İçeriğe atla

Song Qingling

Soong Ching-ling
Basitleştirilmiş Çince: 宋庆龄/Geleneksel Çince: 宋慶齡
Onursal Çin Devlet Başkanı
Görev süresi
16 Mayıs 1981 - 28 Mayıs 1981
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Ocak 1893(1893-01-27)
Huangpu Bölgesi, Şangay, Qing İmparatorluğu
Ölüm 29 Mayıs 1981 (88 yaşında)
Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti
Partisi Çin Komünist Partisi
Diğer siyasi
bağlantıları
Kuomintang
Evlilik(ler) Sun Yat-sen
Bitirdiği okul Wesleyan College
Dini Metodizm

Song Qingling ya da Soong Ch'ing-ling (Çince: 宋庆龄; geleneksel Çince karakterler: 宋慶齡; pinyin: Sòng Qìnglíng; Wade-Giles: Sung Ch'ing-ling) (27 Ocak 1893 – 29 Mayıs 1981), Çin Halk Cumhuriyet'inde devlet başkanlığı yardımcılığı ve başkanlık yapmış önemli bir politikacıdır. Çin Cumhuriyeti'nin kurucusu Sun Yat-sen'in karısı, 20. yüzyılın başlarında Çin'in en önemli politikacılarıyla evlenmiş üç kızkardeşten (Soong kızkardeşler) biridir.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan Cumhuriyeti</span> Çin istilası altındaki Türk devleti

Doğu Türkistan Cumhuriyeti, bugünkü Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesminde Gulca 'da 12 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu'nun askerî desteğiyle kurulan, 20 Ekim 1949'da Çin Komünist Partisi'ne itaat eden ve Aralık 1949'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgeye konuşlandırılmasıyla Çin'e ilhak edilen cumhuriyet.

Wade-Giles, Pekin'de kullanılan Mandarin formu üzerinde kurulu Çince romanizasyon sistemidir. 19. yy. ortalarında Thomas Wade tarafından üretilen bir sistem üzerine gelişmiştir ve Herbert Giles'e ait 1892 basımı Çince-İngilizce sözlük ile son haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beş Hanedan On Krallık</span>

Beş Hanedan On Krallık dönemi,, Çin tarihinde 907'de Zhu Quanzhong Tang Hanedanı 'ı yıkıp Hou Ling 'ı kurmasıyla başlayarak Hou Zhou hanedanının Dinqianduo dianjian (殿前都點檢 diàn qián dōu diǎn jiǎn: Hassa ordusu müfettişi) olan Zhao Kuangyin 'in Song Hanedanı ’ı kurup Çin'i birleştirmesiyle bitten dönemi.

<span class="mw-page-title-main">Güney-Kuzey Hanedanları</span>

Güney-Kuzey Hanedanları dönemi, Çin tarihinde 420'de Çin'in güneyinde Liu Song hanedanının Doğu Jin Hanedanı 'nın yerini almasıyla başlayarak 589'de Siyenpilerin (Sien-pi) Puliuru boyuna mensup olan Yang Jian 'nın Sui'yi kurmasına kadarki bir dönem. Güney ve kuzey kesimlerinde ayrı hanedanların bulunduğu için bu ad verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, kimi zaman Merkezi Halk Hükümeti adıyla da anılır; Çin (ÇHC) hükûmetinin en yüksek yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çinggil İlçesi</span>

Çinggil İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeydoğusunda, Altay İline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hutubi İlçesi</span>

Hutubi İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoçing İlçesi</span>

Hoçing İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeyinde, Bayangolin Moğol Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşut İlçesi</span>

Hoşut İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, Bayangolin Moğol Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kış Olimpiyatları</span> Pekinde düzenlenen kış olimpik oyunları

2022 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XXIV Olimpik Kış Oyunları ve yaygın ismiyle Pekin 2022, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Chiang Ching-kuo</span> 3. Tayvan devlet başkanı

Chiang Ching-kuo, 1972-1978 yılları arasında Çin Cumhuriyeti Başbakanı, 1975'ten ölümüne kadar Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak görev yapan ve eski devlet başkanı Çan Kay Şek'in oğlu Tayvanlı Kuomintanglı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sima Guang</span>

Sima Guang, Çin'de anıtsal tarih kitabı olan Zizhi Tongjian'ı yazan yüksek rütbeli bir Song Hanedanı bilim insanı ve tarihçiydi. Sima, siyasi olarak muhafazakâr olup Wang Anshi'nin reformlarına karşı çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin devlet başkanı yardımcısı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı, Çin yönetimindeki üst düzey bir siyasi makamdır.

<span class="mw-page-title-main">Soong Tse-ven</span>

Soong Tse-ven veya T. V. Soong, Çinli iş insanı ve siyasetçi. Soong kız kardeşlerinin erkek kardeşi olup Sun Yat-sen, Çan Kay Şek ve finansör Kung Hsiang-hsi'nin kayınbiraderiydi. Eylül-Aralık 1930 ile Mayıs 1945-Mart 1947 tarihleri arasında Çin Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Soong kız kardeşler</span>

Soong kız kardeşler, Soong Ai-ling, Soong Ching-ling ve Soong Mei-ling olmak üzere kocalarıyla birlikte Çin'in 20. yüzyılın en önemli siyasi figürleri arasında yer alan Şanghaylı üç Çinli kadındı. Her biri, kendi iktidar konumlarıyla birlikte nihayetinde Çin tarihinin akışını değiştiren kocalarını etkilemede önemli bir rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Zhang Qiusheng</span>

Zhang Qiusheng (张秋生), Çinli çocuk kitabı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">H. H. Kung</span>

Kung Hsiang-hsi, genellikle Dr. HH Kung olarak bilinir, Çinli bir bankacı ve politikacıydı. Üç Soong kız kardeşin en büyüğü olan Soong Ai-ling ile evlendi; diğer ikisi Başkan Sun Yat-sen ve ikinci Başkan Çan Kay-şek ile evlendi. Kayınbiraderi Soong Tse-ven ile birlikte, 1930'lar ve 1940'larda Çin Cumhuriyeti'nin Kuomintang liderliğindeki Milliyetçi hükûmetinin ekonomi politikalarının belirlenmesinde oldukça etkiliydi. 1938 - 1939 Arasında Çin Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yaptı.

Yeni Hayat Hareketi, 1930'ların Çin Cumhuriyeti'nde kültürel reformu ve Neokonfüçyüsçü toplumsal ahlak anlayışını desteklemek ve statükoya yönelik fikri meydan okumaların ortaya çıkmasının ardından Çin'i merkezi bir ideolojide birleştirmek amacıyla hükûmet tarafından yürütülen bir toplumsal hareketti. Çan Kay Şek hükûmeti ve Çin Milliyetçi Partisi bu girişimi 19 Şubat 1934'te anti-Komünist mücadelenin bir unsuru olarak başlatmış ve kısa süre içinde tüm ulusu hedef alacak şekilde genişletmiştir.