İçeriğe atla

Soner Çağaptay

Soner Çağaptay

Soner Çağaptay Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde (Washington Enstitüsü) Beyer ailesi kürsüsünde kıdemli uzman ve Türkiye Araştırmaları Programı’nın direktörü olarak görev almaktadır.[1] Türkiye-ABD ilişkileri ve Türk iç politikası üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Soner Çağaptay, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen prestijli üniversitelerinde Orta Doğu, Akdeniz ve Doğu Avrupa üzerine dersler vermiştir. Yale’de 2003’ün ilkbaharında verdiği modern Türk tarihi konulu ders, üniversite tarafından bu konu üzerinde 1970’li yillardan beri verilen ilk ders olma özelliğini taşıdı.[2]

Türkçe ve İngilizce dışında, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Boşnakça, Osmanlıca, İbranice ve Azerice bilmektedir.[2]

Özgeçmişi

Çağaptay Türkiye-ABD ilişkileri, Türk iç politikası ve Türk milliyetçiliği konularında kapsamlı çalışmalar yapmış, yazıları akademik dergilerde ve gazetelerde yayınlanmıştır. Bunların arasında Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Foreign Affairs ve The Atlantic gibi uluslararası basının önde gelen yayın organları bulunmaktadır. Bir süre boyunca Türkiye’nin en eski ve nüfuzlu İngilizce gazetesi olan Hürriyet Daily News’de düzenli köşe yazıları yazmıştır ve CNN’in Global Kent Meydanı (Global Public Square) adlı bloguna katkı sağlamıştır. Ayrıca CNN, NPR, Amerika’nın Sesi ve BBC kanallarının programlarında düzenli olarak konuk edilmektedir.[1]

Tarih eğitimi alan Çağaptay, doktora tezini 2003 yılında Yale Üniversitesi’nde Türk milliyetçiliği üzerine yazmıştır. Çağaptay Yale, Princeton, Georgetown ve Smith üniversitelerinde Orta Doğu, Akdeniz ve Doğu Avrupa üzerine dersler vermiştir. 2006’dan 2007’ye kadar Princeton Üniversitesi’nin Ortadoğu Çalışmaları bölümünde Ertegün Profesörü olarak görev almıştır.[1]

Çağaptay geçmişte Georgetown Üniversitesi’nin Dış Politika Okulu'nda (School of Foreign Service) ziyaretçi profesör olarak ders vermiştir.[3]

Çağaptay birçok unvan, burs ve kürsü başkanlığına layık görülmüştür. Bunların arasında Smith‐Richardson, Mellon, Rice ve Leylan bursları ve Princeton’da Ahmet Ertegün kürsüsü yer almaktadır. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Hariciye Enstitüsü’nün İleri Derece Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’ne başkanlık etmiştir. 2012 yılında Amerikan Türk Cemiyeti tarafından Genç Cemiyet Lideri seçilmiştir.[1]

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ a b c d "About the author," The New Sultan, The Washington Institute for Near East Policy, n.d. Accessed on April 17, 2019. https://www.newsultan.info/about-the-author 17 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "Soner Cagaptay," The Washington Institute for Near East Policy, n.d. Accessed April 17, 2019. https://www.washingtoninstitute.org/experts/view/cagaptay-soner 17 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Georgetown University Directory http://contact.georgetown.edu/index.cfm?Action=View&NetID=sc374 19 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Pamuk</span> Türk iktisat tarihçisi

Osman Şevket Pamuk Türk iktisat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Lewis</span> Amerikalı tarihçi

Bernard Lewis, İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. İslâm tarihi ve İslâm-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Orta Doğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ertegün</span> Türk-Amerikalı müzik yapımcısı

Ahmet Zahrettin Sebuhi Ertegün, Türk-Amerikan müzik yapımcısı, iş insanı ve Atlantic Records'un kurucusudur. The Rolling Stones, Led Zeppelin'in yanı sıra Eric Clapton, Aretha Franklin ve Ray Charles gibi isimleri müzik dünyasına kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Erinç</span> Türk coğrafyacı

Sırrı Erinç, Türk coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

Seyla Benhabib, Yahudi asıllı Türk felsefeci.

Türkiye Araştırmaları Programı Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bir araştırma merkezidir. Program direktörü Soner Çağaptay. ABD’de Türkiye hakkında bilgi, araştırma ve analiz üreten en kıdemli kuruluşlardan biridir. Ofisi Washington'da bulunmaktadır.

Sabri Sayari Türk akademisyen. Türkiye ve Orta Doğu siyaseti ve ekonomisi üzerine araştırmaları ile tanınmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nin tanınmış üniversitelerinde, akademilerinde, düşünce kuruluşlarında, öğretim üyeliği, danışmanlık, editörlük ve idare heyeti üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü</span> Think tank düşünce kuruluşu

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bulunan bir araştırma kurumudur.

Philip Khuri Hitti, Arap kültürü ile yaptığı çalışmalar sayesinde ABD'de Arap kültürünün tanınmasını sağlayan oryantalist yazar. Maruni bir dinsel kökene sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Pipes</span> Amerikalı yazar

Daniel Pipes, Amerikalı tarihçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Vatandaş Türkçe konuş!</span>

"Vatandaş, Türkçe konuş!", 13 Ocak 1928'de Türkiye'deki hukuk öğrencilerinin başlattığı, 1930'lar boyunca devam eden ve azınlıkların kendi dillerini konuşmalarını engellemeyi amaçlayan hükûmet destekli kampanya. Kampanya sırasında bazı ilçelerde Türkçe dışında başka bir dil konuşan insanlara çeşitli para cezaları verilmiştir. Bazı yazarlar, kampanyanın Türkiye'deki sosyopolitik Türkleştirme hareketine önemli bir şekilde katkı sunduğunu kabul etmektedir.

Suha Suat Gürsey, Türk fizikçi ve bilim tarihçisi.

Ord. Prof. Ali Tevfik Tanoğlu, Cumhuriyet döneminin ilk büyük coğrafyacılarından biridir.

Ümit Cizre, Türk akademisyen, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü.

Oleg Grabar, Fransız asıllı sanat tarihçisi ve arkeolog. İslam sanatı ve mimarisinde önde gelen isimlerden biri olarak kariyerinin uzun bir dönemini Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timur Kuran</span> Amerikalı akademisyen

Timur Kuran, Duke Üniversitesi'nde, Ekonomi ve Siyaset Bilimi Profesörü olarak görev yapan Türk-Amerikan ekonomist. Çalışmaları ekonomi, siyaset bilimi, tarih ve hukuk üzerinedir.

Victoria Rowe Holbrook, Türk edebiyatı ve dili üzerine çalışan Amerikalı akademisyen ve çevirmen. Harvard ve Princeton'da okudu ve 1985'te Princeton'dan doktora derecesi aldı. Konusu Yakın Doğu araştırmalarıydı. Akademik kariyerinde çok sayıda burs kazandı. 1987'den 2005'e kadar Ohio Devlet Üniversitesi'ne bağlı olarak çalıştı, ayrıca Türkiye'de Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde ders verdi.