocuğun bir tanesi, Haiti kökenli Dominik Cumhuriyeti'ndeki insanların yaşadığı bir köle olarak adlandırılan bir göçmen işçi kampında yetiştirildi. Doğum belgesi, adını Solain olarak listeliyor; Pierre "diyor bir hükûmet yetkilisinin verdiği bir hatanın sonucu." Uyruğunu Junta Central Electoral (eski) tarafından doğum belgesinin sahte olduğu gerekçesiyle, Haiti'li ebeveynlerinin ikamet durumuyla ve Haiti'den kanıtlayıcı dokümantasyon eksikliği nedeniyle itiraz edildi.

14 yaşındayken, ülkenin samanlıklarından birinde şeker kamışı işçileri tarafından beş günlük bir protesto gösterisi düzenledi ve tutuklanmasına yol açtı. Bununla birlikte, protesto, işçilerin talepleri, yani yaşam alanlarının boyanması, daha iyi araçlar verilmesi ve artırım yapılması gibi halkın dikkatini çekti.

Kariyeri

Sonia Pierre, daha iyi ücret ve yaşam koşulları için protesto gösteren göçmen işçi köyünde Haiti şekeri kamışı işçilerin sözcüsü olduğu için tutuklandığında 13 yaşında bir aktivist oldu.

Pierre, Haiti'den gelen bireylere veya Haitili kökenli Dominik Cumhuriyeti'ndeki kişilere karşı antihaitianizm veya önyargılandırma yapmayı amaçlayan sivil toplum örgütü Haiti İnisiyatifi'nde Dominik Kadın Hareketi (MUDHA) direktörü olarak çalıştı.

2005'te Pierre, Dominik doğum belgelerini reddeden iki etnik Haiti çocuğunun davası üzerine Amerikan İnsan Hakları Mahkemesine dilekçe verdi. Yean ve Bosico v. Dominik Cumhuriyeti denilen davada "vatandaşlığa ve vatandaşlığa erişimde ırk ayrımcılığını yasaklayan insan hakları kanunlarının kabul edildi". Mahkeme ayrıca Dominik hükûmetine doğum belgelerini vermesini emretti.

Bununla birlikte, Dominik Yüksek Mahkemesi daha sonra "Haitili işçilerin transit olarak değerlendirildiğini" ve çocuklarının bu nedenle vatandaşlık hakkına sahip olmadığını "belirtti.

Ödüller

Pierre, çalışmaları için eski ABD Senatörü Ted Kennedy tarafından verilen, ancak ABD Kongresi adına değil, 2006 Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülünü kazandı. (Bkz.) Ödülünü Pierre'e sunarken ABD Senatörü Edward Kennedy şunları söyledi, "Sonia Pierre ile bu yolda tanıştığım, çalıştığım ve yolculuk ettiğim için bugün daha iyi bir insanım" dedi. Sonia'nın benimkinin en acemi, cesur ve merhametsiz insandan biri olduğuna kesin olarak inandırabilirim."

Pierre ayrıca Uluslararası Af Örgütü'nün 2003 İnsan Hakları Ginetta Sagan Fonu Ödülünü kazandı ve kendisi ve MUDHA, 2002'de UNESCO İnsan Hakları Eğitimi Ödülü'ne aday gösterildi.

2008 yılında, insan haklarının korunması için Giuseppe Motta Madalyası ödülüne layık görüldü. Ayrıca, Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı tarafından 2010 Uluslararası cesur Kadınlar Ödülü ile onurlandırıldı.

Ölüm

4 Aralık 2011'de Pierre, 48 yaşındayken Dominik Cumhuriyeti'ndeki San Cristóbal'daki Villa Altagracia'daki hastaneye kaldırılırken kalp krizinden öldü.

Kaynakça

  1. ^ "A Rights Advocate's Work Divides Dominicans" 19 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Marc Lacey, The New York Times, 7 Ocak 2018.
  2. ^ "DOMINICAN BORN HAITIAN RIGHTS ACTIVIST WINS 2006 RFK HUMAN RIGHTS AWARD" 12 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Press Release, RFK Memorial Center, accessed 7 Ocak 2018.
  3. ^ Franco-Soto, Ana (2016). "Pierre, Sonia (1963–2011)". Knight, Franklin W.; Gates, Jr, Henry Louis (Ed.). Dictionary of Caribbean and Afro–Latin American Biography. Oxford, England: Oxford University Press. ISBN 978-0-199-93580-2. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  4. ^ Ramírez, Juan M. (31 Mart 2007). "Critican quieran anular acta nacimiento Sonia Pierre" (İspanyolca). Hoy. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  5. ^ Moreno, Pilar (30 Mart 2007). "JCE pedirá anulación acta de nacimiento Sonia Pierre" (İspanyolca). Santo Domingo: Listín Diario. 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

8 Şubat, Miladi takvime göre yılın 39. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 326 gün vardır.

27 Şubat, Miladi takvime göre yılın 58. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 307 gün vardır.

8 Haziran, Miladi takvime göre yılın 159. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 206 gün vardır.

11 Haziran, Miladi takvime göre yılın 162. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 203 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy</span> 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1961–1963)

John Fitzgerald Kennedy veya kısaca JFK, 1961'den 1963'teki suikastına kadar 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. Başkan seçilen en genç kişiydi. Kennedy, Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde görev yaptı ve dış politikasının büyük bölümü Sovyetler Birliği ve Küba ile ilişkilerle ilgiliydi. Demokrat olan Kennedy, başkanlığından önce Birleşik Devletler Kongresi'nin her iki kanadında da Massachusetts'i temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Kennedy</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi (1925 – 1968)

Robert Francis Kennedy ya da kısaca RFK, Amerikalı siyasetçi ve avukattı. Ocak 1961'den Eylül 1964'e kadar 64. Amerika Birleşik Devletleri başsavcısı ve Ocak 1965'ten Haziran 1968'de Demokratların başkan adaylığı için yarıştığı sırada suikaste uğrayana kadar New York'tan ABD senatörü olarak görev yaptı. Kardeşleri John F. Kennedy ve Ted Kennedy gibi o da Demokrat Parti'nin önde gelen bir üyesiydi ve modern Amerikan liberalizminin bir simgesiydi.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Protesto</span> itiraz biçimi

Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir. Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2010 Haiti depremi</span> Doğal afet

2010 Haiti Depremi, merkez üssü başkent Port-au-Prince'e 25 km uzaklıkta olan ve 7,0 Richter büyüklüğünde olan ve yerel saatle 21:53:09, 12 Ocak 2010'da gerçekleşen deprem. Deprem yerin 13 km altında meydana geldi. Birleşik Devletler Jeolijik Araştırma Kurumu 5,0 ve 5,9 şiddetindeki on dört artçı depremi kaydetti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, depremden yaklaşık üç milyon kişinin etkilendiğini ve ölü sayısının da 50.000-100.000 arasında olduğunu tahmin ediyor. Deprem neticesinde Port-au-Prince'de büyük hasar meydana geldi. Hasara uğrayan yerler arasında Haiti Ulusal Sarayı, Haiti Ulusal Meclisi binası, Port-au-Prince Katedrali ve merkezi hapishane yer almakta. Ülke genelinde hastaneler tahrip olmuş veya kötü bir şekilde hasara uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de insan hakları</span>

Çin'de insan hakları, Çin hükûmeti, diğer ülkeler, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve iç muhalifler arasındaki bir tartışma konusudur. ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar Çin hükûmetini vatandaşlarının ifade, hareket ve din özgürlüklerini kısıtlamayla suçlamaktadır. Çin hükûmetiyse ülkenin "ulusal kültürü" ve gelişmişlik düzeyi bağlamında siyasi hakların yanı sıra ekonomik ve sosyal hakları da içeren "daha geniş" bir insan hakları tanımını savunmakta ve buna dayanarak ülkede insan hakları alanında gelişme olduğunu iddia etmektedir. Çin bunların yanı sıra anayasasında sadece vatandaşlık haklarını değil, "Dört Ana İlke"nin de yer aldığını; yasal açıdan Dört Ana İlke'nin vatandaşlık haklarından üstün olduğunu, bu nedenle de kendilerine göre bu ilkeler için tehdit oluşturan kişilerin tutuklanmasının yasal zemini olduğunu belirtmiştir. Çin hükûmetine göre bu ilkelere uyan herkes tüm Çin vatandaşlık haklarından yararlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sezgin Tanrıkulu</span> Türk avukat ve siyasetçi

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görülen Tanrıkulu, 2010–2016 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Norma Cruz</span> Guatemalalı insan hakları aktivisti

Norma Cruz Guatemalalı insan hakları aktivisti. Özellikle kadınlara uygulanan şiddet karşıtı çalışmalarıyla bilinmektedir. 3 Temmuz 1996'daki açılışından bu yana, Guatemala merkezli kadın hakları örgütü olan Fundación Sobrevivientes 'na yön verdi. Bu vakıf şiddete maruz kalmış yüzlerce kadına duygusal, sosyal ve hukuksal destek sağlamayı amaçlamakta, bu çalışmalarını adalet ve koruma anlayışı içinde yürütmektedir." ABD Dışişleri Bakanlığına göre vakıf, yalnızca 2007 yılında tek başına 30 kadın katilinin bulunmasına, kovuşturulmasına ve cezalandırılmasına yardımcı olmuştur. Vakıf aynı zamanda bebeği çalınan annelere, yasadışı çocuk kaçakçılığına ve evlat edilinmesine karşı da mücadele vermektedir." 2009 yılında Norma Cruz, ‘’’Guatemala’da olduğu kadar Dünya üzerindeki herhangi bir yerde kadınlara umut kaynağı ve ilham sembolü olduğu’’’ belirtilerek Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür." Cruz düzenlenen törende ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD First Lady'si Michelle Obama’nın elinden almıştır. 2009 yılının mayıs ayından itibaren telefon ve kısa mesajla yoğun şekilde tecavüz ve ölüm tehditleri alan Cruz’un ailesi de aynı tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditler Guatemala Hükümetinin Cruz’a polis koruması sağlamasına rağmen devam etti. Uluslararası Af Örgütü 2011 yılında Cruz’un korunmasını ‘’öncelikli olay’' olarak nitelendirdi. 2011 Mart'ında vakfın ofisi molotov kokteylli saldırıya uğradı, yaralanan veya ölen olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Fransa)</span> Fransız Parlamentosunun üst kanadı

'Senato, Fransa Parlamentosu'nu oluşturan üst kanattır. Senatonun toplandığı yer Palais du Luxembourg'dur. 348 senatörden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jenni Williams</span>

Jennifer Louis Williams, Zimbabveli insan hakları eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş</span>

İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş veya Büyük Washington yürüyüşü 28 Ağustos 1963 günü Washington'da sona eren hak mücadelesi eylemlerini anlatır. Yürüyüş ve gösterilerin amacı ABD'de ırk ayrımcılığına maruz kalan Afroamerikalıların hakları ve yaşamakta oldukları yoksulluğa karşı çözüm arayışıdır. Eylemlerin kapanışında insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr. Lincoln Anıtı önünden yaptığı tarihi Bir Hayalim Var konuşmasıyla ırkçılığın sonlandırılması çağrısı yapmıştır.